sibiul mai are din 2021 un cetățean de onoare și un ambasador onorific - silvia macrea și gabriel bebeșelea

Doi sibieni au primit, în 2021, titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu, respectiv ambasador onorific al Sibiului. Este vorba despre coregraful Silvia Macrea, personalitate de marcă a coregrafiei dansului popular românesc, și despre dirijorul Gabriel Bebeșelea, considerat de marii specialiști ai lumii drept unul dintre cei mai talentați dirijori născuți în România în ultimele decenii.

Silvia Macrea, cetățean de onoare al județului Sibiu

Silvia Macrea, un coregraf neobosit și un promotor al tradiției sibiene, s-a născut într-o familie de coregrafi, unde respectul pentru valorile autentice i-a fost sădit în suflet încă de pe vremea primilor ani de viață. A urmat Facultatea de Drept, dar a înțeles, mai apoi, că dragostea pentru cultura tradițională și spectacolul folcloric primează în față oricărei alte profesii. După trecerea la cele veșnice a tatălui său, cunoscutul coregraf Ioan Macrea, Silvia Macrea a ales să se dedice promovării, cercetării și conservării culturii tradiționale.

Personalitate de marcă a coregrafiei dansului popular românesc, Silvia Macrea este recunoscută la nivel național și internațional, pentru implicarea sa activă în viața culturală a județului Sibiu, punându-și amprenta, atât pe plan artistic prin organizarea a nenumărate manifestări și spectacole de excepție, precum și pe plan științific, prin publicarea de studii științifice axate pe spectacolele folclorice de teatru muzical și prin coordonarea a trei lucrări retrospective dedicate Ansamblului Folcloric Profesionist ”Cindrelul – Junii Sibiului” și a volumelor dedicate patrimoniului cultural imaterial.

MAI MULTE DETALII DESPRE SILVIA MACREA AICI

Activitatea excepțională și impresionatul său parcurs artistic și științific, precum și contribuțiile esențiale la dezvoltarea vieții culturale a județului Sibiu, i-au convins pe consilierii județeni să voteze în unanimitate, în ședința Consiliului Județean Sibiu din luna iulie a anului 2021, acordarea Titlului de Cetățean de Onoarea, coregrafei Silvia Macrea.

Gabriel Bebeșelea, ambasador onorific al Sibiului

Dirijorul Gabriel Bebeșelea a primit la finalul lunii iulie titlul de ambasador onorific al Sibiului, din partea Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), în cadrul evenimentului Gala AIOS. Titlul a fost înmânat de primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Dirijorul Gabriel Bebeșelea este considerat de către specialiștii din întreaga lume, la numai 33 de ani, drept unul dintre cei mai talentați dirijori născuți în România în ultimele decenii. S-a născut la Sibiu, într-o familie unde muzica a fost principalul domeniu de studiu. După ce a susținut licența la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și masterul la Universitatea Națională de Muzică din București, obține în 2018 titlul de doctor în muzică „summa cum laudae” și își continuă studiile postuniversitare la Viena, în cadrul Universității de Muzică și Arte ale Spectacolului.

CITEȘTE AICI MAI MULTE DESPRE DIRIJORUL GABRIEL BEBEȘELEA

Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București, director muzical și dirijor principal al Filarmonicii Naționale a Macedoniei de Nord și dirijor principal al orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, dar s-a aflat la pupitrul unor orchestre precum Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, State Academic Symphony Orchestra of Russia „Evgeny Svetlanov”, Orchestra Natională Filarmonică Rusă sau Singapore Symphony Orchestra.

Ultima oră

Comentariul meu