incidența scade, dar restricțiile rămân - sibiul „nu se relaxează” deocamdată

Numărul cazurilor active de coronavirus este în scădere în județul Sibiu, astfel că incidența continuă să fie și ea pe un trend descendent. Rata de infectare în orașul de pe Cibin a scăzut de câteva zile sub pragul de 6/1.000 locuitori, ajungând marți la 4,64 la mie, însă deocamdată nu scăpăm de restricții.

[fvplayer id=”336″]

Sibiul „nu se relaxează”. Chiar dacă incidența în municipiul reședință este sub pragul de 6/1.000 locuitori încă de sâmbătă, nu vom scăpa de măsurile restrictive.

Situația incidenței în Sibiu în ultimele cinci zile este următoarea:

  • 19.11. – 6,08/1.000 locuitori
  • 20.11. – 5,56/1.000 locuitori
  • 21.11. – 5,19/1.000 locuitori
  • 22.11. – 4,95/1.000 locuitori
  • 23.11. – 4,64/1.000 locuitori

Potrivit hotărârii nr. 79 din 09.11.2021 privind prelungirea stării de alertă, precum și aprobarea măsurilor care se aplică pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, conform Hotărârii Guvernului nr. 1.183/2021, măsurile actuale se aplică în continuare indiferent de rata de incidență. Practic, măsurile adoptate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu în cadrul hotărârilor anterioare, ce contravin celor din ultima hotărâre, nu se mai aplică.

Vă reamintim unele dintre cele mai importante măsuri restrictive care se aplică, în prezent, în municipiul Sibiu:

Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței gospodăriei în intervalul orar 22,00—5,00, cu următoarele excepții: 

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie. 

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00—21,00.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise sau deschise este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00— 21,00.

Activitatea târgurilor, a bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004, cu modificările și completările ulterioare, este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. 

Accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS- CoV-2 este permis în lăcașurile de cult, unde se desfășoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, și în unitățile de alimentație publică în care se comercializează produse alimentare și băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor și talciocurilor, cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de protecție sanitară. 

VEZI TEXTUL HOTĂRÂRII AICI

„Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani și sunt însoțite de o persoană cu vârsta mai mare de 18 ani și care face dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre se aplică indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile! Măsurile adoptate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu în cadrul hotărârilor anterioare, ce contravin celor din prezenta, își vor înceta aplicabilitatea la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în ultima hotărâre a CJSU Sibiu. 

Starea de alertă a fost prelungită în data de 9 noiembrie și ar urma să aibă loc o nouă ședință la începutul lunii decembrie când, cel mai probabil, restricțiile vor fi prelungite din nou. De asemenea, în ceea ce privește restricțiile care prevăd obligativitatea măștii în orice localitate, indiferent de incidență, și cele de circulație pentru persoanele nevaccinate, hotărârea CNSU este valabilă până în data de 25 noiembrie. După această dată, exista posibilitatea fie să se prelungească măsura, fie să fie introduse relaxări.

Ultima oră

Comentariul meu