foto balcon închis complet printr-un ”șiretlic” la sibiu - primăria promite ”un nou control în teren”

Închiderea balcoanelor se poate face doar în baza unei autorizații de construcție emisă de Primărie. O sibiancă însă a găsit o metodă de a face acest lucru fără a obține actul necesar. A crezut că scapă nepedepsită, dar nici după ce a primit o amendă nu a îndreptat ilegalitatea. Acum riscă să plătească din nou bani în bugetul municipalității.

În complexul rezidențial construit pe Calea Șurii Mici proprietara unuia dintre apartamente a închis balconul locuinței fără a avea acordul vecinilor, prin Asociația de Proprietari. Nici autorizația de la Primărie nu a fost respectată. Aceasta a fost emisă doar pentru închiderea laterală a balconului, în timp ce spațiul a fost închis complet.

Femeia a fost amendată ca urmare a unui control făcut de reprezentanții municipalității.

foto balcon închis complet printr-un ”șiretlic” la sibiu - primăria promite ”un nou control în teren”

”În urma unei sesizări primite în luna octombrie de Poliția Locală din partea unei cetățean cu privire la lucrările de închidere a terasei unei apartament de pe str. Calea Șurii Mici, agenții din cadrul Biroului Disciplina în construcții au efectuat un control în teren. Poliția Locală a aplicat o sancțiune pentru nerespectarea Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcție în cuantum de 1500 de lei, și anume pentru execuția lucrărilor de construcție fără autorizație. Cetățeanul respectiv a obținut ulterior autorizație de construcție pentru aceste lucrări”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Autoritățile vor controla din nou dacă sibianca a respectat autorizațiile primite. ”Poliția Locală va efectua un nou control în teren pentru a verifica respectarea autorizației de construcție emise. În cazul în care se constată că cetățeanul în cauză nu a respectat aceste prevederi, Poliția Locală va aplica amendă și va dispune intrarea în legalitate.”, spune Mirela Gligore.

foto balcon închis complet printr-un ”șiretlic” la sibiu - primăria promite ”un nou control în teren”

Pașii pentru a obține autorizația de închidere a balconului

Pentru a putea închide balconul, ai nevoie de autorizație, deoarece, în momentul realizării acestei lucrări, se va schimba proiectul inițial al clădirii. Mai jos sunt pașii necesari pentru a obține autorizația de închidere a balconului:
Pasul 1: Obținerea autorizatiei de constructie, prin solicitare depusă la Biroul de Avize, și Acord Unic din cadrul primăriei pe raza căreia se află apartamentul;
Pasul 2: Obținerea acordului scris al asociației de proprietari, deoarece modificarea apartamentului va afecta fațada blocului;
Pasul 3: Solicitarea ajutorului unui birou de proiectare, pentru a obține proiectul tehnic. Este posibil să fie nevoie de o expertiză tehnică a clădirii;
Pasul 4: Depunerea proiectului pentru a obține autorizația de construire. Acesta va mai conține autorizația de construcție, proiectul tehnic, memoriul de arhitectură și releveul, pe care le poți obține de la o firmă de proiectare și arhitectură.

foto balcon închis complet printr-un ”șiretlic” la sibiu - primăria promite ”un nou control în teren”

Ce riști dacă închizi balconul fără autorizație

Potrivit Legii nr. 50/1991 cu modificările și completările ulterioare, persoanele care execută lucrări fără autorizație riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei. Totuși, aceeași lege prevede că faptele nu mai pot fi constatate și sancționate, dacă lucrările au fost realizate în urmă cu mai mult de trei ani (articolul nr. 26 din Legea nr. 50/1991).
În anumite condiții, închiderea neautorizată a balconului poate fi sancționată cu închisoare. Dacă imobilul căruia i-ai închis balconul este considerat monument istoric sau se află într-o zonă protejată, putem vorbi despre o infracțiune. Într-o situație de acest fel, executarea de lucrări fără autorizație poate duce la o pedeapsă cu închisoarea, cuprinsă între trei luni și un an (articolul nr. 24 din Legea nr. 50/1991).

Ultima oră

Participă la discuție

20 Commentariu

  1. Tiganie, lipsa de respect, lipsa de civilizatie si educatie. Trebuie spus în termeni clari ce reprezintă inchiderea balconolui in anul 2022. Te scoate din sarite fenomenul asta a romanului.

  2. Si inca ceva, pentru toti “civilizatii” moralisti:

    Daca omul are nevoie de acordul “asociatiei de locatari” iar acolo este vreun cercopitec sau mai multi, tocmai coborati de pe liana si se opun ca asa vor muschii lor, nu va obtine aprobarea veci pururi.

    Cu siguranta vreun cimpanzeu din asociatia de locatari a parat si la politie. Acum, de unde o fi venit cimpanzeul, nu stim. Ca o fi de mai la sud, ca o fi de mai la est sau ca o fi autohton de aici de la noi (ca avem si noi destui), nici nu mai conteaza.

    Important este gestul infect facut de nemernic, sa sune sa reclame la politie. Si desigur imbecilitatea hotararii de a cere pentru autorizatie acordul “asociatiei de locatari”. Asta lasa la mana hazardului si a sortii obtinerea sau nu a autorizatiei in functie de cine iti sunt vecinii.

  3. Mai incercam o data. Poate acum trece de cenzura si apare pe forum:

    Asa se intampla cand o parte din populatie este spalata pe creier de sloganele progresisto-comuniste. Oamenii devin ca niste animale, incapabile de a judeca singure. Li se pare drept sa stea cuminti in cusca. Sa nu aiba voie nici sa gandeasca nici sa spuna ceva. Asteapta sa le dea stapanul voie sa isi puna geamuri la balcon. Habar nu au ce inseamna libertatea, proprietatea, demnitatea…

    Tara asta este ingropata in birocratie, in hartii si hartiute pentru care trebuiesc zeci de stampile si semnaturi, care hranesc coruptia, lacomia si nesimtirea autoritatilor. Ai nevoie de proiect si autorizatie si sa iti faci un cotet in curte, la tine pe proprietatea ta. Ai nevoie de „sef de santier”. Ei, dar nu ai voie sa cresti orice nici in cotetul ala. Ca nu-ti da voie stapanul si te paraste vecinul, iuda care de abia asteapta sa iti moara capra si sa cumperi de la supermarket ca si el. Daca el este sclavete, cum vrei tu sa fii mai altfel? Trebuie sa fii si tu sclavete ca el.

    Cata mizerie sufleteasca. In loc sa luptam impotriva prostiei, impotriva legilor aberante, impotriva jugului, noi luam apararea turnatorilor, a mizerabililor.

    Nu s-au intrebat sclavetii progresismului de ce a dat aturotizatie de constructie dezvoltatorului daca acesta nu a inclus in proiect inchiderea balcoanelor? Toti spalatii pe creier vorbesc de civilizatie in sus, civilizatie in jos. Nu este oare civilizat sa ai balconul inchis frumos? Sa fie apartamentul mai eficient termic? Cum de a permis „autoritatea” sa se construiasca un bloc ineficient termic, intr-o lume in care costurile cu energia sunt in crestere exponentiala?

    Dar astea sunt chestii grele, trepanatii n-au ajuns inca la nivelul asta. Ei se lafaie impingand hartii dintr-un birou in altul. Cum sa nu le placa birocratia si lucrul la stapan? De-ar pleca odata din tara toti trogloditii astia ai noii ordini mondiale. Sa se spele cu ei pe cap occidentul progresist. Sa ajunga la civilizatia de acolo, islamizata, si sa nu mai vina inapoi.

  4. Roxana David, ultimul meu mesaj de ce nu a aparut? Ca v-am spus de progresisti? Cum auzi de progresisti cenzurezi. Esti USR-ista?

  5. Cu ce l-a deranjat pe turnatorul ala nenorocit, ca un vecin si-a inchis balconul? Ce treaba a avut el cu ce face altul pe proprietatea lui?
    Nenorocitii astia ar trebui sa fie prinsi si facuti sa bea supa cu paiul prin proteza, pentru urmatoarele doua luni. Numai asa cred ca poti sa ii vindeci.

    1. Mai usor bombardiere ca nu esti singur pe tarlaua asta. Vrei civilizatie si respect da` tu ameninti cu bataia pe internet.

      1. sibiul a devenit un oras de turnatori idioti sub conducerea babei. mizerabilii de la primarie dau autorizatii de constructie la blocuri ineficiente termic, fara locuri de parcare. Balconul ala asa cum e construit de constructor e inutil, nu poti tine nimic acolo pt ca se umple de praf si apa. F bine ca a inchis omul si l-a transformat intr un loc util.

  6. Sa nu mai vorbim de altele precum blocuri înghesuie din cartierul Frunzei/Ogorului, acolo nu sa mai sesizat primăria când a dat autorizația de construcție. Le legam de gainarii.

  7. Lasati omenii sa si inchida balcoanele si nu mai veniti cu autorizatie ptr acest lucru ca nu e afectata structura de rezistenta a blocului.Cat despre turnatori e plina tara de lepre formati la securitatea comunista.

  8. Atata timp cat oamenii incalca legile si comenteaza aiurea Romania nu va reveni la normalitate in veci pururea .

    1. Atata timp cat oamenii umbla in patru labe si accepta sa linga toate mizeriile hotarate de o mana de incompetenti corupti, de niste comunisti, tot sclaveti si slugoi pe plantatie ramanem.

      Mentalitatea asta ne-a tinut 45 de ani in comunism. Toti sclavetii si slugoii au fost si sunt de cand lumea scursura societatii. Astia au respectat si “legile” date de Stalin si de Ceausescu. Sclavetii si slugoii.

      Guvernantii ar trebui sa dea legi pentru oameni, nu impotriva lor. Astia dau legi imbecile si ticaloase pe banda rulanta. Cine paraste la politie ca o lege imbecila nu a fost respectata, isi merita soarta de sclavere si de slugoi.

      1. Prietene, exact mentalitatea ta ne-a tinut in comunism. Du-te in Elvetia, Austria, Germania si zi-mi cate balcoane inchise aiurea ai vazut acolo la blocuri, ca da si acolo exista blocuri!

  9. “În urma unei sesizări primite în luna octombrie de Poliția Locală din partea unei cetățean”

    Turnatorii astia nenorociti ar trebui scosi afara in strada sau amendati sa nu mai toarne la politie in viata vietii lor mizerabile de viermi scarbosi.

    “Sa moara si capra vecinului” pana nu scapam de lighioanele care gandesc asa, nu avem nici o sansa de revenire la normal.

    Nu il prinde nimeni pe turnatorul ala sa il bage in spital? Pe pariu ca a doua oara nu isi mai toarna vecinii.

    1. Gresesti AndreiD,ce ar fi totusi daca nimeni nu ar mai respecta legile din tara asta?
      Oricum exprimarea ta denota faptul ca ai bemveu .

    2. Ai perfecta dreptate la fel este și cu turnatul pe aplicația primăriei a mașinilor parcate pe străzile din Sibiu, analfabeți de la politia locală tot la pont ridică mașinile

    3. Pentru sclavetii si turnatorii nenorociti care suna la politie sa parasca si se simt ofuscati cand oamenii le spun in fata adevarul:

      Pramatiilor, cu ajutorul unor iude ca voi s-a impus comunismul in Romania. Cu ajutorul unora ca voi au fost prinsi si torturati luptatorii impotriva bolsevicilor. Tradatori ce sunteti. Iude nenorocite.

      Ma indoiesc ca este lege, mai degraba este o hotarare a consililui local. Insa si daca este lege, asa o lege este proasta, nu doar pentru ca incalca dreptul de proprietate, dar si pentru ca ar insemna sa interzica oamenilor sa economiseasca cheltuielile cu energia. Stiti ce diferenta uriasa la consumul de energie face inchiderea unui balcon? Cum sa interzici asa ceva oamenilor, pe proprietatea lor?

      Primaria poate da niste reguli (de aspect, cum sa arate, sa fie toate la fel, etc) dar nu poate interzice constructia, altfel dreptul de proprietate este nul. Bine ar fi fost ca dezvoltatorul sa ofere inchiderea balconului ca optiune si sa fi fost inclusa in proiect.

      Am mai spus asta, legi au dat si Hitler si Stalin si toti dictatorii pamantului au dat legi. Nu inseamna ca daca este lege este si buna. Numai sclavii au luat de bun tot ce le punea in carca stapanul. Si se mai rasculau si aia. Dupa ce ca sunteti sclaveti, mai sunteti si turnatori, gunoaielor.

      1. Meen, ma bucur ca m-am mutat din Sibiu. Toti eroii si desteptii se aliniază împotriva logicii si a legii ca sunt ei mai despeti. Imi este silă de toti ignorantii si ipocritii de zi cu zi. Imi este rusine de faptul ca sunt român printre români ca voi. Numar zilele pana plec din tara asta.

        1. Bravo tibi,asa este ai dreptate ,si mie mie rusine de tara asta unde traim între hoti si jmecheri .o tara de rahat.