video: povestea dabo doner – cum a adus sibianul dan paștiu legendarul doner din germania în românia
foto: arhivă

Dan Paștiu este cunoscut în rândul sibienilor pentru că a pus pe picioare unele dintre cele mai cunoscute afaceri din domeniul alimentației și distracției: Naf Naf, Cotton Club, pizzeria Michelangelo, discoteca Blow Up, restaurantele Union, Spicy și Zorba. Pentru ultimele trei mergea foarte des în Germania, la Nürnberg, de unde cumpăra materia primă și felurite ingrediente. Fiindcă vizitele lui erau foarte dese, Dan Paștiu a avut ocazia să mânânce cel mai bun doner din Germania! A fost fascinat de rețetă, astfel că a adus-o și în țară. Mai întâi la Sibiu, iar mai apoi, în marile orașe ale României, dar și în afara granițelor. Afaceristul sibian a povestit despre cum a pornit totul și ce înseamnă „DAbo Doner” la „Podcastu lui Pope”.

Cinci ani i-a luat lui Dan Paștiu să aducă în România cel mai bun Doner din Germania, premiat cu acest titlu timp de trei ani la rând. În anul 2008 a făcut „cunoștință” cu el, iar de atunci a rămas fascinat de gust. Mai întâi a adus chifla în România, încercând să-i afle rețeta, după care s-a împrietenit chiar cu patronul locației unde se vindea donerul, urmând ca după ceva vreme să vină cu gustul de neuitat și la Sibiu.

YouTube video

„M-am dus în Germania să-mi iau ingrediente pentru restaurante și un prieten de-al meu a zis să mergem să mâncăm un kebab. I-am zis să mă lase în pace cu shaorma lui, eu pe atunci aveam Zorba, Union, talente, fițe, mâncare, eram în altă ligă. El a insistat să mănânc doner din Germania. De trei ani de zile acolo era cel mai bun doner din Germania. M-am lăsat convins, m-am dus. Eram în Nürnberg, m-a băgat pe o străduță laterală, pe un colț, pe o stradă circulată, era o coadă de 15-20 de oameni. În toată Germania n-am văzut coadă, doar acolo. Până să mă dumiresc, eram cu donerul în mână. (…) Donerul era genial. Când am mușcat prima oară din el, i-am zis prietenului meu că așa ceva vreau să fac și eu în România. El mi-a zis că n-am cum. În 2008 era asta. De atunci, mergeam o dată pe lună în Germania să-mi fac aprovizionarea și nu exista să merg acolo și să nu mă duc să iau doner. Mâncam dimineața, la amiază și seara. Am adus chifle de acolo, le-am pus aici la brutar, la patiser, să-mi scoată chifla aia. Nimeni nu știa cum se face. Acolo era afacere de familie, patronul era acolo, vindea la casă. Era un turc care de la vârsta de 3 ani era în Germania. (…) N-aveam cum să-l abordez, dar fiindcă eram client fidel, ne-am tot salutat. M-am dus cu un prieten acolo, care îl cunoștea pe patron, și i-a cerut rețeta de chifle pentru mine. El s-a uitat la mine și m-a întrebat cât îi plătesc să-mi dea rețeta, la care eu îi zic că oricât mi-ar cere, pentru mine e prea mult, iar pentru el prea puțin. Mi-a zis că nu poate, că e rețetă de familie. M-a văzut că eram prietenos și a zis că mă învață, dar facem un contract că niciodată nu o să vin în Germania, ci rămân doar în România cu locațiile. Îi era frică să nu îi fur clienții. Am zis ok”, povestește Dan Paștiu.

Primul DAbo Doner s-a deschis în Sibiu în anul 2013, iar apoi a urmat succesul, fiind deschise locații în toată țara.

Detalii neștiute aflați în episodul 6 din „Podcastu lui Pope”:

YouTube video

Ultima oră

Comentariul meu