incidența în sibiu scade, dar restricțiile rămân valabile - nu se schimbă nimic

Sibiul nu se relaxează. Incidența în orașul de pe Cibin a scăzut sub pragul de patru cazuri de coronavirus la mia de locuitori, însă valoarea acesteia nu mai este relevantă, iar asta fiindcă toate restricțiile în vigoare până acum rămân valabile cel puțin până luna viitoare. Practic, indiferent că rata de infectare din localitate crește sau scade, nu se schimbă nimic.

Incidența în municipiul Sibiu a ajuns, vineri, la valoarea de 3,93/1.000 locuitori, fiind active 668 cazuri de coronavirus. În trecut, atunci când rata de infectare scădea sub un anumit prag, scăpam de anumite restricții. Acum însă, nu mai este relevantă valoarea  acesteia. Toate măsurile din ultima hotărâre adoptată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), și anume 79/09.11.2021, se aplică indiferent de rata incidenței cumulate pe ultimele 14 zile.

Așadar, chiar dacă în data de 25 noiembrie au expirat anumite măsuri prevăzute în hotărârea de guvern 91/22.10.2021, se aplică măsurile prevăzute în ultima hotărâre din 09.11.2021.

Restricții de circulație pentru persoanele nevaccinate

Se interzice circulația persoanelor care nu au certificat verde în afara locuinței gospodăriei în intervalul orar 22,00—5,00, cu următoarele excepții: 

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie. 

Cafenelele și restaurantele se închid la ora 21. Acces doar cu certificat verde

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00—21,00. Au voie să meargă în aceste locații doar persoanele care prezintă certificatul verde.

Sălile de sport, sălile de jocuri de noroc și piscinele funcționează la 30% din capacitate

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise sau deschise este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00— 21,00.

Acces la târguri, bâlciuri și talciocuri doar cu certificat verde

Activitatea târgurilor, a bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004, cu modificările și completările ulterioare, este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. 

Și în cazul Târgului de Crăciun s-a luat aceeași măsuri. Deschiderea acestuia a avut loc vineri. (MAI MULTE DETALII AICI)

Relaxări pentru competiții sportive și festivaluri

O veste bună vine pentru organizatorii de festivaluri, dar și pentru cei care și-ar fi dorit să fie prezenți la competițiile sportive.

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat la sfârșitul ședinței de Guvern de vineri că se permite desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise, între orele 05:00 și 21:00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum un metru între participanți. Masca de protecție este obligatorie.

De asemenea, se permite desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor, tot între orele 05:00 și 21:00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane. Masca este obligatorie, iar organizatorii trebuie să asigure cel puțin 4 meri pătrați pentru fiecare persoană.

Ministrul de Interne a mai anunțat că se permite organizarea de cursuri de instruire, inclusiv cele de formare profesională, workshop-uri și conferințe, între orele 05:00 și 21:00, până la 30% din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 150 de persoane. Masca este de asemenea, obligatorie.

Pentru a participa la toate aceste evenimente va fi însă nevoie de prezentarea certificatului verde, care să ateste fie vaccinarea, fie trecerea prin boală.

Ultima oră

Comentariul meu