Pandemia a influențat modul de lucru al angajaților, iar formele de muncă au devenit mai flexibile. În ultimii doi ani, angajatorii din Sibiu au găsit și au implementat noi abordări astfel încât programul salariaților lor să fie mai flexibil. Telemunca este cea mai modernă și flexibilă formă de organizare a muncii, peste 8.000 de sibieni lucrând în prezent de acasă sau din orice locație doresc.
În luna februarie a anului 2019, doar zece persoane din județul Sibiu erau angajate în regim de telemuncă. Pe atunci era un concept prea puțin cunoscut în rândul salariaților. Pandemia a venit, iar în mai 2020 s-a înregistrat un „bum”, la ITM Sibiu fiind active 10.711 contracte cu clauză de telemuncă.
„În cadrul contractului individual de muncă în regim de telemuncă sunt cuprinse unele clauze specifice obligatorii printre care cele mai importante sunt: precizarea expresă că salariatul lucrează în regim de telemuncă; perioada şi/sau zilele în care telesalariatul îşi desfăşoară activitatea la un loc de muncă organizat de angajator; locul/locurile desfăşurării activităţii de telemuncă, convenite de părţi; programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului şi modalitatea concretă de realizare a controlului; modalitatea de evidenţiere a orelor de muncă prestate de telesalariat; responsabilităţile părţilor convenite în funcţie de locul/locurile desfăşurării activităţii de telemuncă, inclusiv responsabilităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, au spus reprezentanții ITM Sibiu la ședința Colegiului Prefectural de marți.
În luna decembrie a acestui an, cifrele se mențin în continuare mari. Peste 8.600 de persoane lucrează de acasă, în regim de telemuncă, conform datelor furnizate de ITM Sibiu.
Cei mai mulți dintre telesalariații din județul Sibiu lucrează în domeniul IT, însă printre angajații încadrați în telemuncă se numără și contabilii.