sibienii au terminat sarmalele și s-au reapucat de sală - „primesc multe telefoane, oamenii vor să facă sport”
FOTO: arhivă

„De luni merg la sală”. Măcar o dată cu toții ne-am spus șoptit asta. Pentru mulți sibieni gândul s-a materializat, astfel că imediat după ce sărbătorile s-au terminat, aceștia au dat năvală în sălile de sport din municipiu. Mesele copioase și îmbelșugate, cu sarmale, cârnați și salate boeuf au adus câteva kilograme în plus, astfel că noul an a adus în săli mulți oameni care vor să revină la formele de invidiat.

Sălile din municipiul Sibiu sunt pline de oameni în acest început de an. Dacă în dimineața zilei de luni nu prea exista speranță că se vor mișca aparatele, spre seară, după încheierea programului de muncă, mulți doritori au venit să-și facă abonamente. Printre ei sunt oameni care au profitat de sărbători din plin și care acum vor să revină la formele de dinainte de Crăciun. Instructorii de fitness și patronii sălilor nu pot fi decât încântați văzând dorința sibienilor de a face sport.

Dorința de a face sport revine după sărbători

Când începe noul an și după terminarea sărbătorilor, cu toții ne dorim să adoptăm un stil de viață sănătos. Ianuarie este luna în care luăm în calcul să mergem la sală, iar anul acesta nu face excepție. Mulți sibieni s-au apucat de sport încă din primele zile ale anului.

La Hard Workout Club, una dintre cele mai cunoscute săli de sport din Sibiu, antrenorii sunt pregătiți să-i sprijine pe sibienii care s-au reîntors să facă mișcare. Aceștia spun că pornirea e mai grea după sărbători și că, cel mai probabil, după data de 7 ianuarie, sălile vor fi full. „Oamenii s-au reîntors să facă mișcare. Primele două zile au fost bunicele, am avut clienți, însă după Sfântul Ion cel mai probabil lucrurile vor reveni la normal, cam pe atunci, prin 7 ianuarie, se termină cu totul sărbătorile. Mulți dintre cei care vin la sală își fac antrenamentele după amiaza, când ies de la serviciu. Orele de vârf sunt după ora 16 și 21, însă sunt câțiva care se antrenează și dimineața. Au revenit clienții vechi în sală, dar avem și clienți noi”, spune antrenorul sibian Radu Țicău de la Hard Workout. 

Pentru a evita aglomerarea sălilor, antrenorii le recomandă sibienilor să vină la antrenament chiar și dimineața. „Au început, încet, încet, să vină să facă mișcare. Cei mai mulți vin după serviciu, după-amiaza, însă recomandarea noastră ar fi să încerce să nu se aglomereze. Sala se deschide la ora 7, astfel că îi așteptăm și dimineața. Clienții care au întrerupt abonamentele în decembrie s-au întors în sală, dar au venit și clienți noi”, explică Eduard Paul, antrenor la Hard Workout. 

Copiii fac mișcare – „S-au format deja toate grupele”

Nu doar adulții au reînceput antrenamentele, ci și cei mici. Aceștia au venit în sală cu poftă de mișcare și bucuroși că se revăd cu antrenorii, dar și cu colegii lor. Ioana Maican, instructor la studioul „Dance for you” de pe strada Mihai Viteazul, nr. 1, din Șelimbăr, spune că au fost mulți doritori. „Am început bine anul, părinții i-au adus pe cei mici înapoi în studio la cursuri. Eu lucrez cu copii cu vârste de până la 14 ani și am deja plin, grupele sunt formate. Mi-a sunat telefonul toată ziua și, dacă vor mai fi doritori, vom mai forma alte grupe. Noi la studio oferim cursuri de dans și de balet pentru copii”, spune Ioana Maican. 

La sala din Șelimbăr vin și adulți, dar și viitoare mămici. Ioana oferă cursuri de gimnastică prenatală pentru femeile gravide. „Sportul este extrem de important pe durata sarcinii. Gimnastica prenatală are o serie de beneficii, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Graviduțele sunt așteptate și ele la sală”, mai spune Ioana. 

La sală cu restricții – „Doar persoanele vaccinate vin”

În prezent, cei care vor să facă sport în sală trebuie să respecte o serie de măsuri de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2. Una dintre cele mai importante restricții este aceea că accesul se face doar în baza certificatului verde. Chiar dacă este permis accesul și cu un test negativ, oamenii nevaccinați nu se înghesuie. 

„Majoritatea oamenilor vor să vină, primesc multe telefoane, însă pe mulți îi împiedică vaccinul. Fără vaccin, noi nu îi putem primi. Majoritatea ajung să nu mai facă sport pentru că nu s-au vaccinat. Nimeni nu vrea să plătească regulat să își facă test doar ca să vină la sală. La mine sala e mare, însă îmi pare rău că nu s-au păstrat acele restricții potrivit cărora puteai intra dacă era asigurat un spațiu de 8 mp de persoană. (…) Eu am o sală de Kikbox, iar aici sportivii vin la ore stabilite, deci nu se aglomerează. Sportivii mei de performanță și-au făcut cu toții vaccinul doar că să aibă acces la Kikbox. După sărbători ne așteptam să vină lumea, fiindcă acum cu toții sunt mai entuziasmați, și chiar așa s-a întâmplat”, spune Tudor Răzvan, antrenor Kikboxing la C.S. HWARANG Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu