omicron

Noua variantă de coronavirus Omicron se răspândește în întreaga lume într-un ritm fără precedent, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform BBC. Cazuri ale variantei au fost confirmate în 77 de țări.

Însă, în cadrul unei conferințe de presă, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că numărul statelor este probabil mai mare, pentru că încă nu a fost detectat.

avertisment oms - omicron se răspândește într-un ritm fără precedent

Dr. Tedros s-a declarat îngrijorat de faptul că nu se fac suficiente eforturi pentru a combate această variantă.

„Cu siguranță, subestimăm acest virus pe riscul nostru. Chiar dacă Omicron provoacă cazuri mai puțin grave, numărul mare de îmbolnăviri ar putea din nou să copleșească sistemele de sănătate nepregătite”, a spus el.

Varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie, iar de atunci țara a înregistrat o creștere a numărului de infecții. Președintele Cyril Ramaphosa a fost testat pozitiv pentru Covid-19, iar în prezent este izolat cu simptome ușoare.

O serie de țări au introdus interdicții de călătorie care afectează Africa de Sud și vecinii săi în urma apariției Omicron, dar acest lucru nu a reușit să împiedice răspândirea în întreaga lume.

Guvernul britanic a anunțat marți că toate cele 11 țări de pe lista sa roșie de călătorie vor fi scoase, secretarul britanic al sănătății, Sajid Javid, afirmând că varianta Omicron s-a răspândit atât de mult încât regulile nu mai au prea mult rost.

Italia a prelungit starea de urgență până la 31 martie 2022, invocând preocupări legate de Omicron. Măsurile, care urmau să expire la sfârșitul lunii decembrie, oferă guvernului mai multă putere pentru a limita călătoriile și adunările publice

Olanda anunță că va închide școlile primare cu o săptămână înainte de începerea vacanței de Crăciun, într-o încercare preventivă de a combate infecțiile

Norvegia a anunțat, de asemenea, interzicerea servirii de alcool în baruri și restaurante, printre alte măsuri.

În cadrul conferinței de presă de marți, dr. Tedros a reiterat preocupările legate de inechitatea vaccinurilor, în condițiile în care unele țări accelerează introducerea unei injecții de rapel ca răspuns la Omicron.

Studii recente ale vaccinului Pfizer/BioNTech au arătat că acesta a produs mult mai puțini anticorpi neutralizanți împotriva Omicron decât împotriva tulpinii originale, dar că acest deficit ar putea fi inversat printr-o a treia injecție de rapel.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică