Copii pentru copii – pe scurt aceasta ar fi descrierea a ceea ce au făcut elevii școlii Regina Maria și ai Grădiniței 15 și a ceea ce au primit copiii de la Centrul de Plasament Turnu Roșu. Primii au dăruit jucării, rechizite, dulciuri și fructe, ceilalți au primit căldură, dragoste și puțină magie. Și totul a fost posibil datorită studenților de la Facultatea de Medicină care au fost intermediarii ”schimbului”.
Membrii Societății Studenților Mediciniști Hipocrates Sibiu nu sunt la prima inițiativă de acest fel. Tot ei sunt cei care organizează an de an campania de donare de sânge, despre care aflați mai multe AICI. Anul acesta campania s-a încheiat, dar în continuare este nevoie de sânge, așa că donatorii pot merge oricând la Centrul de Transfuzii de la Spitalul Județean Sibiu.
Și nici nu au încheiat bine această campanie, că studenții au pus la cale alta. Au anunțat la Școala Regina Maria, la clasele din ciclul primar și la Grădinița nr. 15 că strâng jucării și rechizite pentru copiii de la Centrul de Plasament de la Turnu Roșu. Cei mici nu au stat pe gânduri și au donat ori jucării în bună stare pe care nu le mai foloseau, ori au cumpărat unele noi. Campania a avut un succes nesperat, cu beneficii de ambele părți.
”Am anunțat părinții despre campania studenților, iar răspunsul a fost unul mai mult de cât pozitiv și promt. Copiii au venit la școală cu plase pline de jucării, rechizite, dulciuri. Pentru ei a fost foarte important să învețe să dăruiască, au înțeles că astfel pot aduce un zâmbet pe chipul celor mai puțin norocoși. Prin acțiuni de acest fel cei mici învață empatia și la un moment dat vor face asta din proprie inițiativă”, spune Dana Spîneiu, învățătoare la Regina Maria.
Studenții mediciniști au reușit să adune și o sumă de bani după ce au vândut colegilor din facultate și în curte Catedralei dulciuri făcute de ei . ”Din banii obținuți am cumpărat dulciuri, căciuli, șosete, cărți de colorat. Acestea și darurile copiilor au ocupat două dube. Nu ne-am așteptat la atât de multe daruri. Copiii din Centru au fost foarte încântați, ne-am simțit atât de bine primiți la ei. Ne-au ajutat să descărcăm pungile. Unii dintre ei nici nu s-au uitat la cadouri, au preferat să stea cu noi să povestească. Ne-am dat seama că pentru ei afecțiunea și interacțiunea sunt mai importante decât darurile în sine”, spune Bianca Zgîrcea, una dintre studentele voluntare.
Și tocmai pentru că acești copii au nevoie de interacțiune, studenții de la medicină s-au gândit să le facă o altă surpriză. ”După sesiunea din februarie o să începem o altă acțiune, tot pentru ei. Unii copii nu au fost nicăieri, nici măcar în Sibiu. O să facem o campanie să strângem bani să îi ducem într-o excursie. Prima dată ne-am gândit să îi aducem în câteva locații din Sibiu și apoi să mergem mai departe, pentru ca impactul să nu fie atât de mare pentru ei”, spune Bianca Zgîrcea.
La Centrul din Turnu Roșu sunt 46 de copii cu vârste între 6 și 14 ani.