Sibiancă fraierită la cumpărarea unei case în Cisnădie – „Am rămas fără 41.000 euro, dar și fără imobil”

O femeie din Cisnădie stabilită în Germania a vrut să se întoarcă în țară după ani întregi de muncă, însă a avut parte de o experiență incredibilă, în urma căreia a ajuns să se judece cu un sibian. Aceasta a vrut să-și cumpere o casă în orașul natal, însă a rămas și fără bani, dar și fără imobil. Femeia spune că i-a plătit proprietarului suma de 41.000 de euro, adică jumătate din valoarea casei, iar când a vrut să dea și diferența până la 82.000 de euro, n-a mai putut, fiindcă proprietarul a tot amânat-o. Ba mai mult, i-a cerut mai mulți bani pe locuință, motivând că prețurile au crescut. În lipsa unui contract de primire-predare și deoarece cartea funciară a fost blocată la notari de către proprietar, femeia n-a mai avut ce să facă. Acum, respectivul imobil a fost vândut, la un preț mult mai mic.

CITEȘTE AICI REACȚIA PROPRIETARULUI

Gust amar la întoarcerea în țară. A plătit avans pentru o casă și nu a reușit să o cumpere

Iuliana Popescu, o femeie din Cisnădie, stabilită în Germania, s-a decis să-și cumpere o casă în orașul natal, unde să se mute împreună cu părinții. A consultat site-urile cu anunțuri imobiliare și, după ce a văzut mai multe case, s-a oprit la una singură. La acea vreme, adică iarna trecută, prețurile erau mai scăzute, iar imobilele de acest fel, în zona respectivă, se vindeau cam la 80.000 – 90.000 euro.

Casa la care s-a oprit femeia se afla la ieșire din Cisnădie către Cisnădioara, în zona patinoarului din oraș. Era mai ieftină decât altele pe care le văzuse și se vindea la 82.000 de euro, așa că a luat legătura cu proprietarul.

Sibiancă fraierită la cumpărarea unei case în Cisnădie – „Am rămas fără 41.000 euro, dar și fără imobil”
Prețul la care se vindea casa

„Eu am văzut anunțul pe un site de specialitate, era 82.000 de euro, unde se specifica că se dă la gata. Am contactat firma de imobiliare care se ocupa și am cerut să-mi dea numărul proprietarului pentru detalii. Eu eram în Germania, dar părinții mei văzuseră casa. L-am sunat pe constructor, adică pe proprietar, și mi-a zis că se vinde conform anunțului, adică la 82.000 euro și că nu e negociabil. A zis că se vinde la gri la interior și la exterior la gata, cu curte și cu poarta montată. Așa că m-am înțeles cu el și am plătit un avans de 3.000 euro ca să blocheze casa, urmând apoi să facem un precontract și să achit în total 41.000 euro, urmând ca restul de bani să-i dau în 15 iulie, pentru că a zis că mai sunt utilitățile de făcut. Deși el preconiza că vor fi gata în martie-aprilie, eu am zis să prelungim până la 15 iulie, în caz că intervine birocrația. În data de 25 ianuarie am mers la notar, în precontract am specificat modalitățile de plată, cât am achitat, cât mai am, că el trebuia să-mi predea casa la stadiul de locuibil. Am primit o cheie de la casă, puteam să văd ce mai fac acolo, am făcut semnele pentru robinete, cum să fie poziționate, am vorbit despre canalizare și așa mai departe”, povestește sibianca.

Înțelegerea s-a schimbat

Deși înțelegerea spunea că proprietarul trebuie să predea casa „locuibilă”, adică să fie racordată la utilități, să aibă centrală și pereții să fie dați la gata, acest lucru s-a schimbat pe parcurs. Femeia spune că a trebuit să achite ea centrala, în valoare de 800 de euro și încă 1.800 euro pentru pereții interiori. Cât despre utilități, casa nu a fost racordată.

„Când am vorbit cu el, mi-a zis că nu mai pune porțile, că nu mai pune centrala și că nu mai face curtea la gata și nici utilitățile, deși când am dat avansul de 3.000 euro zicea că le face. Mi-a spus că ori o iau așa, ori, dacă nu, pierd avansul, că el poate să vândă casa altcuiva”, spune Iuliana Popescu.

Femeia povestește că și-a luat liber de la lucru pentru a putea veni în România să semneze precontractul. Au fost la un notar pe care l-a ales proprietarul și a plătit încă 38.000 euro, astfel încât avansul să fie în total de 41.000 euro, adică jumătate din valoarea casei.

„Eu știam că am dreptul să trec în cartea funciară cum vreau să îmi predea casa, însă notarul la care am fost m-a sfătuit să nu trec promisiunea acolo pentru că nu este făcută dezmembrarea duplexului și că pentru a continua lucrările mai apoi va avea mereu nevoie de semnătura mea. Am zis ok, dacă așa stau lucrurile. Dar m-au indus în eroare. Eu m-am dus pe bună credință. Dar fiindcă am insistat, mi-a trecut în promisiune că nu notez acum, dar am dreptul să notez pe parcurs”, spune femeia.

Restul banilor, în iulie. Proprietarul a amânat semnarea contractului

Sibianca spune că, în luna iulie, a venit din nou în România pentru a finaliza procedurile de vânzare-cumpărare. Avea banii în cont încă din data de 12 iulie, iar în 15 trebuia să fie semnat contractul. Fiindcă lucrările stabilite în precontract nu erau gata, femeia i-a spus constructorului că nu îi poate da restul de bani. În schimb, acesta i-ar fi zis că nu mai poate face nimic și, dacă mai vrea casa la stadiul în care se află, așteaptă restul de bani.

Acesta a fost momentul în care sibianca s-a decis să ia legătura cu o avocată și a trimis în data de 16 iulie o notificare în care îi spunea proprietarului că dispune de restul de bani, dar fiindcă imobilul nu este așa cum s-a specificat în promisiunea de vânzare-cumpărare, dorește semnarea unui proces de primire-predare. Acesta n-a răspuns notificării, însă i-a cerut ca în data de 30 septembrie să se prezinte la notar pentru a încheia contractul.

Zis și făcut. A ajuns în România, însă 3 săptămâni a pierdut vremea degeaba. „Era să-mi pierd și serviciul. El nu a mai venit la notar, a tot amânat”, acuză femeia.

Casa a fost vândută altcuiva la prețul de 48.000 euro

După ceva vreme, proprietarul i-a spus că nu îi mai poate vinde casa la prețul de 82.000 de euro, căci din ianuarie și până în prezent, prețurile au mai crescut. Sibianca spune că la momentul semnării precontractului, condițiile erau altele, nefiind de acord cu această majorare de preț de până la 132.000 euro. Fiindcă nu a fost de acord să dea mai mulți bani, proprietarul s-a reorientat. Între timp, a blocat cartea funciară la notari, la fiecare 30 de zile, astfel încât sibianca să nu poată nota vreo promisiune. A reușit chiar să vândă și casa altei persoane, însă la prețul de 48.000 de euro.

Dar, chiar și după ce casa a fost vândută, pe site-urile de profil există în continuare un anunț de vânzare. Aceasta se dă acum la prețul de 132.000 de euro.

Sibiancă fraierită la cumpărarea unei case în Cisnădie – „Am rămas fără 41.000 euro, dar și fără imobil”
Sursa: Publi24.ro

Sibianca a făcut plângeri și a cerut ajutorul autorităților. Ea dorește în continuare această casă și se va lupta pe cale legală să o obțină. În același timp, femeia are sechestru asigurator pe suma de 41.000 euro, pe care o avea în cont pentru a achita casa. Ea a făcut plângeri penale atât împotriva proprietarului, cât și împotriva notarului.

Ultima oră

Participă la discuție

4 Commentarii

Publică

  1. Si eu am fost pacalit de un individ cu care am incheiat un precontract pentru un apartament 2 camere la valoarea gri de 36000 euro am achitat doar 1500 eu.avans .Pe parcurs a tot cerut telefonic marirea pretului eu nu am fost deacord iar apartamentul a fost vandut si am ramas cu o pierdere de 1500 eu.
    Am fost la un avocat si mi-a spus ca nu am ce face ca precontractul nu este valabil desi era semnat si parafat de individul respectiv.Apartamentul era in zona calea Cisnadiei langa cimitirul Sibiu .Coincidenta face ca apartamentul respectiv era pentru fica mea stabilita tot in Germania.

  2. Acest individ trebuie arestat in secunda2..am avut de aface cu el il cunosc personal.trebuie legat de pom intr o padure si lasat cu o sticla de apa langa el…cu furtum sa bea din ea cand e gerul mai,mare…