bugetul sibiului pe anul 2022 este în lucru - fodor: ”datele se mai pot schimba”

Bugetul municipiului Sibiu pentru anul acesta este departe de a fi finalizat. Acum se lucrează la definitivarea propunerilor trimise de serviciile din cadrul Primăriei. Dar, oricum, nu e grabă mare, pentru că nu va putea fi votat de consilierii locali decât după votul din Parlament pentru bugetul național. Și dacă este să ne luăm după experiența anilor trecuți, acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de mijlocul lunii februarie.

Bugetul municipiului Sibiu și felul în care vor fi împărțiți banii abia acum se creionează. Acum se stabilesc care vor fi marile investiții din acest an, ce sume vor primi programele culturale și sportive și ce se întâmplă cu excedentul bugetar. ”E prematur să vorbim despre niște date și sume concrete. Am doar date preliminare care se schimbă cu siguranță. În prezent analizăm bugetele propuse de cele 17 Servicii Publice”, a spus Astrid Fodor pentru Ora de Sibiu.

bugetul sibiului pe anul 2022 este în lucru - fodor: ”datele se mai pot schimba”

Dar, chiar dacă bugetul municipiului va fi finalizat, acesta nu va putea fi votat decât după ce bugetul național va primi girul din partea Parlamentului. De la momentul publicări acestuia în Monitorul Oficial consilierii locali au la dispoziție 45 de zile pentru a vota bugetul Sibiului.

Anul trecut bugetul local a fost votat abia în data de 8 aprilie, iar în anul 2020 în data de 14 februarie.

Bugete mai mari ca precedentele

Astrid Fodor nu a precizat dacă bugetul de anul acesta va fi mai mare decât cel din anul 2021. Dar, la fel, judecând după sumele anilor trecuți, în fiecare an bugetul aprobat a fost mai mare decât precedentul.

Bugetul lui 2021 a fost de 954,70 milioane lei, mai mare cu aproximativ 10% față de bugetul anului 2020. Creșterea s-a datorat, în principal, veniturilor din contractele de finanțare din fonduri externe nerambursabile obținute de administrația locală. Mai mult de jumătate dintre veniturile municipiului au fost direcționate către investiții. ”Alocațiile bugetare sunt destinate serviciilor și lucrărilor necesare dezvoltării municipiul Sibiu și satisfacției interesului cetățenilor. Prin proiectul de buget aferent anului 2021 ne propunem o alocare de aproximativ 57% pentru investiții și aproximativ 43% pentru cheltuieli de funcționare (ex. curățenie, iluminat public, subvenție pentru transportul local de călători, reparații străzi, marcaje rutiere, reparații curente la unitățile de învățământ, etc.)”, explica Astrid Fodor anul trecut.

Și bugetul aprobat pentru anul 2020 a fost de 824.471.710 lei, cu aproximativ 43 de milioane mai mare față de anul 2019. O parte din investițiile propuse la acel moment au fost finalizate, altele încă sunt în desfășurare, dar altele, cum este cazul Liceului de Artă, nu sunt nici măcar la jumătate.

„Aceste venituri ne permit pe de-o parte, să continuăm lucrările începute anul trecut și aici mă refer la Liceul de Artă, nu numai să le continuăm ci și să le finalizăm. Liceul de Artă, lucrările la Lacul lui Binder, Baia populară, Cartierul Oțelarilor. De asemenea, veniturile ne permit să începem lucrări noi, dacă vorbim de lucrări noi, vorbim o dată de execuție, 44 de străzi de pământ care sunt contractate, sunt ultimele cartiere de blocuri rămase de reabilitat, mă refer la Cartierul I, Hipodrom III, Ștrand, Terezian și vom începe și lucrările de viabilizare în Cartierul Veteranilor”, anunța în 2020 primarul Sibiului, Astrid Fodor.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică