Premiile "Femeile Europei" - De cine au fost câștigate

Activista suedeză Greta Thunberg şi cancelarul german Angela Merkel, au câştigat Premiile Femeile Europei de anul acesta.

În afară de „Femeile Europei”, o tânără din Germania stabilită de mai mulți ani în județul Sibiu a primit titlul de „Femeia în acțiune” în cadrul premiilor „Women of Europe Awards 2021”.

Premiile onorează pe femeile care promovează idei şi valori europene, cum ar fi democraţia, incluziunea şi diversitatea, prin munca lor zilnică.

Două dintre cele mai recunoscute personalităţi publice din Europa, activista suedeză Greta Thunberg şi cancelarul german Angela Merkel, au câştigat Premiile Femeile Europei de anul acesta, după cum raportează Euronews.
Premiile onorează pe femeile care promovează idei şi valori europene, cum ar fi democraţia, incluziunea şi diversitatea, prin munca lor zilnică.
Fondatorul BioNTech, Dr Özlem Türeci, şi organizatorul comunităţii Jenny Rasche au fost, de asemenea, premiate.
Premiile sunt organizate  de European Movement International şi European Women’s Lobby. Reporterul Euronews Méabh Mc Mahon a găzduit gala.
Angela Merkel a fost premiată  pentru că a condus Uniunea Europeană prin mai multe crize, inclusiv Marea Recesiune din 2010-2011, Criza Refugiaţilor din 2015, Problema Brexitului din 2016-2020 şi Pandemia de Coronavirus de după 2020, de-a lungul celor 16 ani  cât a fost cancelarul Germaniei. Merkel a decis să nu candideze pentru realegere şi va fi înlocuită în curând de Olaf Scholz, ministrul socialist de finanţe din ultimul său cabinet.
Timp de aproape două decenii, Merkel a jucat rolul liderului de facto al Europei şi a supravieţuit celor mai mulţi dintre omologii săi occidentali, cu excepţia preşedintelui rus Vladimir Putin, cu care a avut o relaţie notorie, dar tensionată. Mandatul ei a fost caracterizat de stabilitate şi pragmatism, deşi criticii spun că nu avea viziunea şi curajul necesar pentru a aborda rădăcina problemelor Europei.
Printre cei care au criticat moderaţia de nezdruncinat a cancelarului s-a numărat şi Greta Thunberg, activistul pentru schimbările climatice care a devenit cunoscută la nivel internaţional pentru conducerea grevelor şcolare.
Anul trecut , Thunberg le-a îndemnat pe Merkel şi pe colegii săi lideri „să fie suficient de curajoşi pentru a gândi pe termen lung” şi „să trateze problema climatică ca pe o criză”. Mai recent, ea a numit COP26 un „eveniment de relaţii publice” şi i-a criticat pe politicieni pentru promisiunile lor goale.
Juriul i-a acordat Premiul Women in Youth Activism pentru „conducerea sa curajoasă în sprijinul justiţiei climatice, schimbărilor sociale şi organizării comunităţii de tineret”. Thundberg fost nominalizată de mai multe ori la Premiul Nobel pentru Pace şi a fost desemnată Persoana Anului de revista Time în 2019, devenind cea mai tânără persoană care a primit distincţia.
Între timp, dr. Özlem Türeci a luat acasă Premiul Woman in Business pentru contribuţia sa ştiinţifică împotriva pandemiei de COVID-19.
Premiul Woman in Action i-a revenit Jenny Rasche, fondatoarea şi preşedinta asociaţiei Kinderhilfe Für Siebenbürgen EV din Germania, care sprijină integrarea comunităţii de romi. Romii sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa, dar mulţi dintre ei sunt supuşi discriminării şi excluziunii sociale.
Juriul a lăudat-p pe Rasche pentru că a ajutat copiii romi să acceseze sistemul de educaţie şi îngrijire.
Ceremonia Femeilor din Europa de anul acesta a fost găzduită virtual din cauza restricţiilor de coronavirus şi a unui nou val de infectări pe tot continentul.
Întâlnirea online a avut loc joi după-amiază şi la care au participat, printre alţii, Federica Mogherini, rectorul Colegiului Europei; Réka Sáfrány, preşedintele European Women’s Lobby; Pia Ahrenkilde Hansen, director al DG Comunicaţii al Comisiei Europene; şi Sylwia Spurek, un europarlamentar polonez.

Ultima oră