In ultima perioada s-a observat o scumpire genereala a tuturor produselor de pe piata, inclusiv o scumpire a pretului peletului, aparand chiar si discrepante la diferite furnizori sau producatori, care se ocupa cu producerea si comercializarea acestora.
In continuare iti vom prezenta care sunt motivele, dar si influentele ce au contribuit la aceasta crestere a peletilor pe piata din Romania, care au fost schimbarile si la nivel global, dar si la nivelul teritoriului romanesc!
Exista posibilitatea ca peletul sa devina o sursa de energie accesibila in Romania? De ce a crescut pretul acestora in ultima perioada? Mai poate fi vorba de o ieftinire la tona de peleti sau macar o plafonare a pretului la nivel national? In cele ce urmeaza iti vom expune cateva raspunsuri, argumente si explicatii pentru a intelege cat mai bine de ce au avut loc toate acesta schimbari.
In primul rand, vom privi contextul global, intrucat pretul peletilor s-a scumpit, din cauza domeniului petrolului, care si-a restrans in ultima vreme productia. Iar costul la transport pe tona fiind unul mai mare, ceea ce a dus automat si la o scumpire la costul peletilor, avand in final un pret tona peleti mai ridicat!
In al doilea rand, a mai existat si un alt factor, si anume pretul energiei electrice, atat la nivel global, cat si la nivel national, costurile fiind intr-o continua crestere! Astfel, producatorul de peleti aloca un buget mai mare pentru fabricarea acestora, lucru care se resimte in mod evident si in costul de achizitie!
In al treilea rand, pretul lemnului a influentat considerabil si costul peletilor, in special al rumegusului care a crescut foarte mult din cazua masurilor legale inasprite (atat la nivel national, cat si in strainatate), dar si contextul pandemiei a contribuit! Un alt factor care joaca un rol important in cresterea pretului peletului, dar si vanzarea redusa a acestuia este influentata si de faptul ca lemnul este o resursa finita si epuizabila intr-un timp relativ scurt, lucru ce poate genera multe indoieli si temeri.
Toate aspectele prezentate mai sus, joaca un rol important in schimbarea pretului, acesta prezentand fluctuatii si din cauza inflatiei, fiind influentabile intre ele!
Mai departe iti vom explica care sunt factorii care se afla la baza acestei cresteri, la nivel national, si iti vom raspunde la diferitele intrebari si nelamuriri pe care poate ti le pui cu privire la acest subiect, de unde si de ce este aceasta scumpire a pretului peletului din rumegus, dar si vanzarea acestora:
1.In Romania, centralele pe peleti nu sunt regasite in numare mare
Acestea au castigat mai mult teren in utimii ani, lucru datorat clientiilor care au avut in vedere pretul altor combustibilii, dar si pentru popularitatea acestor sisteme termice! Chiar si asa, a existat un factor care a influentat un pret mai mare de achzitie, si anume: lipsa producatorilor romani cu o traditie indelungata in spate, precum au alte tari, dar si existenta scazuta de centrale pe peleti, ce atrage dupa ea dezavantaje resimtite in costul de achizitie. Mai exact, daca piata nu ofera o varietate de oferte la centrale, este de la sine inteles ca si costul va fi unul mai ridicat, iar achizitia unei centrale second-hand nu este nici ea o varianta foarta fiabila, pentru ca costurile de transport reprezinta aproape jumatate din costul total al centralei pe peleti! Asadar exista o parte relativ mica de clienti care isi permit achizitia si intretinerea unui astfel de dispozitiv de incalzire!
2. Datorita numeroaselor paduri, Romania dispune de o cantitate mare de combustibil lemnos
Pentru ca majoritatea clientilor pot procura lemnul cu usurinta cu scopul de-al folosit termic, mai ales in regiunile care dispun de suprafete intinse de paduri, acestia prefera sa refuze un combustibil mai costisitor si care nu le este la indemana! Acesta este un motiv pentru care peletii sunt prezenti spre vanzare doar in unele magazine dedicate acestui domeniu, lucru ce determina un cost mai mare de achizitie, iar clientii dispunand de variante limitate de locuri de unde ii pot achizitiona, mai ales cu tona pentru un pret mai bun!
3. In tara la noi dispunem de resurse mari de gaz
Pentru ca a fost cea mai la indemana forma de combustibil oricui, in multe sate din tara noastra, locatarii folosesc gazul zi de zi pentru treburile casinice dar si alte nevoi. Acesta este un motiv pentru care oamenii nu au luat in considerare ideea de a renunta la gaz decat acum , dupa ce acesta a cunoscut o scumpire excesiva!
4. In privinta producatoriilor locali, piata sistemelor termice este aproape inexistenta
Pentru producerea unui echipament pe peleti, acesta presupune un proces al fabricarii mai complex, rezultand astfel si costuri mai mari. Pentru ca aceste dispozitive sa devina rentabile e nevoie de cerere, lucru valabil si in cazul peletilor din rumegus de vanzare! Dar pentru ca producatorii care se ocupa de fabricarea si vanzarea peletilor la tona sau la suta de kilograme nu au concurenta, in mod automat si preturile sunt mult mai ridicate, atat la combustibil, cat si la un semineu brasov pe peleti!
5. Infrastructura
Peletii sunt distribuiti cu ajutorul vehiculelor de mare tonaj (tiruri, dube, camioane), insa infrastructura rutiera din tara noastra, din pacate ne ofera mai multe impedimente, deci nu reprezinta un beneficiu in transportul sigur al peletilor! In plus, tot infrastructura este cea care influențează si accesul la curent, instabilitatea curentului in retea, accesul la apa si la multe alte aspecte esentiale in viata de zi cu zi.
6. Distributia
Pentru ca exista distante mari intre punctele de comercializare ale peletilor, unele dintre ele sunt regasite doar in anumite resedinte de judet, iar pretul transportului este si el influentat, astfel costurile de vanzare a peletilor la tona crescand (la fel ca la cuptor tip gratar sau seminee premium).
7. Calitatea peletilor
In Romania marea majoritate a producatorilor nu prezinta o traditie si experienta in domeniu, si nici calitatea peletilor din rumegus nu este una superioara, exceptie fiind o parte foarte mica dintre acestia (la kit evacuare centrala peleti, de ex.). Astfel, daca pretul peletilor este mai scazut, nu exista cerere din partea clientilor, rezulta o calitate mai slaba la nivel local, iar concurenta intre producatori nu este mare!
In concluzie, datorita factoriilor expusi in acest articol, precum o piata slab dezvoltata in privinta centralelor pe peleti, infrastructura saraca, piata locala nedezvoltata, costuri mari ale centralelor pe peleti, distante prea mari de parcurs pentru un transport facil al peletilor, dar si pentru ca majoritatea locuitorilor se bazeaza pe alte resurse (lemnul si gazul), piata si vanzarea este influentata puternic de acesti factori!
De aceea, din cauza unei cereri mici, producatori straini renumiti, care au experinta si traditie in spate, ofera preturi mai ridicate pentru a obtine profit la peletii din rumegus, acestia fiind sigura concurenta pe piata din Romania. In tarile mai dezvoltate, exista mai multi producatori concurenti, iar acest lucru este doar un avantaj in determinarea cresterii calitatii peletilor!
Pentru zonele muntoase intalnite pe teritoriul tarii, si iernile aspre este necesara o cantitate mult mai mare de peleti, in final rezultand un pret mai mare pentru consumator, care in general opteaza pentru combustibil lemnos in detrimentul peletilor!
Speram ca toate informatiile prezentate in articol v-au fost de folos in a intelege cresterea pretului peletului, si care sunt motivele pentru care nu este la mare cautare in Romania! Desi piata este nefavorabila momentan, speram ca-n viitor energiile alternative vor deveni mai accesibile oricui om, iar romanul va putea opta pentru cea mai buna sursa de energie termica pentru nevoile si locuinta sa!
Daca inca aveti nelamuriri sau doriti sfaturi de la un specialist, magazinul online PEFOC.RO va sta la dispozitie, oferindu-va consulanta gratuita in domeniul termic pentru orice sfat de care aveti nevoie! Totodata in magazinul lor online ve-ti gasi o varietate de modele de centrale pe peleti, sobe pe lemne, seminee marc pe lemne/gaz/bricheti/etc, gratare, accesorii, materiale montaje, s.a.m.d.