Închiderea balcoanelor se poate face doar în baza unei autorizații de construcție emisă de Primărie. O sibiancă însă a găsit o metodă de a face acest lucru fără a obține actul necesar. A crezut că scapă nepedepsită, dar nici după ce a primit o amendă nu a îndreptat ilegalitatea. Acum riscă să plătească din nou bani în bugetul municipalității.
În complexul rezidențial construit pe Calea Șurii Mici proprietara unuia dintre apartamente a închis balconul locuinței fără a avea acordul vecinilor, prin Asociația de Proprietari. Nici autorizația de la Primărie nu a fost respectată. Aceasta a fost emisă doar pentru închiderea laterală a balconului, în timp ce spațiul a fost închis complet.
Femeia a fost amendată ca urmare a unui control făcut de reprezentanții municipalității.
”În urma unei sesizări primite în luna octombrie de Poliția Locală din partea unei cetățean cu privire la lucrările de închidere a terasei unei apartament de pe str. Calea Șurii Mici, agenții din cadrul Biroului Disciplina în construcții au efectuat un control în teren. Poliția Locală a aplicat o sancțiune pentru nerespectarea Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcție în cuantum de 1500 de lei, și anume pentru execuția lucrărilor de construcție fără autorizație. Cetățeanul respectiv a obținut ulterior autorizație de construcție pentru aceste lucrări”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Autoritățile vor controla din nou dacă sibianca a respectat autorizațiile primite. ”Poliția Locală va efectua un nou control în teren pentru a verifica respectarea autorizației de construcție emise. În cazul în care se constată că cetățeanul în cauză nu a respectat aceste prevederi, Poliția Locală va aplica amendă și va dispune intrarea în legalitate.”, spune Mirela Gligore.
Pașii pentru a obține autorizația de închidere a balconului
Pentru a putea închide balconul, ai nevoie de autorizație, deoarece, în momentul realizării acestei lucrări, se va schimba proiectul inițial al clădirii. Mai jos sunt pașii necesari pentru a obține autorizația de închidere a balconului:
Pasul 1: Obținerea autorizatiei de constructie, prin solicitare depusă la Biroul de Avize, și Acord Unic din cadrul primăriei pe raza căreia se află apartamentul;
Pasul 2: Obținerea acordului scris al asociației de proprietari, deoarece modificarea apartamentului va afecta fațada blocului;
Pasul 3: Solicitarea ajutorului unui birou de proiectare, pentru a obține proiectul tehnic. Este posibil să fie nevoie de o expertiză tehnică a clădirii;
Pasul 4: Depunerea proiectului pentru a obține autorizația de construire. Acesta va mai conține autorizația de construcție, proiectul tehnic, memoriul de arhitectură și releveul, pe care le poți obține de la o firmă de proiectare și arhitectură.
Ce riști dacă închizi balconul fără autorizație
Potrivit Legii nr. 50/1991 cu modificările și completările ulterioare, persoanele care execută lucrări fără autorizație riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei. Totuși, aceeași lege prevede că faptele nu mai pot fi constatate și sancționate, dacă lucrările au fost realizate în urmă cu mai mult de trei ani (articolul nr. 26 din Legea nr. 50/1991).
În anumite condiții, închiderea neautorizată a balconului poate fi sancționată cu închisoare. Dacă imobilul căruia i-ai închis balconul este considerat monument istoric sau se află într-o zonă protejată, putem vorbi despre o infracțiune. Într-o situație de acest fel, executarea de lucrări fără autorizație poate duce la o pedeapsă cu închisoarea, cuprinsă între trei luni și un an (articolul nr. 24 din Legea nr. 50/1991).