Andy Fazekas, managerul Arena Platoș răbufnește - ”Vacanța tăiată a elevilor poate face diferența între încasări și faliment”

Păltinișul și dezvoltarea unei baze de schi au contribuit în mod substanțial la imaginea Sibiului și la dezvoltarea zonei de munte. Antreprenorii din acest domeniu nu au spus dor  o dată că statul nu face nimic pentru a-i încuraja să investească în continuare, ba chiar prin deciziile luate subminează orice încercare de a ”scoate capul din zăpadă”. Andy Fazekas, unul dintre managerii de la Arena Platoș, atrage încă o dată atenția asupra lipsei de viziune în domeniul turismului de iarnă. Nu știe dacă cineva îl și îi va lua în seamă, pentru că până acum antreprenorii din acest domeniu au fost ignorați.

Doar anul acesta la Arena Platoș s-au făcut investiții masive. VEZI AICI DETALII ȘI NOUTĂȚILE ACESTUI SEZON Cele mai multe nu se văd, pentru că banii au intrat în mașinării care produc sau tasează zăpada, în transformatoare de electricitate extrem de scumpe. Dar, cei de aici le-au făcut, pentru că își doresc să îmbunătățească în fiecare sezon experiența pe care le-o oferă turiștilor. Dar, la rândul lor, cer autorităților un pic de implicare.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Andy Fazekas dă exemplul Alpilor și a țărilor care câștigă o bună parte din PIB în sezonul de iarnă.

”Alpii aceia, care se intind peste 7 țări reușesc cum-necum să hrănească darnic PIB-ul țărilor respective, asemeni unor părinți grijulii. Dar nu a fost tot timpul așa. Schimbarea a venit cum 50 de ani, când statul și- dat seama de aceast potențial care e in fundul curții și nici i-a costat bani pe strămosii lor. Drept consecință a făcut tot posibilul pentru a facilita nașterea unei industrii a turismului de iarnă, cu rezultatele pe care le vedem acum. Și a făcut asta prin politicieni abili, profesioniști in domeniile lor, care au elaborat legi echilibrate și facile, care au dat naștere unor bijuterii de care profită milioane de oameni”, scrie Andy.

Cum se poate asta, spune el? Printr-o serie de măsuri care au venit în ajutorul celor cu afaceri în domeniu. ”Au făcut asta sub forma unor pachete de măsuri, care incă de atunci au fost vizionare, si au urmărit pe termen lung acest proiect: credite fără dobândă sau cu dobândă simbolică, simplificarea condițiilor de obținere a tuturor autorizațiilor, acordarea unor subvenții subsanțiale la energie electrică, preluarea de către stat, a autoritătilor regionale sau locale a sarcinii construirii infrastructurii de drumuri, curent, apă si canalizare. Pe lângă toată baza asta, pe acești politicieni i-a dus capul și să se gândească la maximizarea și la eficientizarea acestui sector, așa că ce au făcut? S-au pus la aceeași masă cu administratorii resorturilor, cu producătorii locali, cu operatorii in turism, cu furnizorii si transportatorii de energie, dar și cu cei din ministerele de mediu, transporturi sau invătământ, și s-au corelat. Da, s-au corelat, dragi tovarăși și pretini, întru indeplinirea obiectivului de a avea o țară care să poată trăi bine mersi (și) dintr-un turism de iarnă. Este si asta o variantă de patriotism, nu-i așa? Să vedem ce inseamnă de fapt această cointeresare, si acum nu doresc să vorbesc de acel mic hotelier care are o mică pensiune și care are dreptul legal să ofere clientilor laptele muls proaspăt de la propria vacă sau produsele obtinute din ogradă. E vorba de acel angrenaj complex care permite ca această industrie să functioneze ca un sistem empatic, unde niciun pion nu este uitat sau neglijat. Autobuzele acelea care transportă turiștii de la hoteluri sau cabane spre pârtii sunt gratuite dacă prezinti un card de schi, și sunt puse tot așa, gratuit la dispoziție de catre autorităti, care au reusit să inteleagă că acești turiști le aduc banii la buget, si exemple aș putea da cu duiumul.”, spune Andy Fazekas.

Andy Fazekas, managerul Arena Platoș răbufnește - ”Vacanța tăiată a elevilor poate face diferența între încasări și faliment”

Vacanța elevilor, decizie falimentară

Andy Fazekas vorbește și despre vacanțele elevilor și concediile celor din străinătate. Ele au fost gândite în așa fel încât să acopere tot sezonul de iarnă, astfel ca turiștii să nu se înghesuie în două săptămâni în stațiunile montane pentru ca apoi acestea să rămână pustii. ”La noi au tăiat cele două săptămâni de vacanță ale elevilor. Le dau vacanță în octombrie și noiembrie când nu au ce să facă copiii. Oriunde există vacanță de Crăciun și vacanță de iarnă. Asta dă posibilitatea copiilor să meargă în tabere, la schi, la munte. La noi, aceste două săptămâni pot face diferența la încasări, sau să ducă către faliment”, spune Andy Fazekas pentru Ora de Sibiu.

El exemplifică și în postarea de la Facebook: ”Statul, politicienii de acolo au ințeles că dacă vacanțele sunt în aceeași perioadă pentru toată țara, ba se mai suprapun și cu perioada clasică de concedii, atunci statiunile se sufocă, și in restul iernii functionează mult sub capacitate lor. Solutia care au găsit-o, și e penibil de simplă? Au defalcat vacantele in functie de regiuni. Minunații noștri nu ar trebui decât să copieze un sistem care functionează foarte bine. In schimb, pentru a nu-si dezminți vocatia de atotștiutori, au tăiat o saptămână din vacanța de iarnă a elevilor, iar pe cea intersemestrială au eliminat-o complet. Clever, empatic, si extrem de incurajator pentru un turism de iarnă autohton ciung, și la limita seppuku-lui. Pentru a păstra logica bravilor noștri alesi, aș propune ca in plin estival de vară, așa undeva prin iulie-august, să se introducă două saptămâni de cursuri pentru elevi. Poate că dacă atunci când se strică feng shui-ul celor care de acolo din vârful piramidei de lut cred că turismul in România înseamnă Marea Neagră și gondola de la Mamaia (despre carele alegorice ale lui Mazăre prefer să tac), atunci se va face ceva si pentru cei care cred ca și noi avem Alpii noștri. Mai mici, dar cu mult suflet, și dornici de a ajuta la pușculița tării.”

”Nu întindem mâna”

Cei care au reînviat anul trecut Asociația Transportatorilor pe Cablu au trimis o serie de propuneri către autorități. ”Am trimis toate aceste propuneri, inclusiv cea de a ne pune la masă și a discuta, de a găsi soluții pentru turismul de iarnă. Nu avem de gândit neapărat alte strategii, decât să le punem în practică pe cele gândite de alții și care se vede că au dat rezultate. Dar, nu ne-a luat nimeni în seamă. Dacă spunem că avem nevoie de ajutor nu înseamnă că stăm cu mâna întinsă. Nu cerem de pomană, cerem doar niște reglementări mai facile, ușurarea unor pași și strategii, cerem niște legi coerente care să ajute, nu să încurce”, spune Andy Fazekas.

 

 

 

 

Ultima oră

2 răspunsuri la “Andy Fazekas, managerul Arena Platoș răbufnește – ”Vacanța tăiată a elevilor poate face diferența între încasări și faliment””