video: cum a luat ființă târgul de crăciun din sibiu - „primele cinci ediții au fost un minus”
FOTO: Facebook Târgul de Crăciun din Sibiu / 2019

Andrei Drăgan, organizatorul celui mai cunoscut și admirat târg de Crăciun din România, a fost invitat la „Podcastu’ lui Pope”, unde a dezvăluit, în premieră, lucruri neștiute despre evenimentul care, anual, atrage zeci de mii de turiști din toate colțurile țării și din străinătate. Drăgan a povestit despre începuturile faimosului târg, dar și despre cum a evoluat în ultimii 14 ani. 

Andrei Drăgan spune că, în anul 2007, a fost pentru prima dată când s-a organizat un Târg de Crăciun în Sibiu. Pe atunci, primar al municipiului era actualul președinte Klaus Iohannis.

YouTube video

„După liceu, împreună cu niște prieteni, am înființat o firmă de organizare de evenimente. În primul an nu am avut niciun eveniment. A dat cineva peste noi, de la Ambasada Austriei, era un proiect făcut în Turnișor, s-a făcut un muzeu, și aveau nevoie de cineva să le tipărească niște lucruri. Au aflat că sunt niște tineri care nu prea aveau treabă, și am făcut munca aceea pro bono. Toată activitatea mea profesională este legată de târg. Anul acela era anul 2007, când Sibiul era Capitală Culturală Europeană. Aveam 19-20 ani atunci. Persoana aceasta era atașatul social al Ambasadei Austriei, doamna Barbara Schofnagel, a făcut acest muzeu, iar într-o discuție la inaugurarea acestui muzeu, cu primarul de atunci, domnul Klaus Iohannis, l-a întrebat dacă în programul cultural de atunci era planificat un târg de Crăciun, iar el a zis că nu. Și a întrebat-o de ce nu îl face ea. Cumva știa că doamna Barbara a fost în Parlamentul Vienei, responsabilă de târgul de Crăciun din fața primăriei. Ea nu intenționa să organizeze un târg, era o pură întrebare. I-a venit gândul la noi, cu cine ar putea organiza, și așa am făcut proiectul. Nu știam cu ce se mănâncă, a fost o ediție foarte complicată”, a povestit Andrei Drăgan. 

video: cum a luat ființă târgul de crăciun din sibiu - „primele cinci ediții au fost un minus”
Organizatorul târgului spune că primele cinci ediții au fost „un minus consistent”, iar asta fiindcă pe atunci nu se știa ce înseamnă un târg. În România nu erau atât de populare aceste evenimente, însă, ușor, ușor, s-a dezvoltat, iar de la o ediție la alta, organizatorii au venit cu surprize pentru turiști. 

„Primele cinci ediții au fost un minus consistent. Nici nu erau aliniate multe lucruri, dar am avut noroc că financiar a fost susținut, împreună cu Ambasada Austriei, atunci s-a putut dezvolta. A fost greu să pornim proiectul, din perspectiva mentalității <<ce înseamnă un târg>>. Era focusul pe copii, pe Orășelul Copiilor, erau doar expozanți și comercianți din Sibiu, un naționalism comercial. Țin minte că cineva, când a auzit că trecem la 38 de căsuțe, zicea că sigur cineva cândva o să ne strângă de gât dintre expozanți fiindcă creăm concurență. Nu am întâlnit vreo situație problematică. Căutarea de expozanți, asta a fost cea mai grea. Aveam două persoane, printre care Cristina, soția mea, care se ocupau tot anul să caute expozanți. Aveam o abordare comercială, mergeam la foarte multe târguri de decorațiuni, de mobilă, de jucării, pe la RomExpo cele mai multe. Căutam pe Google firme și le abordam.  Acum nu mai suntem așa. A durat cam 5 ani până când a început lumea să caute să vină la târg. Până atunci a fost o muncă de convins lumea”, povestește Drăgan.

Organizatorul Târgului de Crăciun de la Sibiu spune că proiectul a fost, încă de la început, unul turistic, tocmai de aceea, chiar și în prezent, atrage atât de mulți oameni din toate colțurile lumii.  

„Dacă ar fi să mă gândesc la un singur aspect care a făcut diferența, ar fi un regulament pe care chiar l-am impus. Am văzut încă de la început că acesta este un proiect turistic, adică el trebuia să genereze turism. Pentru a atrage turiști, trebuie să lucrezi altfel față de alte evenimente. Trebuie să lucrezi la el cu doi ani înainte. Trebuie să se știe că există târgul, în ce perioadă materiale de promovare. Asta noi facem și am făcut încă de la început”, spune acesta. 

Episodul cu numărul 5 din „Podcastu’ lui Pope”, un proiect video marca Ora de Sibiu, poate fi urmărit integral, accesând link-ul de mai jos:

YouTube video

Ultima oră

Comentariul meu