Otetul balsamic este un otet inchis la culoare, cu un gust usor dulce si bogat in arome, ideal pentru a da un plus de rafinament salatelor, sosurilor si marinatelor. De asemenea, se poate utiliza ca ingredient secret in glazura pentru fructe, in risotto sau pe legumele coapte pe gratar sau in cuptor.
Dar, ce este de fapt otetul balsamic, cum se fabrica si ce beneficii are? Si, deloc in ultimul rand, de ce este un ingredient atat de scump si de cautat?
Ce este si ce contine otetul balsamic?
Otetul balsamic provine din Italia si se poate gasi in mai multe variante:
Traditional – numai cu must de struguri fiert in cazane uriase in aer liber, scazut bine si apoi acidificat timp de 12 pana la 25 de ani in butoaie de lemn. Este dulce, inchis la culoare, dens si foarte scump. Strugurii trebuie sa fie cultivati in regiunile Reggio Emilia sau Modena si, de obicei, sunt soiurile albe Trebbiano si Lambrusco.
Comercial – pentru a accelera procesul de acidificare combina mustul de struguri cu otetul de vin. Este tinut in butoaie de stejar mari timp de 2 luni sau chiar 3 ani. Intrucat se poate obtine usor in cantitati mari, este mai accesibil decat cel traditional. De asemenea, se poate gasi intr-o gama diversificata de gusturi, dulceata si vascozitate.
In concluzie, otetul balsamic de buna calitate ar trebui sa contina doar must de struguri si otet din vin si, eventual, caramel si otet maturat.
Tipuri de otet balsamic
Indiferent daca vei apela la magazinele online sau la cele fizice, vei putea gasi o gama diversificata de otet balsamic:
Otet balsamic Modena IGP – provine din regiunea Modena, Italia si, daca are eticheta IGP (Indicator Geografic Protejat) este conform reglementarilor UE.
Otet balsamic fara alta referire – poate proveni sau nu din Italia si este destinat uzului zilnic.
Otet balsamic alb – are o culoare aurie.
Glazura balsamica – este un otet balsamic foarte gros cu adaos de indulcitori si agenti de ingrosare.
Otet balsamic traditional – daca are eticheta DOP (Denumire de Origine Protejata) provine fie din Modena, fie din Reggio Emilia si poti sa fii sigur ca respecta cu strictete regulile UE.
Condiment balsamic – este fabricat in stilul otetului balsamic traditional, dar fara a respecta regulile UE.
Proprietatile otetului balsamic
Culoare si textura – Otetul balsamic traditional este dens, lucios si inchis la culoare. Textura este catifelata si asemanatoare siropului.
Aroma – Este dulceag iar gustul este o explozie de arome cu note de melasa, cirese, smochine, ciocolata sau prune uscate. Otetul balsamic traditional poate avea o usoara aroma de lemn si este mai usor.
Elemente de identificare – Otetul balsamic traditional este intotdeauna etichetat Aceto Balsamico Tradizionale si are pe eticheta stampila DOP – o certificare impusa de UE care garanteaza locul de producere si calitatea. Este imbuteliat in sticle sigilate cu ceara si are un numar unic de identificare. Daca provine din Modena, sticla este in forma de bec si are 100 ml, iar daca provine din Reggio Emilia, sticla are forma de lalea inversata si 100 ml.
La ce se foloseste otetul balsamic
Intrucat la caldura isi pierde aroma distinctiva, otetul balsamic traditional nu este un ingredient pentru gatit. Se poate folosi, insa, la dressingurile pentru salate, in marinate, pe fructe, branza sau deserturi cremoase precum panna cotta, inghetata de vanilie sau zabaglione.
Otetul balsamic traditional se poate adauga la sfarsit in diverse retete – scaloppine din carne de vita, risotto, tocana bollito misto, etc. De asemenea, va da savoare si rafinament carnii pregatite la gratar si fructelor de mare.
In Italia este deseori folosit ca aperitiv sau digestiv, mai ales la ocaziile speciale. De fapt, de aici ii vine si denumirea de ,,balsamic” care sugereaza ca functioneaza ca un balsam pentru stomac.
Beneficiile otetului balsamic
Pe langa faptul ca este un ingredient savuros in diverse retete, otetul balsamic are numeroase beneficii pentru sanatate:
Ajuta la scaderea colesterolului – Intrucat este bogat in antioxidanti valorosi, otetul balsamic elimina toxinele care au efect inflamator si cresc colesterolul nesanatos. Astfel, consumand acest otet ca balsam, inainte de masa, reduci riscul infundarii arterelor.
Imbunatateste digestia – Una dintre principalele componente ale otetului balsamic este acidul acetic care contine tulpini de bacterii probiotice necesare pentru o digestie sanatoasa.
Ajuta la slabit – Otetul balsamic este foarte util in diete si cure anti-obezitate. Creste senzatia de satietatea si nu contine grasimi si colesterol.
Poate fi consumat si de diabetici – Pentru ca este un anti-glicemic valoros, otetul balsamic poate fi consumat si de diabetici, ajutandu-l sa evite varfurile de zahar din sange de dupa masa.
Imbunatateste circulatia sangelui – Deoarece contine polifenoli, este un adjuvant al sistemului cardiovascular. Impiedica agregarea trombocitelor si previne afectiunile cardiace.
Amelioreaza hipertensiunea arteriala – Consumand 1 sau 2 lingurite de otet balsamic ca pansament sau in dressinguri si marinate, ajuti inima sa lucreze mai bine.