Start-up-ul Elrond din Sibiu, în mijlocul unui scandal - O ”balenă” a câștigat 33 de milioane de dolari în 5 minute
Sursa: g4media.ro

Start-up-ul Elrond din Sibiu, în mijlocul unui scandal. Un partener de staking al blockchainului condus de Beniamin Mincu a manipulat lansarea tokenului RIDE. Astfel, a reușit să câștige peste 33 de milioane de dolari în doar câteva minute de la lansare.

Lumea crypto-ului românesc este zguduită de un scandal care arată cât de ușor se pot face banii în acest univers, dar şi cum la fel de uşor poţi să-i pierzi în cazul în care investeşti fără să fii foarte bine informat. Vorbim despre un profit de peste 33 de milioane de dolari, realizat de o singură persoană în doar câteva minute, potrivit Fanatik.ro.

Cum a fost însă posibilă o asemenea reușită?

Sursa controverselor este noul proiect Holoride, lansat cu surle şi trâmbiţe în urmă cu doar câteva zile pe blockchain-ul Elrond. În caz că nu știai, Elrond este un proiect românesc, cu o monedă proprie, EGLD, fiind totodată și o platformă blockchain din ce în ce mai populară, cu peste 1 milion de utilizatori unici! În prezent, Elrond, sau $EGLD, după acronimul din piața crypto, are o capitalizare totală de piață de aproximativ 5 miliarde de dolari.(!) O monedă este cotată în prezent la cca  250 de dolari, după ce în urmă cu 2 săptămâni costa peste 500 dolari.

Cum s-a transformat lansarea RIDE, un proiect solid, în parteneriat cu Audi, Porsche, Ford sau Disney într-un scandal uriaş în care zeci de mii de români au pierdut bani

Mărul discordiei este, însă, Holoride, amintit anterior, şi moneda sa, proaspăt lansată în piața crypto, $RIDE. Proiectul Holoride este unul de anvergură, realizat într-un parteneriat Audi şi Porsche, la care au pus umărul şi Disney, Ford, Universal Studios sau Discovery Channel. Pe scurt, acesta oferă o soluție de realitate virtuală pe care copiii sau adulţii cu rău de mașină o pot folosi pentru a scăpa de acest aspect neplăcut al călătoriilor, transformând drumul în sine într-un joc, prin conectarea ochelarilor VR la senzorii maşinii – vezi mai jos un video de prezentare a ochelarilor VR produşi de holoride.

Un proiect ce aparține unor nume mari a devenit unul foarte aşteptat, iar listarea tokenului său RIDE, în exclusivitate pe market-ul Elrond, din data de 16 decembrie, a fost așteptată cu sufletul la gură de zeci de mii de români, entuziaști din lumea crypto,. gata să investească sume mari pentru un profit pe măsura numelor mari asociate cu proiectul!

Doar că lucrurile au luat o turnură neașteptată la doar câteva momente după lansarea inițială, planificată a avea loc la 0.10 USD per token. Practic, din sute de mii de participanţi la lansare, din faţa laptopurilor şi telefoanelor mobile conectate la aplicaţia Maiar, a Elrond, nimeni nu a reuşit să cumpere moneda la prețul inițial sau măcar sub 1 dolar, adică de 10 ori mai mult decât preţul oficial de lansare, pentru că… nimeni nu a putut să o facă! Mai mult decât atât, dintre cei ce au reușit să cumpere, majoritatea şi-au luat țepe financiare majore din cauză că, până să confirme achizițiile, prețul a crescut instant, în cîteva secunde chiar și de câteva zeci de ori, până la peste 5 dolari per token, fără ca investitorii de ocazie să verifice acest aspect înainte de a valida tranzacţia!

Cum a făcut profit de 33 de milioane de dolari în câteva minute o singură persoană, afiliată Elrond: folosirea unui bot în tranzacţionare

Tot haosul a fost creat de către două ”balene – doi cumpărători care au avut la dispoziție capital semnificativ pentru a face cumpărături uriașe, de milioane de $RIDE. Nu doar că aceștia au cumpărat masiv, dar au şi vândut imediat după, manipulând balanța dintre cerere și ofertă și implicit prețul RIDE, în dauna românilor care dădeau refresh manual pe aplicaţie în aşteptarea lansării oficiale a RIDE spre cumpărare la un preţ foarte mic.

Și nici faptul că aceștia au cumpărat masiv n-a fost o problemă. Investitorii ce doreau o parte din $RIDE au fost scandalizați de faptul că ambele ”balene” – termen folosit pentru investitorii cu capital masiv – erau, de fapt, parteneri Elrond, membri ai unor companii de staking pe blockchainul Elrond, mişcare considerată de grosul comunităţii lipsită total de etică!

În plus, cei doi au avut și boți pregătiți pentru a face achizițiile și vânzările necesare. Folosirea unui bot în astfel de tranzacții nu este ilegală, ba chiar este o practică foarte răspândită și acceptată. De altfel, în ciuda “hate”-ului general din comunitatea Elrond, cei doi au fost apreciaţi de profitul realizat de oamenii cu ştate vechi în crypto!

Profit de 33.000.000 dolari: cumperi la 0.16 USD tokenul şi să-l vinzi peste câteva minute la aproape 4 dolari!

Privind tranzacțiile de pe blockchain, pentru că totul este transparent și poate fi observat de către oricine, observăm două achiziții, una de 10 milioane de $RIDE și încă una de 6,9 milioane de $RIDE.

A doua tranzacție ca mărime n-a fost un succes răsunător, cu toate că a fost realizată printr-un bot, pentru că prețul RIDE crescuse deja de trei ori față de valoarea de bază – vezi graficul din primele secunde ale tranzacţiei.

Remarcăm, însă, că pentru scurt timp, maximul valorii monedei a ajuns chiar către valoare de 6 dolari, scăzând ulterior după ce piața s-a stabilizat în urma incidentului la un preţ care şi acum este în jurul a 1,5USD, ceea ce oricum reprezintă de 15 ori peste preţul de pornire.

Lovitura a dat-o, însă, botul amintit mai devreme, care a cumpărat 10,79 milioane de RIDE cu doar 5.600 eGLD, la prețul de 0,16 dolari bucata!

Banii au ajuns într-un portofel creat acum abia acum două zile. La doar câteva momente distanță, după nici cinci minute, respectivul a vândut suma pentru 119.000 eGLD, obținând un profit de 21 de ori mai mare decât bani investiți inițial!

Având în vedere că la momentul tranzacției, un Elrond eGold costa aproximativ 290 de dolari, matematica arată astfel.

  • Cumpărătorul a investit 5.600 * 290 = 1.624.000 dolari
  • Cumpărătorul devenit vânzător a obținut 119.000 * 290 = 34.510.000 dolari

Rezultă astfel un profit de 32.886.000 de dolari, bani obținuți în câteva minute de către o persoană care a pregătit un sistem de achiziție și a avut capitalul necesar, unul însă enorm, care a destabilizat piața.

Cine este personajul din spatele loviturii de 33 milioane de dolari de la lansarea Holoride

Beniamin Mincu, CEO  Elrond a dezvăluit la o zi după că echipa sa a reușit să îl identifice pe cumpărătorul care a dat lovitura și că au ajuns la o înțelegere. Astfel, acesta va returna comunității 40.700 eGLD și 1,1 milioane de RIDE, aproximativ 30% din ce a obținut ca profit în urma vânzării pe care a făcut-o la doar câteva momente după ce a cumpărat masiv.

Se pare că respectivul, cunoscut sub numele “Ben Nguyen” şi aparţine RosettaStake, o companie afiliată Elrond care se ocupă cu staking-ul monedei EGOLD. În principiu, asta este o tehnică prin care monedele pe care le ai sunt investite la comun, iar tu primești dobândă de la această investiție, oarecum similar cu procesul din lumea financiară clasică realizat de bănci. E de înțeles acum de ce micii investitori de rând au fost deranjați, pentru că tocmai oameni apropiați proiectului Elrond au profitat masiv.

Acesta a şi recunoscut în faţa comunităţii că “a greşit” şi că-şi asumă “responsabilitate totală” pentru ce a făcut, deşi nimeni nu ştie ce înseamnă asta în mod concret.

Explicaţiile experţilor şi graficul tranzacţiilor realizate de persoana care a scos 33 milioane dolari profit în câteva minute

Unul dintre cei mai apreciaţi analişti independenţi din ecosistemul Elrond prezintă, de asemenea, ce s-a întâmplat pe blockchain în urma listării RIDE, arătând cu grafice şi tranzacţiile realizate.

Acesta subliniază că volatilitatea imediată este o problemă reală, iar că problemele au fost cauzate de către ”balena” care a cumpărat și vândut imediat la suprapreț.

”A fost vorba de lăcomie pură a unui multi-milionar. A profitat de toată lumea și apoi a trimis banii într-un alt portofel, iar apoi a dispărut. Lăcomia este un lucru oribil, iar asta… asta  a fost lăcomie și atât”, spune acesta, care îi avertizează pe oameni să investească automat doar cu marje de eroare de 1-3%. Mulți utilizatori au pierdut și mai mulți bani pentru că aveau marja setată la 50%. Astfel, nu doar că s-au expus oricum unui preț mult mai mare decât cel pe care credeau că îl obțin, dar din cauza creșterii rapide, au simțit din plin și această marjă, astfel că au plătit considerabil mai mult pentru ceea ce oricum au cumpărat la suprapreț.

CEO-ul Elrond, Beniamin Mincu, a găsit soluţia de a calma spiritele: l-a “convins” pe marele “câştigător” să dea înapoi comunităţii 30% din profit

În ecuație a intrat însuși Beniamin Mincu, CEO-ul Elrond, care, într-un exerciţiu de sinceritate ca răspuns la furia comunităţii, a prezentat în detaliu cazul listării $RIDE, ce s-a întâmplat de fapt, care sunt concluziile și promisiunile ferme pentru viitor pentru a evita un nou caz de acest gen.

Acesta explică faptul că cererea pentru Holoride a fost imensă, iar cu o ofertă mică, era de așteptat ca prețul să sară. Comunitatea n-a fost însă pregătită pentru aceste ”balene” care au perturbat piața nu prin cumpărare însăși, ci prin actul de a vinde imediat pentru profit, făcând o formă de speculă.

Mai mult decât atât, pentru a linişti comunitatea, Mincu a anunţat că a ajuns la un acord cu “marele câştigător” să dea înapoi aproape 30% din profit, respectiv tokenuri de 10 milioane de dolari, lucru care deja s-a întâmplat deja, conform datelor publice oferite de Elrond

Beniamin Mincu a mai prezentat și faptul că un alt afiliat Elrond a cumpărat 5,29 milioane de RIDE în trei tranșe, la prețuri de aproximativ 1,61 dolari pentru un token şi că aceste tokenuri au fost răscumpărate deja în totalitate de Elrond pentru a fi oferite către comunitate ca “reward”-uri viitoare.

Cum explică Beniamin Mincu haosul creat la lansarea RIDE şi ce măsuri va lua Elrond la viitoarele lansări pentru a evita repetarea unor astfel de cazuri

“1/ Listarea RIDE a fost o lecție dureroasă și instructivă. Foarte dificil și sincer. Dar, ca de multe ori înainte, vom găsi o modalitate de a rezolva lucrurile și vom vedea din nou lumina. Totul s-a concentrat pe investigarea cu atenție a ceea ce s-a întâmplat și definirea pașilor importanți următori.

2/ Problema exprimată de mulți din comunitatea Elrond este că listarea RIDE a fost cumva un joc nedrept. Nedrept din cauza unor avantaje sau dezavantaje percepute care duc la rezultate nefavorabile.

3/ În Elrond, ne-am gândit mult la crearea de oportunități mai bune și mai echitabile care sunt disponibile în mod egal pentru toată comunitatea. Acesta a fost spiritul Elrond. Acesta este motivul pentru care comunitatea Elrond deține o putere de neegalat în acest spațiu.

4/ Într-un anumit sens, această listare a fost împotriva acestui spirit. Ne-am gândit foarte mult să înțelegem cum exact și ce se poate face pentru a preveni complet o astfel de posibilitate în viitor.

5/ Pentru a înțelege mai bine ceea ce sa întâmplat, trebuie să facem diferența între cauza imediată și cauza principală. În timp ce o cauză apropiată pare a fi problema reală, este doar un simptom. Cauza principală este cauza de bază, care are puterea de a modifica toate cauzele apropiate.

De ce s-a creat haos la lansarea Holoride

6/ Cauzele proxime observate au fost:
a – cererea de holoride a fost copleșitoare, oferta disponibilă a fost destul de scăzută. În acest caz, cu cererea depășind cu mult oferta, prețul era de așteptat să înregistreze o apreciere rapidă și bruscă.

7/ b – pe baza ipotezei de mai sus, toată lumea a conceput o strategie simplă pregătindu-se să cumpere imediat la listare, sperând să realizeze profituri uriașe vânzând mai târziu altor cumpărători care vin.

8/ c – înțelegând că aceasta era strategia simplă pe care toată lumea o juca, alți oameni au conceput o strategie mai rafinată, pentru a se asigura că vor putea, de fapt, să execute aceeași strategie mai rapid decât majoritatea celorlalți oameni.

9/ d – astfel, unii au cumpărat în primul moment la prețuri grozave, alții au cumpărat în al doilea și al treilea moment la prețuri mai proaste. Apoi primul grup de oameni a vândut, rupând strategia celui de-al doilea grup de oameni, ducând la multă confuzie, frustrare și durere.

10/ Pe scurt, problema nu a fost că unii oameni au cumpărat mai devreme–cumpărarea este bine și de fapt contribuie la creștere–mai degrabă problema a fost că unii oameni au fost capabili să execute cumpărări uriașe, urmate de vânzare imediată, realizând profituri mari, * pe cheltuiala comunității*.

11/ Mai concret, principalele probleme proxime au fost: În primul rând, acel cont a putut cumpăra ~10,79 milioane RIDE cu 5600 EGLD, la un preț de ~0,155 USD/RIDE și a vândut imediat această sumă pentru ~119,000 EGLD (!), în detrimentul celei mai mari parti ale comunitatii

12/ Pentru a fi clar, cumpărarea și vânzarea face parte din comportamentul normal al pieței. Se întâmplă tot timpul, la fiecare listare, la fiecare schimb. Doar că atunci când cumpărarea este prea mare, iar vânzarea se face în detrimentul comunității, avem o problemă uriașă..

13/ În al doilea rând, un cont deținut de unul dintre detinatorii de agentie de staking, a cumpărat ~ 6,9 milioane RIDE, cu 10k EGLD, la un preț de ~ 0,43 USD/RIDE și a vândut o parte din acestea imediat pentru profit. Problema percepută nu este cumpărarea, ci vânzarea în detrimentul comunității.

14/ În al treilea rând, că un afiliat Elrond a cumpărat ~5,29 milioane RIDE, cu 3 tranzacții de 8k EGLD, 12k EGLD și 8k EGLD, în valoare totală de 28k EGLD, la un preț de ~1,61 $/RIDE și de fapt nu a vândut niciun RIDE pentru profituri.

15/ Important, în acest caz nu s-au folosit boți, cumpărarea s-a făcut manual, la un preț de piață peste cel actual (~1,61 USD/RIDE), nu s-a făcut nicio vânzare și nu s-au realizat profit.

Ce promite Elrond de acum înainte la viitoarele proiecte lansate pe Maiar Exchange: listă predefinită de cumpărători cu limită de cumpărare, interzicerea tranzacţiilor multiple realizate de boţi în primele 24 ore

16/După ce am analizat cu atenție problemele, am venit cu mai multe soluții: În primul rând, elefantul din cameră: pentru a asigura o soluție rapidă, Fundația Elrond a cumpărat toate tokens RIDE de la afiliat și le va folosi ca stimulent pentru comunitate și deținătorii RIDE.

17/ În al doilea rând, am fost în discuție cu furnizorul de staking, pentru a ne asigura că profiturile obținute prin vânzarea RIDE pe cheltuiala comunității sunt efectiv returnate comunității. O măsură mai generală va fi discutată mai jos, pentru a preveni apariția din nou a unei astfel de probleme.

18/ În al treilea rând, am identificat primul și cel mai mare cumpărător, care a vândut 119k EGLD de RIDE pe cheltuiala comunității, realizând profituri uriașe. După mai multe runde de discuții, am ajuns la o concluzie: 40,7k EGLD și 1,1 mil profituri RIDE vor fi returnate comunității.

19/ Cele trei soluții sunt în curs de implementare.

Va urma o propunere detaliată care explică modul în care tokenii vor fi recompensati comunității. Aceasta va fi adresa publică la care va fi returnat EGLD & RIDE: elrond . explorator. com

20/ Cu cauzele apropiate abordate, să ne uităm la cauza principală: Cele patru puncte menționate inițial au creat premisa pentru o cursă a înarmărilor de cumpărare – una care a depășit în cele din urmă membrii mai mici a comunității și a fost împotriva interesului cel mai bun al proiectului și al lansării.

21/ Cea mai relevanţă ântrebare devine acum: în ce fel ne asigurăm că astfel de situaţii nu mai pot apărea în viitor la orice altă listare de token pe Maiar Exchange. Iată cele mai importante măsuri pe care luăm imediat:

22/ a – Mecanisme mai inteligente de descoperire a prețurilor: solicitarea oamenilor să mizeze sumele pe care doresc să le cumpere/să vândă cu câteva zile înainte și acordarea unei imagini clare despre unde va fi prețul la început.

23/ b – Limitele de dimensiune a tranzacțiilor pentru primele 12h-24h: asigurarea că nu pot fi efectuate tranzacții peste o anumită sumă simultan și deschiderea posibilității de a cumpăra chiar și cumpărătorilor mai mici.

c – Mecanism de interdicție în umbră pentru acțiunile repetitive efectuate de roboți în prima zi de listare.

24/ Cu aceste măsuri importante în vigoare, oportunitatea inițială de listare va fi la fel de deschisă și corectă pentru toți membrii comunității Elrond, asigurându-se că premisa jocului poate duce la rezultate favorabile pentru comunitate.

25/Înțelegem durerea și disconfortul pe care listarea inițială le-a cauzat multor membri ai comunității și vom face eforturi pentru a rezolva problemele imediate, vom crea noi stimulente pentru deținătorii RIDE și vom implementa noi măsuri preventive pentru a ne asigura că problema rădăcină nu poate apărea din nou.

26/ Maiar DEX este încă la început, dar a adus deja o valoare adăugată și o utilitate uriașă ecosistemului și comunității. Ecosistemul RIDE aduce multe promisiuni. Mi-aș fi dorit să fi învățat aceste lecții grele și dureroase într-un mod diferit.

27/ După ce le-am învățat, ne vom strădui să facem mult mai bine. Implementarea soluțiilor și proiectarea de noi produse și procese având în vedere spiritul Elrond. Pentru că singura modalitate de a câștiga este să lucrăm împreună.

Este ceea ce ne-a adus aici și ceea ce ne va aduce mult mai departe.”

Concluzia este una singură: Nu investi în crypto decât banii pe care îţi permiţi să-i pierzi şi  niciodată fără să îţi faci singur cea mai atentă verificare a datelor proiectului.

Zeci de mii de români au simţit-o săptămâna trecută pe propria piele.

Ultima oră

7 răspunsuri la “Start-up-ul Elrond din Sibiu, în mijlocul unui scandal – O ”balenă” a câștigat 33 de milioane de dolari în 5 minute”