Autoarea britanică a seriei „Harry Potter” este acuzată de transfobie .A primit și amenințări cu moartea.
„Am primit până acum atât de multe ameninţări cu moartea, încât aş putea să îmi acopăr întreaga casă cu ele, dar, cu toate acestea, nu am încetat să îmi exprim părerile”, a declarat celebra scriitoare britanică într-o serie de mesaje publicate pe Twitter.
Ea a denunţat, de asemenea, faptul că trei activişti „s-au fotografiat în faţa casei” sale săptămâna trecută, „poziţionându-se cu mare atenţie pentru ca adresa să fie vizibilă”, înainte de a distribui acele fotografii pe Twitter.
Contactată de AFP, Poliţia scoţiană a precizat că „o anchetă este în curs de desfăşurare”.
Anul trecut, J.K. Rowling a distribuit pe Twitter un articol ce evoca „persoane care au ciclu menstrual” şi a adăugat un comentariu ironic: „Sunt sigură că a existat cândva un cuvânt pentru aceşti oameni. Să mă ajute cineva. Feumeie? Fameie? Feemeia?”.
Scriitoarea a fost apoi aspru criticată de anumiţi internauţi, care i-au reamintit că şi bărbaţii transgen pot avea ciclu menstrual, însă nu şi femeile transgen.
Statutul persoanelor transgen a făcut obiectul unor dezbateri aprinse în ultimii ani în Marea Britanie. Pe de-o parte, numeroşi activişti luptă pentru drepturile acestor persoane, iar de cealaltă parte, anumiţi intelectuali, scriitori şi profesori au fost acuzaţi de transfobie şi se declară în prezent victime ale „culturii anulării” („cancel culture”).
O profesoară de filosofie, Kathleen Stock, a demisionat de la Universitatea Sussex din sudul Angliei în luna octombrie, declarându-se victimă a unei campanii de hărţuire. Ea declarase că identitatea de gen nu poate să prevaleze în faţa sexului biologic „atunci când este vorba despre drept şi despre politică”.
J.K. Rowling a afirmat în mesajele ei de pe Twitter că a fost contactată de numeroase femei care au făcut „obiectul unor campanii de intimidare, ce au variat de la hărţuirea pe reţelele de socializare şi până la urmărirea angajaţilor lor, trecând prin divulgarea de date personale şi ameninţări directe ce vizau acţiuni violente, inclusiv viol”.
Ea îi acuză în special pe cei trei activişti care au distribuit adresa locuinţei sale în spaţiul online că au făcut acest lucru pentru a o „intimida şi împiedica să apere drepturile femeilor bazate pe sexul biologic”.
Potrivit Biroului naţional pentru statistică, rezidenţii britanici transgen sunt „de două ori mai susceptibili” să devină victime ale unei crime sau ale unei infracţiuni decât restul populaţiei. În 2019, două persoane transgen din cinci au fost victime ale unui incident sau ale unei crime bazate pe ură, potrivit institutului YouGov.