amenzi de peste un milion de lei date de garda de mediu în sibiu – „deșeuri aruncate la ieșire din localități și la capetele județului”
foto: arhivă

Peste 800 de controale a desfășurat Garda de Mediu Sibiu pe raza județului, fiind aplicate, în total, amenzi în valoare de 1.273.200 de lei. Vizate de sancțiuni au fost persoanele care au aruncat gunoaiele la întâmplare, cele care nu au avut documente doveditoare privind transportul deșeurilor și cele care au desfășurat acțiuni fără a avea autorizație de mediu.

Peste un milion de lei este suma totală a amenzilor aplicate persoanelor și operatorilor care au aruncat gunoaie la întâmplare pe raza județului Sibiu și celor care nu aveau documente de transport al deșeurilor. Garda de Mediu a făcut sute de controale anul acesta.

CITEȘTE ȘI: Nesimțiți filmați când aruncă gunoaie dintr-o dubă în Broscărie

„În cursul anului 2021, până în prezent, activitatea de inspecţie şi control a însumat 839 controale, fiind impuse un numǎr total de 778 măsuri coercitive cu termene de realizare atât persoanelor juridice cât persoanelor fizice, dispuse un număr de 9 sistări de activitate fara propuneri de începere a urmăririi penale. Urmare a constatǎrilor efectuate în decursul acestui an şi a încǎlcǎrii prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului au fost  aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1 273 200 lei”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu Sibiu.

La 134 dintre aceste controale au participat și echipaje ale poliției, ale jandarmeriei, dar și ale poliției locale Sibiu. „Când avem informații că există persoane recalcitrante, solicităm sprijinul celor de la IPJ Sibiu și Jandarmeriei”, au explicat reprezentanții Gărzii de Mediu în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de marți.

CITEȘTE ȘI: Pădurea din Dealul Gușteriței, plină de gunoaie – „E partea nevăzută a Sibiului”

Cât despre locurile „preferate” de cei amendați, inspectorii de la Sibiu spun că se aruncă gunoaie mai ales la marginile localităților. De asemenea, la capetele județului sunt probleme, și aici fiind abandonate deșeuri.

„Există și lucruri pozitive din partea unora, dar și negative, din partea altora, în urma acestor controale. Unii operatori economici sunt certați cu legea și încearcă să deruleze astfel de activități fără acte. Cantități de deșeuri sunt abandonate la marginile de localități sau la capetele de județ. Dar sunt și lucruri pozitive de menționat, în sensul că după efectuarea controalelor, lucrurile s-au îndreptat”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu