A murit Arhimandritul Visarion Joantă, fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului

Arhimandritul Visarion Joantă, fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, fost dascăl și duhovnic la Seminarul Teologic din Caran­sebeș, precum și fost exarh al mănăstirilor din Episcopia Caran­sebeșului, iar în ultima parte a vieții sale viețuitor la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, a trecut la cele veșnice duminică, 2 ianuarie, după o îndelungată suferință.

Slujba înmormântării va fi săvârșită marți, 4 ianuarie, de la ora 12.00, în capela Mănăstirii ”Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, de un sobor condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

S-a născut pe 19 martie 1949, în satul Boholţ, judeţul Braşov, unde a urmat şcoala elementară cu patru clase, continuând până la şapte clase în satul Calbor, comuna Beclean. După absolvirea celor şapte clase a urmat cursurile Şcolii Profesionale „Tractorul”, iar mai apoi cursurile Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov. După absolvire s-a înscris la Facultatea de Teologie din Sibiu. A urmat serviciul militar în perioada 1969-1970, iar în anul 1978 a fost hirotonit preot celib pentru Parohia Buneşti, judeţul Braşov. În 1985 a fost transferat la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, unde a vieţuit până în 1994, când a fost transferat la Măăstirea Buneşti, unde a vieţuit ca preot până în 1997. În acest an a fost transferat în Episcopia Caransebeşului, îndeplinind funcţiile de profesor la Seminarul Teologic, exarh al mănăstirilor din această episcopie până în 2007. În acest an a venit la Sibiu în calitate de exarh al mănăstirilor, până la pensionare, în 2017. S-a restras în cadrul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus.

A publicat peste 20 de studii şi articole în Telegraful Român şi Îndrumătorul bisericesc, precum şi mai multe volume de predici şi alte lucrări.

Ultima oră

Comentariul meu