cele mai populare atracții din sibiu pentru turiștii străini – „au venit din coreea de sud, olanda, estonia și multe alte țări”
foto: arhivă

Turiștii străini aleg județul Sibiu ca destinație turistică. Anul acesta a fost vizitat de oameni din toate colțurile lumii, la mare căutare fiind drumețiile în munții Făgăraș, Transfăgărășanul, bisericile fortificate din nordul județului și gastronomia locală. În mare parte, turiștii s-a orientat către ecoturismul outdoor. Deși majoritatea dintre ei erau vaccinați, a existat o ușoară teamă în ceea ce privește vizitarea spațiilor închise.

Turiști din zeci de țări din întreaga de lume au ajuns, anul acesta, în județul Sibiu. „Anul acesta am avut undeva la 15-17 de țări, în medie avem undeva la 30 de țări. A fost deosebit anul ăsta, a fost o shcimbare în trend, în profilarea lor. Au venit foarte mulți turiști din țări care de obicei nu veneau, Estonia, Lituania, Olanda, Luxemburg, Belgia. Nu au venit deloc din Israel, UK. Iar din septembrie au început să vină mulți americani. Am avut inclusive din Coreea de Sud, Malaysia, deci au venit și asiatici”, spune Adela Dadu, ghid de turism.

Transfăgărășanul, Mărginimea Sibiului și nordul județului au fost la mare căutare în acest an. În general, turiștii s-au orientat către atracțiile „outdoor” și au încercat să evite pe cât posibil vizitele în spațiile închise. Deși majoritatea aveau certificat verde, a existat teama de a nu se infecta, astfel că sezonul de vară a presupus multe plimbări și drumeții în natură.

„Anul acesta am văzut o deschidere mult mai mare, în județul Sibiu, pentru outdoor, au încercat să evite pe cât posibil aglomerațiile și să vadă cât mai mult zona rurală. A existat un interes spre rural, spre zona Făgăraș, Transfăgărășan, asta a fost cea mai solicitată. De asemenea, zona de nord a județului, cu bisericile fortificate. S-au interesat mult despre natură. Mărginimea Sibiului, de asemenea, a fost căutată. A fost o tendință spre outdoor. Plimbări, gastronomie locală și cunoașterea comunităților”, spune Adela Dadu.

Ghidul de turism Adela Dadu spune că dacă oamenii continuă să se vaccineze, turismul va reveni la normal. Vaccinarea reprezintă „colacul de salvare” pentru ecoturism, spune aceasta, și este singura modalitatea prin care le putem garanta turiștilor că ne pot vizita în siguranță. „Anul viitor va fi mai bine decât anul acesta. Nu va fi neapărat la nivel lui 2019, dar va fi mai bine. Asta în condițiile în care, și noi, ca țară, creștem în ceea ce privește numărul persoanelor vaccinate. Pentru că dacă România rămâne în continuare pe roșu, va fi o problemă. Turiștii sunt vaccinați, dar au niște temeri. Trebuie să ne vaccinăm”, a spus aceasta.

Adela Dadu este prezentă vineri și sâmbătă la primul Târg de Ecoturism din județul Sibiu, organizat în Muzeul Astra. Printre participanții de la Târgul de Ecoturism se află Asociația Sibiel 2000, Arii Rulare Interconectate, Cârțișoara, Montan Grup Sibiu, WWF România, Colinele Transilvaniei, Tășuleasa Social, Fundația Biserici Fortificate, Rășinari Travel, Apoș, Villa Abbatis, Arena Platoș, Centrul Aria, Oak Tree Travel, Sibiu Reisen, Trail Guide, Transylvania E-bike Tours, Explorer Sport, Action Sport, Decathlon, Ballan Sportwear, Pită de Alămor, Clubul Sportiv Comunitar Sibiu, Flora Fauna International, Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu, Agenția Națională pentru Arii Protejate, Asociația My Transylvania și multi alții. MAI MULTE DETALII AICI

Ultima oră

Comentariul meu