Fonduri de Investiţii | Ce trebuie să ştii despre ele

Dacă îţi place să investeşti, trebuie să ştii că pe lângă câştigurile mari pe care le poţi obţine, există şi riscuri. Pentru că există o şansă destul de mare să alegi o investiţie păguboasă este extrem de important să înţelegi instrumentele financiare pe care urmează să le foloseşti. Astfel, în continuare vom discuta despre instrumentul financiar denumit: fonduri de investiţii.

 

Ce sunt fondurile de investiţii?

Fondurile de investiţii mai sunt cunoscute şi sub alte denumiri, mai precis o să auzi adesea vorbindu-se despre fonduri mutuale sau organisme de plasament colectiv, dar este important să reţii că se referă la acelaşi lucru. Fondul de investiţii este o entitate, de cele mai multe ori, fără personalitate juridică, ce atrage şi pune la comun bănuţii mai multor persoane. Aceste persoane se numesc investitori, iar suma strânsă va fi folosită ulterior pentru realizarea diferitelor investiţii, bineînţeles cu scopul de a multiplica suma investita şi de a genera câştiguri mai mari pentru toţi investitori.

Mai simplu spus, fondurile mutuale reprezintă o formă de asocierea prin care mai multe persoane îşi pun la comun resursele financiare pe care le deţin cu scopul de a obţine profit. Însă, trebuie să ştii că rezultatul nu este întotdeauna favorabil; prin urmare pot exista şi pierderi. Iar la fel ca în cazul profitului şi pierderile se vor împărţi în mod proporţional cu numărul de unităţi de fond pe care fiecare investitor le deţine în cadrul fondului de investiţii. Un alt lucru pe care trebuie să îl reţii este faptul că banii nu sunt gestionaţi de oricine, ci de un un specialist, un Manager de Fond.

Cele mai profitabile fonduri de investiţii

Ştim că în viaţa reală ne-ar fi aproape imposibil să ne unim resursele cu alţi investitori şi să ne punem de acord asupra modului în care ar trebui să investim respectivul fond, prin urmare au apărut o serie de instituţii specializate în astfel de tranzacţii. Acestea se numesc Societăți de Administrare a Investițiilor. Însă, nu îţi putem spune care sunt cele mai profitabile fonduri de investiţii, acestea le vei găsi alături de manager-ul de fond sau de Societatea de Administrare a Investițiilor – care îţi vor prezenta mai multe opţiuni de investiţii.

Tipuri de fonduri de investiţii

Trebuie să ştii că fondurile de investitii se împart în două mari categorii, şi anume:

  • fonduri deschise de investiţii – pentru care adesea se foloseşte prescurtarea FDI;

şi

  • fonduri inchise de investiţii – denumite şi Fonduri de Investiţii Alternative – FIA.

 

Diferenţele dintre fonduri deschise de investitii şi fonduri inchise de investiţii

Trebuie să ştii că există destul de multe diferenţe între un FDI şi un FIA, dar ele sunt date în mare parte de modul în care investitorul îşi poate plasa, dar şi retrage banii în şi din respectivele entităţi.

Dar hai sa intrăm un pic mai mult în detalii, astfel încât să afli cât mai multe informaţii despre aceste fonduri de investiţii.

  1. Fonduri Deschise de Investiţii aceste fonduri mai sunt denumite şi Organisme de Plasament Colectiv în Valori, şi sunt cunoscute ca fiind “open-end funds”. Principala caracteristică a acestor fonduri de investiţii este reprezentată de faptul că se emit şi se răscumpără unităţi de fond în mod continuu. În acest mod, investitorii au la dispoziţie posibilitatea de a investi şi de a răscumpăra unităţi de fond în orice moment, indiferent de etapa în care se află respectivul fond. Durata de viaţă a acestui tip de fond este nedeterminată, iar el permite să atragă un număr mare de investitori, limita sumei investita fiind extrem de accesibilă.

 

  1. Fonduri Închise de Investiţii sau Fonduri de Investiţii Alternative 

Dacă fondurile deschise de investiţii sunt cunoscute ca fiind “open-end funds”, pentru fondurile închise de investiţii vom mai folosi şi termenul de “close-end funds”. Spre deosebire de FDI, FIA au o politică mult mai restrictivă, atât în ceea ce priveşte cumpărarea, cât şi în ceea ce priveşte răscumpărarea de unităţi de fond. Mai precis, poţi să investeşti şi să te retragi doar în anumite intervale sau în anumite momente de timp determinate prin documentele de funcţionare. Deci nu poţi cumpăra şi nici nu te poţi retrage în orice moment.

Durata de viaţă a unui FIA este determinată, data fiind precizată în documentele fondului. La încheierea fondului, suma rezultată va fi împărţită între toţi investitorii; bineînţeles împărţirea va ţine cont de cât a investit fiecare participant.

În cele mai multe cazuri acest tip de fonduri de investiţii are un număr redus de investitori, deoarece lor le este impusă o investiţie minimă de acces în fond ceva mai ridicată.

 

Înainte de a investi într-un fond îţi recomandăm să stabileşti foarte clar limita riscurilor pe care eşti dispus să ţi le asumi, căci aşa cum îţi spuneam şi la începutul acestui material, în unele cazuri pot exista şi pierderi.

 

 

 

 

Ultima oră