Scandalul acuzațiilor de omor de pe secția ATI Covid a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Sibiu a făcut vâlvă mare la începutul lunii martie, atunci când o fostă asistentă aducea acuzații grave, conform cărora pacienții infectați cu coronavirus erau omorâți cu bună știință de către cadrele medicale. Procurorii sibieni au deschis un dosar, a cărei soluție s-a amânat de la o lună la alta. După nouă luni, s-a stabilit faptul că pacienții respectivi nu au murit „ca urmare a unor acțiuni săvârșite cu intenție de medici”, iar încadrarea juridică a fost schimbată de la omor calificat la ucidere din culpă.
La începutul lunii martie, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a deschis un dosar de cercetare, în urma acuzațiilor unei foste asistente care spunea că medicii de la Spitalul Județean au omorât pacienții infectați cu COVID cu bună știință.
VEZI AICI REACȚIA SPITALULUI JUDEȚEAN
La nouă luni de la deschiderea dosarului, s-a stabilit că pacienții nu au murit ca urmare a acțiunilor medicilor care se îngrijeau de ei.
„Ca urmare a acestui act de sesizare, prin ordonanța din data de 08.03.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. Astfel, din materialul probator administrat în cauză nu a rezultat că pacienții internați pe secția ATI Covid a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au decedat ca urmare a unor acțiuni săvârșite cu intenție directă sau indirectă de personalul medical al acestei instituții”, a precizat prim procurorul Ion Veștemean, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
CITEȘTE ȘI: Acuzații de omor la Spitalul Județean – Dezvăluirile unui asistent de pe ATI COVID
Din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijențe medicale, prin ordonanța din data de 02.12.2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracțiunea de omor calificat, în infracțiunile de ucidere din culpă. De asemenea, prin aceiaşi ordonanță, s-a dispus disjungerea şi formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat pentru care în cauză s-a formulat plângere penală.
În dosarele noi formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, conform competenţei.