Extremele vremii la Sibiu în 2021 - Ziua cea mai ploioasă, maximul și minimul de temperatură, cât de tare a suflat vântul

Din punct de vedere meteorologic, anul 2021 a fost unul fără fenomene deosebite la Sibiu. Spre deosebire de alți ani nu am avut parte de inundații majore, fenomene extreme sau temperaturi record. Nici începutul anului viitor nu se anunță spectaculos din acest punct de vedere.

Un an liniștit din punct de vedere meteorologic la Sibiu, dar în timpul căruia s-au putut observa schimbările climatice. Dacă în trecut o minimă de -20 de grade celsius era obișnuită pentru diminețile de iarnă, anul acesta cea mai scăzută temperatură s-a înregistrat în data de 18 ianuarie în Sibiu și a fost de -15,7 grade celsius. Maxima anului din municipiul Sibiu a fost de  33,6 grade celsius în data de 16 august. La stația din Dumbrăveni în 28 iulie au fost contorizate 36,6 grade celsius. Dar, spun meteorologii sibieni, acestea sunt valorile anului, dar nu sunt un record pentru județ.

Dacă în alți ani ploile abundente au pus probleme în județ, anul acesta am fost feriți de astfel de fenomene. Cea mai mare cantitate de apă căzută în 24 de ore în zona joasă a fost la Boița, în data de 28 mai când s-au înregistrat 37 de litri pe metru pătrat. Atunci Sibiul s-a aflat sub avertizare de ploi abundente. a plouat și în zona Sibiului, iar precipitațiile au inundat câteva străzi din municipiu și Șelimbăr. VEZI AICI IMAGINI DE LA INUNDAȚIILE DE ATUNCI 

Tot din cauza ploilor din acea zi au fost probleme în Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, dar care s-a rezolvat și nu au afectat exponatele. VEZI AICI DETALII DE ATUNCI 

Cât despre precipitațiile de la munte, cea mai mare cantitate căzută în decurs de 24 de ore a fost în data de 27 ianuarie la Bâlea Lac, 66 de litri pe metru pătrat. Chiar și așa, cel mai mare strat de zăpadă de aici a fost măsurat în 24 martie, 356 de centimetri, iar la Păltiniș au fost 114 centimetri.

În municipiul Sibiu cel mai gros strat de zăpadă a fost de doar 10 centimetri în data de 19 martie.

Vântul a bătut cu cea mai mare putere la Bâlea Lac în 25 ianuarie când viteza a fost de 140 de kilometri pe oră.

Căldură la început de an

Așa cum încheiem anul, cu temperaturi mult peste cele care ar fi fost normale perioadei, așa îl vom începe pe următorul. Meteorologii sibieni spun că următoarea săptămână va fi una călduroasă, cu maxime cuprinse între 5 și 10 grade celsius și cu minime între 2 și 5 grade. În astfel de condiții precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, mai abundente în 31 decembrie și 1 ianuarie. În prima zi a anului și noaptea următoare vântul va bate cu peste 90- 100 de kilometri la oră la munte, dar se va resimți și în Sibiu.

Ne putem aștepta la o ușoară răcire a vremii după data de 6 ianuarie, dar ne vom situa tot în cadrul unei vremi călduroase.

Ultima oră