Ce facem cu brazii de Crăciun - Unde se pot arunca în Sibiu fără să avem probleme

Au fost verzi, frumoși, semeți, colorați, cu luminițe, sclipitori…Acum s-au uscat, li se scutură țepile, li s-au lăsat crengile…viața brazilor de Crăciun se apropie de final. Tradiția spune că se scot din casă după Sfântul Ioan, astfel că ne mai bucurăm puțin de compania lor. Dar, ce facem cu ei după ce dăm jos podoabele?

Brazii de Crăciun, după ce sunt scoși din case se transformă în deșeuri biodegradabile. De aceea trebuie aruncați în pubelele maro. Sau mai exact depozitați lângă pubele, pentru că acestea s-ar umple mult prea repede. Sub nicio formă nu trebuie lăsați la colț de stradă, pe trotuar sau pe unde e mai ușor de ”scăpat” de ei.

”Brazii se colectează ca orice deșeu biodegradabil, în pubela maro. Dar, cel mai bine ar fi să fie așezați lângă pubele. Nu trebuie tăiați sau înfoliați, sau băgați în pungi. doar dacă au mai mult de 2 metri, dacă se poate, ar fi bine să fie tăiați în jumătate pentru a încăpea în mașină. Brazii se colectează în primele două săptămâni ale anului. Vor fi duși la stația de sortare, apoi alături de celelalte deșeuri biodegradabile sunt transformați în compost”, explică reprezentanții firmei de salubritate care curăță Sibiul.

Dar, dacă ați cumpărat bradul de la un magazin care vă oferă un voucher dacă îl duceți înapoi, este o ocazie să reduceți cheltuielile pentru cumpărăturile făcute acolo.

Dacă ați cumpărat un brăduț în ghiveci, merită încercat să îl replantați în grădină sau într-o pădure. Dacă se va prinde, ați contribuit la cantitatea de oxigen produsă.

Alte întrebuințări al bradului uscat

Dar, bradul sau acele lui nu trebuie neapărat să ajungă la gunoi. Se pot folosi și în alte scopuri:

Baia cu ace de brad se recomanda in caz de dureri reumatice, raceala, gripa, afectiuni respiratorii, oboseala fizica si psihica. Baia se pregateste de dimineata cand se pun la macerat, pentru zece ore, cinci maini de ace de brad in doi litri de apa, la temperatura camerei.

Seara, inainte de baie, se strecoara lichidul si se lasa deoparte. Peste planta ramasa se toarna doi litri de apa clocotita, se acopera vasul si se lasa la racit. Apoi, lichidul rezultat se filtreaza, se combina cu cel macerat la rece, si se adauga la apa din cada. Se fac doua, trei bai pe saptamana, un total de noua sau unsprezece bai.

Acele de brad puse intr-o punga de panza rara ori tifon, asezata langa perna pe care dormi, iti pot asigura un somn sanatos si odihnitor, care sa-ti intareasca si sa-ti mentina echilibrul nervos.

Siropul de ace de brad scade pofta de mancare

Acum, in plina iarna, siropul din ace de brad se obtine zdrobind cu sucitorul de lemn 500 de grame de cetina, care se pun intr-un borcan mai mare, peste care se adauga 500 de grame de miere de albine, de preferinta poliflora.

Se acopera borcanul si se tine la loc cald, langa soba sau calorifer, cam o luna, dupa care siropul se strecoara sis e toarna in sticlute de culoare inchisa, care se tin la frigider.

Siropul din ace de brad, ca si cel preparat primavara din muguri de brad, se recomanda, cate o lingura de trei ori pe zi, in tuse persistenta, imunitate scazuta, oboseala intelectuala, pofta de mancare excesiva.

Nu arunca banii pe odorizante de camera, pline de chimicale sau pe lumanari parfumate. Improspateaza aerul din casa cu produsele naturale pe care le ai la indemana. Astfel, crengutele de brad tinute in vaza, in buchet, sau imprastiate prin casa, poarta in aroma lor ceva din aerul proaspat si puternic ozonat al muntilor. Fie iarna, fie vara crengutele de brad nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa.

De asemenea, crengutele de brad sau numai acele pot fi puse intr-un bol la un loc cu petale de flori, coji de fructe uscate sau plante puternic aromate, precum menta, cimbrul, busuiocul.

 

 

 

Ultima oră