Mămică din Sibiu, întoarsă din drum spre Rusia - Mergea la operație cu fiul ei - „Am pierdut peste 3.000 de euro, bani pe care i-am strâns atât de greu”

Robert Mihai Boromiza, băiețelul din Sibiu în vârstă de 4 anișori care suferă de o boală rară numită Norrie Disease, are nevoie din nou de ajutorul nostru. Micuțul, împreună cu mămica lui, au avut parte de clipe cumplite în urmă cu doar câteva zile. Erau programați la o operație absolut necesară la o clinică din Rusia, însă au fost opriți din drum și întorși înapoi în România. În această perioadă, intrarea românilor în Rusia este interzisă, cu excepția cauzelor medicale. Familia Boromiza a reușit să obțină vizele și invitațiile de la minister pentru a putea ajunge la clinică, însă în Republica Moldova nu au fost lăsați să urce în avion. S-au întors înapoi la Sibiu și au pierdut și 3.000 de euro, bani strânși atât de greu. Andreea, mămica lui Robert, spune că nu se va da bătută și o va lua de la capăt. Micuțul ar trebui să ajungă în Rusia până în luna februarie, căci atunci expiră vizele. Este nevoie de bani pentru ca băiețelul să fie operat.

Robert a avut parte, de-a lungul ultimilor ani, de o serie de investigații și ture de transplant cu celule regenerative, proceduri pe care le-a făcut la clinica din Rusia. În luna decembrie, acesta era programat la o operație care i-ar fi putut reda vederea. Dar, din păcate, a fost întors din drum pe când se afla cu mama lui în Republica Moldova. Deși avea toate documentele necesare pentru a intra în Rusia, nu a fost lăsat să urce în avion.

„Nu am cuvinte pentru ceea ce s-a întâmplat și pentru cum am fost tratați de „frații noștri moldoveni”. Pe site-ul MAE scrie clar negru pe alb că intrarea românilor în Rusia este interzisă în această perioadă, cu anumite excepții, printre care și cauza medicală. Păi dacă nu aveam voie, mai primeam pe data de 3 decembrie vizele de la ambasadă? M-ar fi refuzat așa cum m-au refuzat în iunie. Dar cu vizele în mână și cu invitațiile de la minister, sa nu îmi permiți să mă urc în avion, este abuz. Sa mă pui să îmi dau jos bagajul de pe bandă și să îmi spui clar că nu mă urc în avion pentru că sunt cetățean român și nu am voie în Rusia, deși rușii mi-au dat vizele și eram înregistrată de minister cu sosire în Moscova și Ufa.

VEZI AICI POVETEA MICUȚULUI ROBERT

Am sunat noaptea, la ora 03 cât era în Ufa, și am vorbit cu doamna care se ocupa din 2019 de dosarul lui Robert și mi-a spus clar că cei din Chișinău nu trebuie să aibă nici o legătură, fiind țară de tranzit. A cerut sa vorbească cu individul care ne-a refuzat accesul în avion, dar el a spus răspicat că nu vorbește cu nimeni, că noi nu urcăm în avion. A fost caz de discriminare, fiind singurii români care trebuia să urcăm în acel avion. Să nu ai pic de suflet, deși m-ai văzut cu un copil mic cu probleme este strigător la cer. Noi veneam dintr-o țară care este în zona verde, cu toate actele în regulă, cu teste PCR făcute cu o zi înainte”, spune Andreea Boromiza, mămica lui Robert.

Femeia spune că au stat mai bine de șase ore în aeroportul din Chișinău până la următorul zbor spre România.

„Deci rușii, la care se ajunge cel mai greu, mi-au permis să merg la ei în țară, mi-au făcut invitație, și voi… Asemenea umilință nu am simțit în viața mea. Fără pic de empatie, cu un copil cu probleme, m-ați lăsat să stau mai mult de 6 ore în aeroport până am luat următorul zbor spre România. Din cauza unui individ, am pierdut peste 3.000 de euro, bani pe care i-am strâns atât de greu. O sa o iau de la capăt cu tot. O sa refac toate investigațiile, analizele și o sa plecam în ianuarie”, spune Andreea.

Este nevoie de bani însă pe a ajunge din la operație. În luna ianuarie, familia Boromiza va merge pe ruta București – Dubai – Ufa, pentru a evita alte neplăceri. Vizele expiră în data de 2 februarie, deci până la această dată Andreea și Robert trebuie să fie înapoi în România.

Sibienii pot dona pentru Robert în următoarele conturi:

Titular cont: Boromiza Robert Mihai
RO91INGB0000999908195676 – Ron
RO96INGB0000999907938342 – Euro
Cont paypal: boromiza.andreea@gmail.com

Ultima oră

Comentariul meu