batrani

Milionarii din Silicon Valley se întreabă cum ar fi dacă ar trăi o veșnicie, scrie Euronews, preluat de The Romanian Post.

Cercetătorii din Japonia spun că este posibil să fi făcut un pas spre creșterea longevității umane prin teste de succes ale unui vaccin anti-îmbătrânire.

Vaccin anti-îmbătrânire creat de cercetătorii japonezi

În studiile de laborator, un medicament care vizează o proteină ce se află în celulele senescente (cele care au încetat în mod natural să se mai reproducă), a încetinit progresia îmbătrânirii la șoarecii mai în vârstă, au spus cercetătorii de la Universitatea Juntendo din Tokyo.

De asemenea, vaccinul a vizat cu succes celulele senescente din țesutul gras și vasele de sânge, sugerând că ar putea avea un impact pozitiv asupra îmbătrânirii.

„Ne putem aștepta ca vaccinul să fie aplicat în tratamentul rigidizării arteriale, diabetului și altor boli legate de îmbătrânire”, a declarat profesorul Juntendo Toru Minamino pentru agenția de presă Jiji din Japonia.

Ce este senescența celulară?

Senescența sau îmbătrânirea biologică reprezintă procesul de schimbare a unui organism după ce a trecut de maturitate. Aceste schimbări variază ca efect de la nivel celular până la nivel general al întregului organism, potrivit Wikipedia.

Pe scurt, senescența celulară contribuie la procesul de îmbătrânire, precum și la Alzheimer și unele tipuri de cancer.

„Celulele senescente secretă o serie de factori care perturbă funcția țesutului”, a declarat Dr. Salvador Macip, șeful Laboratorului Mecanisme de Cancer și Îmbătrânire de la Universitatea din Leicester, pentru Euronews Next.

Macip a făcut parte dintr-o echipă internațională de cadre universitare de la universități din Marea Britanie, Spania, Nigeria și Arabia Saudită, care a publicat cercetări privind o altă metodă de abordare a celulelor senescente în octombrie anul acesta.

„Procesul biologic de îmbătrânire este foarte complex și prin urmare, este puțin probabil ca o singură strategie să-l oprească sau să-l inverseze complet. Cu toate acestea, există probabil multe modalități de a-l încetini, iar eliminarea celulelor senescente pare a fi una dintre cele mai ușoare și mai simple metode”, a spus el.

Limita duratei de viață

În testele de laborator, prevenirea acumulării de celule senescente a prelungit durata de viață a șoarecilor cu 15%, a declarat Macip pentru Euronews Next. Alte experimente similare au realizat o creștere de până la 35%, a spus el.

Dar înainte de a te entuziasma, merită să reții că cercetătorii încă nu știu cât de mult poate fi prelungită durata de viață.

„Aceasta este o întrebare foarte interesantă și una asupra căreia încă nu avem un răspuns concret. Cercetările avansează foarte repede în acest domeniu. În ultimul deceniu, au fost multe descoperiri cheie. Persoana care va lua prima pastilă anti-îmbătrânire probabil s-a născut deja”, a spus Macip.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică