studiu - o cincime din limbile lumii ar putea dispărea până la sfârșitul secolului

Potrivit unui nou studiu, peste 1.500 de limbi ar putea dispărea până în 2100, notează Euronews.

Cercetarea efectuată de Universitatea Națională Australiană (ANU) a constatat că din cele 7.000 de limbi din lume, aproximativ jumătate sunt în prezent pe cale de dispariție.

„Am descoperit că, fără o intervenție imediată, pierderea limbilor s-ar putea tripla în următorii 40 de ani. Și până la sfârșitul acestui secol, 1.500 de limbi ar putea dispărea”, spune profesorul Lindell Bromham de la Inistitul de Cercetare Biologic Australian.

De ce ar putea dispărea limbile?

Studiul a identificat până la 51 de noi „factori de stres” asupra limbilor pe cale de dispariție.

O constatare surprinzătoare a fost că mai mulți ani de școlarizare au crescut nivelul de periclitare a limbii în unele țări. Cercetătorii spun că aceasta arată că trebuie să construim programe care să susțină educația bilingvă, promovând atât competența limbilor indigene, cât și utilizarea limbilor dominante la nivel regional.

„Cei 51 de factori sau predictori pe care i-am investigat, am găsit și câteva puncte de presiune cu adevărat neașteptate. Aceasta a inclus densitatea drumului. Am descoperit că, cu cât există mai multe drumuri, care leagă țara de oraș și satele de orașe, cu atât este mai mare riscul ca limbile să fie puse în pericol. Este ca și cum drumurile ar ajuta limbile dominante să se <evacueze alte limbi mai mici>,” spune profesorul Bromham.

Ce limbi s-ar putea pierde?

Potrivit unui studiu UNESCO asupra limbilor pe cale de dispariție, zonele cu un număr deosebit de mare de limbi care sunt pe cale de dispariție includ:

  • Africa
  • Siberia de Est
  • Siberia Centrală
  • Australia de Nord
  • America Centrală
  • Podișul Pacificului de Nord-Vest
  • Alte puncte sunt Oklahoma și Conul de Sud al Americii de Sud.

Africa este cel mai divers continent lingvistic din lume. Oamenii vorbesc aproximativ 2.000 de limbi diferite.

Apar noi limbi, cum ar fi „sheng” din Kenya, un amestec de engleză, swahili și limbi materne

Peste 300 de limbi au mai puțin de 10.000 de vorbitori, fapt care le face, potrivit ONU, ca fiind pe cale de dispariție, iar 37 dintre ele sunt în pericol de dispariție.

Uniunea Europeană este formată din 28 de state membre, dar are 24 de limbi oficiale, deoarece unele state membre au aceeași limbă oficială. Acestea includ limbi care sunt amenințate din cauza numărului extrem de scăzut de vorbitori nativi, în timp ce unele dialecte, nu sunt recunoscute oficial.

Se estimează că între 7 și 10 milioane de oameni sunt vorbitori nativi de catalană în Spania, Franța și Italia. Cu toate acestea, populația totală a Maltei de 420.000 este vorbitoare de engleză-malteză. Pe de altă parte, irlandeza, prima limbă de stat din Irlanda, nu are statut oficial în Irlanda de Nord, unde este caracterizată ca o limbă regională și a fost clasificată de UNESCO drept „pe cale de dispariție”.

Limbile pe cale de dispariție din Australia

Publicat în Nature Ecology and Evolution, acest studiu a găsit, de asemenea, lecții importante pentru păstrarea multora dintre limbile pe cale de dispariție vorbite de popoarele Primelor Națiuni din Australia.

„Australia are distincția îndoielnică de a avea una dintre cele mai mari rate de pierdere a limbii la nivel mondial”, spune profesorul Felicity Meakins, de la Universitatea din Queensland și unul dintre co-autorii studiului.

„Înainte de colonizare, se vorbeau peste 250 de limbi ale Primelor Națiuni, iar multilingvismul era normal. Acum, doar 40 de limbi sunt încă vorbite și doar 12 sunt învățate de copii. Limbile Primelor Națiuni au nevoie de finanțare și sprijin”, conchide Meakins. .

„Când o limbă este pierdută sau „doarme”, așa cum spunem despre limbile care nu mai sunt vorbite, pierdem atât de mult din diversitatea noastră culturală umană. Fiecare limbă este genială în felul său”, spune profesorul Bromham.

Ultima oră

Comentariul meu