Situație disperată la Glâmboaca - Oamenii au rămas fără lemne - Ocolul Silvic: “Astă vară nu le-au vrut”

”Vara se face sanie și iarna car” este un proverb românesc după care se ghidează gospodarii. Nu că nu ar fi gospodari, dar o parte din locuitorii din Glâmboaca au omis în acest an să facă rost de lemne de foc din timpul verii. S-au trezit acum, când accesul în pădure este imposibil, că nu au cu ce se încălzi. Spun că anii trecuți Ocolul Silvic de care aparțin le aduceau lemnele în sat, dar anul acesta i-a lăsat de izbeliște.

Satul Glâmboaca este arondat Ocolului Silvic privat Izvorul Florii. O parte din locuitorii satului spun că acum, când iarna a venit deja și Sărbătorile stau să bată la ușă au rămas fără lemne pentru foc, din vina celor de la Ocolul Silvic. ”Anii trecuți aduceau lemnele din pădure în sat. Pe lângă ce plăteam pentru lemne plăteam și transportul. Era bine, pentru că în pădure se ajunge greu. Anul ăsta nu mai aduc lemnele în sat. Le lasă în pădure unde nu se poate ajunge. Am încercat cu un tractor mai mic, dar nu am reușit, iar cu căruța nicio șansă. Eu m-am rugat de cineva cu un tractor mai mare care mi le-a adus, dar sunt oameni care nu au cu ce sa și le aducă acasă. Și ce fac acum iarna fără lemne?” spune o femeie din sat.

Un alt locuitor din Glâmboaca spune că a plătit o parte din lemnele pe care dorește să le cumpere, iar acum nu poate să le aducă acasă. ”Nu avem cu ce le aduce. Nu înțeleg de ce nu se mai poate să le aducă de la ocol. Doar cum am plătit transportul anul trecut, plăteam și acum. Că nu avem ce face, dar măcar ni le aduceau. Așa, cum să mergem după ele? Nu avem cum ajunge acolo”

”Vara s-a făcut sanie”

Cei de la Ocolul silvic spun că situația ar fi trebuit calculată mai din vară. ”Tăierile se fac încep tot parcursul anului în funcție de un plan aprobat de la București. Astă vară, când s-au tăiat, i-am anunțat. Atunci, când pământul era tare, bătătorit, au pus că nu le trebuie. Acum când e noroi și nu se poate intra în pădure, spun că nu au lemne. Pentru Glâmboaca au fost suficiente, dacă nu le-au vrut, le-am vândut la Avrig. Sunt 2- 3 familii în situația asta și spun că de ce nu le-am ținut. Nu se pot ține lemnele pe marginea drumului din vară până acum când le vor ei. O dată că nu permite legea, doi că se fură. Vara se face sanie, să se fi gândit de atunci, de când s-au vândut și se putea intra în pădure. Dar vom încerca să rezolvăm problema și pentru familiile acestea, o să le aducem de la Avrig lemne. Iar despre plata în avans nu există așa ceva. Se plătesc atunci când se iau.”, spune Ovidiu Prodan, șeful Ocolului Silvic Izvorul Florii.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu