Sibiul împlinește 830 de ani. În 20 decembrie 1191 (acum 824 de ani) Papa Celestin al III-lea emite un document ecleziastic care menţionează aşezarea „Cibinium”. Aceasta este prima atestare documentară a oraşului Sibiu, conform Sibiu Tourist Information Center.
Actualul cartier Guşteriţa din Sibiu este considerat a se fi dezvoltat pe ceea ce în trecut a fost castrul roman Cedonia. Oraşul a fost colonizat în secolul a XII-lea de colonişti saşi din teritoriul Rin-Mosela. Prima atestare documentară cu numele Hermannstadt a avut loc în 1223. Peste ceva mai mult de o sută de ani, în 1336, Sibiul a fost declarat oraş.
Mesajul primarului Sibiului
„830 de ani de istorie, cu reușite și premiere, dar și cu perioade dificile care ne-au încercat și ne-au întărit! Sute de ani în care Sibiul a strălucit prin oamenii săi și prin ceea ce a realizat.
Cred că Sibiul este special tocmai pentru faptul că istoria sa nu și-o păstrează doar ca un trecut de poveste, ci o aduce mereu în prezent. A integrat-o complet în viața sa cotidiană, căutând inspirație și bază pentru ceea ce clădește în prezent. Clădirile valoroase, pline de sute de ani de istorie sunt și astăzi vii, martori ai faptului că am știut să ne păstrăm patrimoniul și să îl punem în valoare. Sibiul cultural de astăzi își are rădăcinile adânci în oamenii de excepție ai trecutului unui oraș care a înțeles că prin cultură și educație o comunitate se dezvoltă mai frumos și mai sustenabil. De aceea, consider că Sibiul sărbătorește în 20 decembrie atât secolele de istorie care l-au format și i-au fost exemplu bun, dar și prezentul, suma a ceea ce am acumulat și a tot ceea ce orașul continuă să creeze. La mulți ani, Sibiu!”, este mesajul lui Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu.
830 de ani se împlinesc astăzi de la prima atestare documentară a oraşului Sibiu. De-a lungul istoriei, oraşul s-a dovedit a fi locul unde temerarii vremurilor au deschis primul spital, prima farmacie, s-a înfiinţat prima monetărie din Transilvania, a fost documentată prima şcoală de pe teritoriul actual al României, primul orologiu instalat în turn în ţara noastră, dar şi primul muzeu din ţară. Azi, Sibiul este unul dintre cele mai importante oraşe din România, este o veritabilă capitală culturală care prin tradiţia conservată şi prin istoricul deosebit îi cucereşte pe cei care îl vizitează, este gazda unor evenimente unice care i-au adus recunoaşterea întregii lumi, dar şi un oraş al viitorului, care a progresat constant atât din punct de vedere economic, academic sau social. La ceas aniversar, îmi doresc pentru Sibiu să fie preţuit de cei pentru care este – acasă, să fie mereu locul de început pentru cele mai frumoase proiecte! La mulţi ani Sibiu şi sibieni!”, a transmis Daniela Cîmpean, pe Facebook.
Cei de la Muzeul Naţional Brukenthal au publicat luni, pe pagina de Facebook, o fotografie cu tabloul „Sibiu”, realizat în 1808, de Franz Neuhauser.
Gusterita este Cedonia si Sibiul este Hermannstadt. Nu confundati merele cu perele. Sibiu (Hermannstadt) a fost facut de sasi si pentru sasi…nu are absolut nimic comun cu „Cedonia” voastra. Sibiu nu se numea”Cibinium” cum il numiti voi, ci Praepositum Cibiniensem. Era prepozitura libera a germanilor, care sa dezvoltat intr-un sat si apoi in oras. Cedonia e alta poveste.