Cu săptămâni bune înainte de ziua Crăciunului magazinele deja fac loc decorațiunilor de sărbători, de la ghirlande și bomboane de pom, până la globuri multicolore și haine cu reni. Adevărul este că de Crăciun toată lumea se gândește cum să cheltuie mai mult și prea puțini oameni se gândesc la impactul acțiunilor lor asupra mediului. În acest context, am încercat să vedem cum este mai sănătos pentru natură: Cumpărăm brazi naturali- din pepinieră, împodobim brazi artificiali – pe care îi dăm jos din cutia de pe șifonier sau din pod, ori ne punem imaginația la încercare și facem un brad hand-made stilizat?
Am pus această întrebare doamnei Carmen Popianoș, o tânără din Sibiu pasionată încă din copilărie să creeze obiecte frumoase cu propriile mâini.
”Este foarte important să iubim planeta. Pădurile sunt un dar de la Dumnezeu, iar noi avem datoria să le protejăm. Pentru a putea trăi frumos pe Pământ, fiecare dintre noi trebuie să contribuie la salvarea pădurilor. Astfel, în ziua de astăzi, există o gamă foarte diversificată de brazi artificiali minunați, care pot înveseli casele noastre de Crăciun. Mai mult, dacă alegem să achiziționăm decorațiuni hand-made pentru Crăciun, vom salva pădurile și vom susține artizanii locali, care pun tot sufletul în creațiile lor. Imaginația artizanilor este foarte bogată, iar clasicul brad de Crăciun poate prinde numeroase forme inedite. Fie că vorbim despre un brăduț construit din cărți, bucăți de lemn, conuri, globuri vesele sau blăniță pufoasă, orice model este unicat și ne poate înveseli casa în mod ecologic. Este bine să alegem produse unice, să susținem meșteșugurile, să nu lăsăm produsele în serie să ne invadeze viața”, ne-a declarat Carmen Popianoș.
Majoritatea sibienilor preferă de Crăciun un brad natural, în special pentru că aduce în case mirosul acela de rășinoase, care combinat cu aroma de cozonac conturează imaginea olfactivă a sărbătorilor. Leroy Merlin, Dedeman, Hornbach, toate magazinele mari de bricolaje din Sibiu oferă în această perioadă brazi de vânzare și toți sunt crescuți în pepiniere, special pentru Crăciun. Astfel veți vedea că scrie pe eticheta din vârf că unii provin din Germania, alții din Danemarca. Prețurile încep de la câteva zeci de lei și ajung la sute de lei. Leroy Merlin se oferă să și primească înapoi brăduțul, după sărbători, în vedere reciclării. În plus, oferă și un voucher cadou dacă reciclezi, deci clar au un punct în plus la ecologie. Iată mai jos cum arată un brăduț care costă 59 de lei:
Până acum câțiva ani și Direcția Silvică Sibiu scotea la vânzare brazi de Crăciun din pepinierele proprii. Din păcate, anul acesta nu a fost cazul. ”Direcția Silvică Sibiu nu comercializează pomi de Crăciun în acest an, dar încurajează achiziționarea de brazi naturali din pepiniere”, ne-a declarat Codruța Bucșa, din partea Direcției Silvice Sibiu. Cine vrea să facă un gest frumos, poate cumpăra brad în ghiveci, iar după sărbători îl poate planta în pământ.
Important de menționat că operatorul de salubritate al Sibiului, Soma SRL, ridică pomii de Crăciun în prima parte a lunii ianuarie 2022 (3 – 16 ianuarie 2022), cei care stau la case trebuie să-l scoată la poartă în ziua în care scot pubela neagră, respectând calendarul menționat. Cei care locuiesc în zonele de blocuri, sunt invitați să depoziteze pomii lângă ghena maro, între aceleași date.
Cea de-a treia opțiune, care pare cea mai ecologică, este aceea a unui brăduț artificial. Cam toată lumea are o mătușă, un verișor, care țin pe dulap o cutie cu bradul de Crăciun. Brazii artificiali pot fi foarte frumoși, dar trebuie să țineți cont de câteva lucruri. În primul rând, ei pot fi refolosiți ani la rând, dacă sunt bine îngrijiți. Din păcate, majoritatea celor din comerț sunt realizați din PVC – policlorură de vinil – un material plastic derivat din petrol. Fabricarea lor implică consum de energie ridicat şi dispersarea în mediu a unor substanţe poluante toxice. Așadar, nu sunt deloc ecologici precum par. În plus, nu sunt biodegradabili și nici nu există în România un serviciu de reciclare sistematică a lor. Pentru a deveni sustenabili, brazii artificiali trebuie folosiți o perioadă îndelungată, de minim 15 de ani. Cine are acasă brad artificial de 15 ani?
În concluzie, brazii artificiali salvează planeta doar dacă îi folosiți mai mult de 15 ani, cei din pepinieră miros frumos, sunt ieftini și sunt exploatați în medii controlate, iar cei hand-made vă pun imaginația la încercare, dar rezultatul poate fi spectaculos.
Un brăduț simbolic este cu siguranță cea mai ecologică variantă prin care puteți aduce Crăciunul în case și prin care să aveți grijă și de mediul înconjurător. Spre exemplu, puteți strânge câteva crenguțe uscate din pădure și să aranjați un brad precum cel din imaginile de mai jos, pe care să îl folosiți mulți ani.
Voi ce brad alegeți și cât de mult țineți cont de variantele sustenabile de decorațiuni de Crăciun?
Sursă foto: ideipentrucasa.ro