cum să alegeți un șemineu electric

Oamenii se adună în jurul focarelor și ale șemineelor de când se știu. Chiar și atunci când am trecut de la o specie care umblă în aer liber, la cea care trăiește în interior, această tradiție a rămas. Dar în timp ce conceptul general al acestui lucru – de a ne încălzi – a rămas același, au existat evoluții uriașe de-a lungul anilor.

Una dintre cele mai populare iterații a fost cea a unui șemineu electric. Acesta este o alternativă excelentă la șemineele tradiționale din lemn sau gaz și mulți oameni aleg să își instaleze unul în casele lor, în zilele noastre. Existând de peste 100 de ani, acestea nu mai sunt doar o sursă de căldură. De fapt, principalul motiv pentru care mulți oameni le achiziționează este pentru calitățile estetice și farmecul pe care le aduc în casă.

Care sunt avantajele de a avea un șemineu electric, în locul unuia pe lemn sau pe gaz? În primul rând, acestea sunt total eficiente – nu scapă căldură din casa dvs. și nu se degajă gaze. Acest lucru economisește atât costurile de instalare, cât și energia. De asemenea, sunt ecologice, ceea ce este important în zilele noastre, și reprezintă o opțiune foarte sigură pentru persoanele cu copii și animale de companie. Acest lucru se datorează faptului că ele rămân reci chiar și atunci când sunt folosite (doar gura de aerisire a sistemului de încălzire se încălzește puțin), ceea ce le face cele mai sigure opțiuni de pe piață.

În cele din urmă, în comparație cu șemineele tradiționale, acestea sunt mult mai puțin murdare – nu este nevoie să tăiați lemne și nu există pericolul de cenușă. Piața în creștere a șemineelor electrice oferă consumatorilor o alegere excelentă, dar ridică și multe întrebări. Atunci când achiziționați unul, există o serie de lucruri diferite la care trebuie să vă gândiți. În cele ce urmează, vă prezentăm întrebările cheie pe care trebuie să vi le puneți și opțiunile pe care le aveți la dispoziție.

Ar trebui ca un șemineu electric să emită căldură?

Majoritatea șemineelor electrice emană căldură, iar nivelul acestei călduri poate fi reglat de dumneavoastră. Acestea tind să vină cu telecomenzi, ceea ce este perfect pentru sezonul de vară, deoarece puteți reduce căldura în funcție de temperatura din jurul dumneavoastră. Unele șeminee electrice au, de asemenea, termostate încorporate care vor menține o temperatură stabilită în încăpere.

Cu toate acestea, s-ar putea ca dumneavoastră să doriți doar aspectul vizual al unui foc, fără căldură. Persoanele care locuiesc într-un climat foarte cald tind să favorizeze această abordare. Există șeminee care vă oferă această opțiune și, așa cum v-ați aștepta, sunt și mai ieftine de achiziționat.

Ce tip de instalație de șemineu funcționează cel mai bine?

Doriți ceva ușor și portabil, sau căutați o soluție mai permanentă? De asemenea, trebuie să luați în considerare dinamica peretelui dvs.

Dacă aveți pereți largi cu mult spațiu, atunci o unitate de șemineu electric încorporată, permanentă, este calea de urmat. Luați în considerare unul dreptunghiular – doriți să vă concentrați mai mult pe lățime și mai puțin pe înălțime. Acesta va arăta elegant, la fel ca un șemineu tradițional, mai ales dacă optați pentru o unitate fără ramă. Încercați să creați un contrast și cu culoarea peretelui – de exemplu, un perete de culoare deschisă s-ar potrivi cu un șemineu negru în interiorul acestuia.

Dacă peretele dvs. are mai puțin spațiu, atunci s-ar putea să vă fie mai bine cu un șemineu electric portabil. Cele montate pe perete sunt deosebit de populare. Le puteți agăța direct pe perete, în același mod în care ați face-o pentru un televizor cu ecran plat. Suporturile de montare vin împreună cu șemineul, așa că, dacă sunteți mereu în mișcare, le puteți lua cu dumneavoastră. Inserțiile sunt o altă opțiune bună și portabilă – dar numai dacă locuința dvs. are deja o deschidere pentru semineu. Acesta tinde să fie cazul caselor mai vechi.

Cum este configurată instalația electrică?

Majoritatea șemineelor electrice pot fi conectate la o priză standard de uz casnic. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că această priză este conectată la un întrerupător de circuit sau la o siguranță dedicată. Aceasta înseamnă că nu împarte circuitul cu alte prize. Dacă ați conecta un șemineu electric la o priză comună, ați putea supraîncărca circuitul și ați putea crea un adevărat pericol pentru siguranță. Uitați-vă bine la locul în care intenționați să vă instalați șemineul și vorbiți cu un electrician, dacă este necesar.

Sunt șemineele electrice sigure?

Din punct de vedere al siguranței, va trebui să vă asigurați că șemineul este ținut departe de țesături care se pot supraîncălzi și se pot aprinde. Chiar dacă nu există un foc real, ceea ce înseamnă un pericol mai mic, tot nu vreți ca țesăturile inflamabile să fie prinse în interiorul orificiilor de încălzire.

Pot să instalez un șemineu electric sub televizor?

Șemineul dvs. electric va fi, probabil, o parte centrală a camere.  Majoritatea oamenilor îl au în camera de zi și doresc ca toată lumea să graviteze în jurul lui. Acest lucru înseamnă că veți dori să aveți lucruri în apropierea lui. Un prim exemplu este televizorul dvs. Multor oameni le place să se poată uita la televizor și să se încălzească lângă șemineu în același timp. Au fost create multe reclame cu oameni care se strâng confortabil lângă șemineu în timp ce se uită împreună la un film.

Acest lucru este în regulă – în general, toate șemineele electrice sunt sigure pentru a fi instalate sub televizoare. Cu toate acestea, distanța dintre partea de sus a șemineului și partea de jos a televizorului trebuie să fie de cel puțin 30 cm. Verificați dacă dimensiunile camerei dvs. permit acest lucru.

Dacă aveți un televizor în apropiere, cel mai bine este să selectați un șemineu cu încălzire inferioară sau frontală. Acest lucru reduce șansele ca căldura să fie suflată spre televizor.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu