decizie în instanță - o angajată dată afară de la filarmonică primește despăgubiri
Sursa: Pagina Personală Facebook

Cel puțin unul din scandalurile de la Filarmonică pare că s-a stins după decizia definitivă a Curții de Apel Alba. Instanța i-a dat dreptate unei foste angajate dată afară din instituție și obligă Filarmonica la plata de despăgubiri morale, salariile retroactive plus reangajarea femeii.

Adina Zaharia Dombi a dat în judecată Filarmonica Sibiu după ce a fost dată afară din postul de consultant muzical pe care îl ocupa, de către managerul Cristian Lupeș. Acest lucru s-a întâmplat în luna august 2020. Angajata a a semnalat sindicatului Filarmonicii faptul că volumul de muncă ce îi este atribuit este inuman, iar stresul provocat de situația de la serviciu i-a dus la probleme de sănătate, iar decizia de concediere este ilegală.

De la Tribunalul Sibiu procesul s-a mutat la Curtea de Apel Alba, care i-a dat dreptate sibiencei. Filarmonica este obligată la plata a 10.000 de lei daune morale, salariile retroactiv, iar decizia curții desființează și actul de concediere și obligă filarmonica la reangajarea Adinei Zaharia Dombi.

”Obligă pârâta Filarmonica de Stat Sibiu să încheie act adițional la contractul de muncă nr. 1/28.06.2019, privind durata nedeterminată a contractului, începând cu data de 01.07.2020. Anulează decizia nr.104/01.07.2020 de încetare a contractului individual de muncă nr. 1/28.06.2019 emisă de pârâta Filarmonica de Stat Sibiu. Dispune reintegrarea reclamantei Dombi-Zaharia Adina pe postul deținut de consultant artistic-gradul I. Obligă pârâta Filarmonica de Stat Sibiu la plata de despăgubiri în favoarea reclamantei, constând în valoarea salariului de bază pentru postul de consultant artistic pe perioada 01.07.2020 şi până la data reintegrării efective. Obligă pârâta Filarmonica de Stat Sibiu la plata sumei de 10.000 lei în favoarea reclamantei Dombi-Zaharia Adina, cu titlul de daune morale. Înlătură obligația reclamantei de plată a cheltuielilor de judecată în favoarea pârâtei Filarmonica de Stat Sibiu. Obligă pârâta Filarmonica de Stat Sibiu la plata sumei de 2700 lei, cu titlul cheltuieli de judecată la fond. Menţine în rest sentinţa atacată. Definitivă”, este decizia Curții de Apel alba.

Scandaluri cu conducerea

La momentul concedierii, directorul Filarmonicii, Cristian Lupeș, declara pentru Ora de Sibiu că ”Contractul doamnei a expirat la 1 iulie. Ea ceruse încheierea unui contract pe o perioada de un an, contract care s-a încheiat și nu a mai fost prelungit. Simplu și legal. Pentru că nu i s-a mai prelungit contractul se fac valuri….Există motive care țin de aspecte financiare ale filarmonicii pentru care nu s-a mai prelungit contractul…”

Acesta însă nu este singurul conflict în care managerul instituției de cultură a fost implicat. Mai mulți angajați i-au contestat comportamentul și abilitățile de dirijor.

VEZI AICI ACUZAȚIILE ADUSE DE ANGAJAȚI MANAGERULUI FILARMONICII

Procesul cu Adina Zaharia Dombi nu este singurul în care a fost implicată Filarmonica. Angajații au contestat în instanță tăierea sporurilor pentru condiții grele de muncă. Tribunalul Sibiu le-a dat și de această dată dreptate și a obligat instituția la repunerea în plată a sporurilor tăiate. VEZI AICI DISCUȚIILE PE MARGINEA BANILOR TĂIAȚI ÎN PLINĂ PANDEMIE 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu