La începutul lunii octombrie 2020 faptele unui angajat de la Primăria Copșa Mică au ieșit la iveală. Atunci, DNA-ul îl acuza pe Marcel Ciobotă de faptul că s-a folosit de cate false pentru a lua de la APIA peste 40.000 de lei. a fost trimis în judecată, iar acum a primit sentința. e vinovat, dar nu face nicio zi de închisoare.
Vreme de cinci ani, funcționarul a falsificat acte
În perioada 2014-2019, inculpatul Ciobotă Marcel, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (adeverinţe, contract de comodat) în scopul de a obţine în mod injust, în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă, sume de bani din bugetul Uniunii Europene.
Adeverinţele respective au fost falsificate chiar de inculpat, dată fiind calitatea sa de funcţionar public în cadrul Primăriei Copşa Mică – judeţul Sibiu.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 43.071 lei.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Marcel Ciobotă, având calitatea de funcţionar public (consilier cu atribuţii în compartimentul agricol) în cadrul Primăriei Copşa Mică – judeţul Sibiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată.
Închisoare cu suspendare
După mai bine un an de procese, judecătorii Tribunalului sibiu l-au condamnat pe fostul funcționar public la ”pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (6 acte materiale)” și la ”pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte ori incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată (6 acte materiale). În baza art. 38 alin. 1 Cp şi art. 39 alin. 1 lit. b) Cp, se va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani și 6 luni închisoare la care se adaugă un spor obligatoriu de 6 luni, pedeapsa finală stabilită pentru inculpatul CIOBOTĂ MARCEL fiind de 3 ani închisoare”, se arată în sentință.
În plus, timp de 3 ani, acestuia îi este interzis dreptul de a fi ales în vreo funcție publică sau de a ocupa o funcție care să implice autoritatea de stat. Marcel ciobota vă trebui să ”presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Moșna, jud. Sibiu sau în cadrul Scolii Gimnaziale „Stephan Ludwig Roth” Moșna, pe o perioadă de 100 de zile”.