Printre cadourile primite de copii, şi nu numai, în această perioadă s-au numărat şi figurine inedite de ciocolată, realizate manual în fabrica din oraşul Cisnădie, judeţul Sibiu, unde artizanii au pictat bucuria, tristeţea, seriozitatea, speranţa pe chipul Moşului, al oamenilor de zăpadă şi al îngeraşilor.
Majoritatea produselor realizare din ciocolată la Cisnădie sunt comandate, în fiecare an, de peste 23 de ani, de clienţi din toată ţară. În acest an, Moşul şi-a îmbogăţit ”flota” de maşini de lux din ciocolată, aşa că printre cadouri s-au regăsit şi autoturisme în miniatură, marca Volkswagen, Porsche sau Mercedes, de 200 de grame.
La unii a venit Moş Crăciun cu sacul plin de cadouri de ciocolată, iar la alţii a ajuns doar … cizma roşie a Moşului, dar plină cu praline de ciocolată. Ce este unic la fabrica sibiană din Cisnădie este faptul că aici Moş Crăciun a „trăit” diverse sentimente.
„Poţi să pleci de la o istorie şi o poveste frumoasă pe care o ştim toţi, de la Alba ca Zăpada. Fiecare pitic întruchipa o anumită virtute. Noi îl considerăm pe Moş Crăciun un personaj viu şi am încercat să îl surprindem cum trăieşte diferite stări. Şi ne-am imaginat cum ar fi Moş Crăciun vesel, Moş Crăciun mai sobru, un Moş Crăciun care se uită să vadă ce scoate din sac, poate vine la unii cu o nuieluşă, Moş Crăciun din tablou, care râde. (…) Oamenii de zăpadă au şi ei diverse stări: unul este vesel, altul se gândeşte că nu va avea viaţă prea lungă, pentru că s-a schimbat clima. Noi ne-am gândit ca figurinele şi toate aranjamentele pe care le facem să transmită o stare. Pe lângă calitatea produsului, pentru că beneficiarul urmează să-l deguste, trebuie să aibă şi acest impact vizual, adică să îţi facă cu ochiul”, a declarat pentru AGERPRES ciocolatierul Florin Balan, administratorul fabricii de la Cisnădie.
Dacă micuţii au primit figurine vesele de Crăciun, la adulţii care duc dorul celor cu care nu au mai putut să stea la masa de sărbători au ajuns îngeraşi cu lumânări de ciocolată, în amintirea celor care nu mai sunt.
„Avem şi îngeraşi cu lumânări. Lumânarea simbolizează legătura cu Dumnezeu şi noi am pus şi un îngeraş, pentru că de Crăciun ne gândim şi la persoanele care nu mai sunt. (…) La copii merg produsele mai vesele, iar îngeraşii merg la persoanele adulte”, a explicat Florin Balan.
Florin Balan, cel care în fiecare an a adus pe piaţa din România câte un produs nou realizat artizanal din ciocolată, spune că este foarte important de unde se procură aceste cadouri dulci.
„Ciocolata ajută foarte mult la starea de bună dispoziţie. Ciocolata este un aliment, ea a fost considerată băutura zeilor. Trebuie să consumăm ciocolată de bună calitate şi să verificăm de fiecare dată eticheta, cine este producătorul şi care este reputaţia acestuia. Să nu uităm că produsele noastre sunt unicat, deci se vede talentul artizanului”, a subliniat Florin Balan.