perchezițiile de la camera de comerț - iordănescu, suspectat că s-a folosit în scopuri personale de peste un milion lei din conturile ccia sibiu

Zeci de percheziții au avut loc miercuri la Camera de Comerț Sibiu, la sediile mai multor firme și la domiciliile mai multor persoane într-un dosar ce vizează comiterea infracțiunilor de delapidare și spălare de bani. Directorul CCIA Sibiu, Eugen Iordănescu, a fost audiat și el, fiind suspect în dosar. Acesta ar fi folosit peste un milion de lei din fondurile Casei de Comerț în scopuri personale.

„Prin ordonanța nr. 398/P/2021 din data de 10.06.2021 a organelor de cercetare penală din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” pentru comiterea infracțiunilor de delapidare, în formă continuată, complicitate la delapidare, în formă continuată şi spălare a banilor, în formă continuată”, a transmis miercuri prim procurorul Ion Veștemean, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2018 – septembrie 2020, suspectul cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, ajutat fiind de suspectul cu funcţie de conducere economică în cadrul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu și suspectul gestionar şi administrator al resurselor financiare ale acestei organizații non-profit, au efectuat mai multe plăți nejustificate, folosind, fără drept, sumele de bani ale CCIA Sibiu, sume provenite, cel mai probabil, din înstrăinarea, în luna decembrie 2018, a imobilului situat în municipiul Sibiu, str. Telefoanelor, nr. 1, jud. Sibiu (sediul C.C.I.A. Sibiu), în schimbul unui preț de 2.050.000 de euro.

Procurorii spun că este vorba despre „activități susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare, în formă continuată, respectiv complicitate la delapidare, în formă continuată.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, potrivit protocolului consorțiului creat în vederea organizării și derulării evenimentului „Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”, nu contribuia cu resurse financiare la acest eveniment, având aport doar în know-how și în atragerea de eventuale sponsorizări. Suspectul a încălcat acest protocol și a efectuat plăți către mai multe entități juridice (societăți comerciale, asociații și fundații), dispunând astfel, fără drept, de sume de bani pe care le gestiona și le administra în numele C.C.I.A. Sibiu, asigurându-se astfel un folos material altuia.

CITEȘTE ȘI: Treisprezece percheziții și 35 de persoane audiate în dosarul de la Camera de Comerț – Iordănescu acuzat de delapidare, spălare de bani, dare de mită și trafic de influență

Suspectul cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu a efectuat plăți suplimentare, fără drept, din conturile acestei entități juridice, ce se ridică la valoarea totală de 338.589,61 lei, după cum chiar suspectul recunoaște indirect prin solicitarea decontării acestor cheltuieli ca fiind făcute din fonduri proprii în legătură cu organizarea evenimentului „Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”.

Eugen Iordănescu a beneficiat de ajutorul celorlalţi doi suspecţi și a dispus achitarea din conturile C.C.I.A. Sibiu a unor servicii în valoare totală de aproximativ 830.000 lei care nu au fost prestate în folosul Camerei. Procurorii au suspiciunea rezonabilă că acestea au fost prestate în folosul personal al lui Iordănescu sau în beneficiul societății comerciale controlată de familia lui.

În urma perchezițiilor de miercuri, mai multe persoane au fost aduse la audieri.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Cand il aresteaza odata pe ciuflinfaru asta de Iordanescu??
    Tic tac, tic tac, mercenareeeeeee