Piața imobiliară sibiană nu se oprește din dezvoltare. În oraș mai sunt puține terenuri pe care se poate construi, dar de cele care există dezvoltatorii profită la maxim. Așa se face că la câteva minute de centrul orașului se va ridica un nou complex de locuințe, mai exact pe strada Abatorului.
Pe terenul de 67.936 metri pătrați se vor construi locuințe, dar și spații pentru diverse activități. Parcela este delimitată la nord de strada Cibin, la est de calea ferată , la sud de strada Abatorului iar la vest de strada Târgu Fânului.
Consilierii locali au pe masa ședinței din luna decembrie Planul Urbanistic Zonal. Acesta prevede că blocurile de locuințe vor avea unele parter, trei etaje și etaj retras, altele demisol, parter, 3, 5 sau 6 etaje, etaj retras sau mansardă.
În viitorul complex se vor asigura spaţii libere de folosinţă comună în proporţie de:
– Sedii partid, sedii sindicate, culte, fundaţii, organizaţii neguvernamentale, asociaţii , agenţii, fonduri etc, sedii de birouri: 10% din suprafaţa parcelei
– Funcţiuni financiar-bancare: 1O % din suprafaţa parcelei
– Funcţiuni comerciale: 15 % din suprafaţa parcelei
– Funcţiuni de cult: 50 % din suprafaţa parcelei
– Funcţiuni de cultură: 20% din suprafaţa parcelei
– Funcţiuni de sănătate: creşe 1O- 15mp/copil
– Funcţiuni de învăţământ: conform normativelor
– Funcţiuni de turism cu caracter intraurban: 25% din suprafaţa parcelei
Pentru situaţii în care se prevăd mai multe utilizări mai sus menţionate în interiorul aceleiaşi parcele, se vor asigura spaţii verzi în proporţie de minim 15% din suprafaţa parcelei.
Pentru locuinţe se vor asigura, suplimentar faţă de spaţiile verzi generate de celelalte funcţiuni, spaţii verzi şi plantate pe o suprafaţă minimă de 5,5% din suprafaţa construită desfăsurată a locuintelor.
Premieră – se vor construi spații de învățământ
Ca o premieră pentru astfel de rezidențe, aici se vor construi o grădiniță și o școală.
Pentru grădiniță vor fi alocați între 2000 și 4000 de metri pătrați. Terenul aferent unităţilor pentru educarea, odihna, instruirea i recreearea copiilor şi tinerilor trebuie sa permită desfăşurarea în aer liber a activităţiilor recreative şi sportive a copiilor şi tinerilor, asigurând pentru acesta minim 5-1 O mp pentru copil antepreşcolar sau preşcolar. Terenul alocat funcţiunii de grădinţă va fi împrejmuit şi destinat exclusiv acesteia în timpul programului de funcţionare al grădiniţei.
Pentru școală terenul aferent este de minim 5-50 mp pentru elev/copil, pe schimb (cursuri de dimineaţă şi cursuri de după-amiază) , în funcţie de factori geografici, de mediu (urban, rural)şi de specificul nităţii (cu sau fără internat şi cantină)