noile platforme inteligente nu-i conving pe toți sibienii să arunce corect deșeurile

Primăria municipiului Sibiu a achiziționat în anul 2020 nu mai puțin de 70 containere supraterane de gunoi cu acces controlat cu card, valoarea acestora fiind de 941.290 lei. Amplasarea lor prin oraș a debutat în primăvara acestui an, în prezent fiind funcționale 32. Marele avantaj al noile platforme de gunoi este că fiecare cetățean arondat primește câte o cartelă și doar în baza ei poate arunca gunoiul pe fracții. Chiar și așa, reprezentanții companiei de salubrizare spun că de cele mai multe ori sibienii aruncă tot amestecat deșeurile.

noile platforme inteligente nu-i conving pe toți sibienii să arunce corect deșeurile

Conform reprezentanților municipalității, până în prezent au fost amplasate în teren și sunt funcționale 32 de containere supraterane, cu acces controlat cu cardul. Este vorba despre următoarele locații din zone de blocuri: str. Siretului, str. Preot Bacca, str. Valea Aurie (în spatele magazinului Profi), Str. Șoimului, str. Moara de Scoarță. str. Câmpului și str. Revoluției și bulevardul Victoriei (la blocurile de vis a vis de bazinul Olimpia).

”Urmează instalarea a încă 12 de containere în 3 locații: Str. Ștrandului,  Str. Școala de Înot și str. Hegel. În cazul acestora spațiul nu permite amplasarea containerelor noi și păstrarea celor deja existente în perioada de distribuire a tag-urilor. Din acest motiv, mai întâi s-au transmis cardurile de acces către președinții/administratorii asociațiilor de locatari în vederea distribuirii către utilizatorii arondați. Această operațiune se desfășoară însă într-un ritm mai lent, pe de o parte pentru că distribuția cardurilor se face doar în zilele de plată a taxelor, iar pe de altă parte ne-au fost semnalate cazuri în care cetățenii sunt reticenți în a le prelua. Serviciul Salubrizare păstrează permanent legătura cu  președinții acestor Asociații de Proprietari pentru a facilita și finaliza aceste demersuri. De asemenea, pentru a grăbi procesul, cetățenilor le-a fost oferită și posibilitatea de a ridica personal cardul de acces de la sediul Serviciului de Salubrizare de pe str. 9 Mai, nr.16, fiind afișate la scările de bloc arondate platformelor noi un anunț în acest sens”, explică reprezentanții primăriei Sibiu.

În paralel Serviciul Salubrizare a început și demersurile pentru amenajarea noilor puncte de colectare de pe străzile Tg. Cailor, Autogării, Ecaterina Varga, J. S. Bach și Ceaikovski, acestea urmând să fie puse în funcțiune până la finalul acestui an.

Din punct de vedere estetic, noile containere arată mult mai bine decât vechile platforme de gunoi din Sibiu și, teoretic, ar trebui să ducă la creșterea gradului de conformare privind colectare selectivă a deșeurilor. În practică însă, reprezentanții companiei de salubritate arată o situație diferită.

”În ceea ce privește gradul de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile, nu observăm o îmbunătățire semnificativă. Din păcate, chiar și în cazul platformelor inteligente se întâmplă ca cetățenii să arunce deșeuri reziduale la fracțiile de plastic-metal sau hârtie-carton”, spune Ioana Pasc, Manager Comunicare și Relații Publice.

Principalul avantaj al instalării platformelor inteligente de colectare deșeuri în Sibiu este posibilitatea contorizării cantității de gunoi aruncat de către cetățeni, pentru ca principiul “plătește cât arunci” să fie aplicat corect, la nivel individual.

”Cu ajutorul cartelei primite se contorizează volumul de gunoi de care se debarasează fiecare. Dincolo de asta, din experiența celor opt platforme inteligente amenajate până în acest moment în Sibiu, am observat scăderea volumului de deșeuri aruncate. Oamenii sunt mai atenți vizavi cât aruncă pentru că știu că plătesc conform consumului, așa cum se întâmplă pentru toate celelalte utilități. Un alt avantaj ar fi faptul că rezolvă problema persoanelor nealocate platformei care veneau și își aruncau deșeurile în zonele de blocuri. Odată cu amenajarea platformelor inteligente, nu se mai poate face asta. Ai cartelă arunci, nu ai cartelă pleci cu deșeurile înapoi. Problema este că atunci când persoanele realizează că nu pot arunca la platforma inteligentă pentru că nu au cartelă, aruncă deșeurile pe domeniul public, lângă. Astfel de situații pot fi rezolvate doar prin montarea camerelor video de supraveghere, implicarea Poliției Locale și amendarea celor care fac asta”, mai spun reprezentanții companiei Soma.

În municipiul Sibiu, în total, sunt aproximativ 300 de platforme publice pentru deșeuri, care ar trebui modernizate pentru a asigura condițiile respectării noului regulament referitor la taxa de salubrizare. Regulament care prevede taxe suplimentare ”consistente” pentru sibienii care nu colectează în mod corect deșeurile. Deocamdată, însă, platformele realizate în 2017 sunt deschise, astfel încât oricine poate arunca oricum deșeurile, fără a putea fi monitorizat în vreun fel.

Următorul pas concret pentru modernizarea celorlalte platforme publice nu va apărea foarte repede. Și asta deoarece acesta așteaptă după fonduri europene nerambursabile. ”Primăria Sibiu și Universitatea «Lucian Blaga» Sibiu au pregătit un proiect prin care, pe lângă crearea unui centru de cercetare și inovare în domeniul gestionării deșeurilor, se dorește achiziția infrastructurii smart necesare pentru eficientizarea colectării selective. Proiectul a fost depus la ADR Centru în vederea obținerea finanțării din fonduri europene pentru realizarea proiectării în această primă etapă. Ulterior, se intenționează depunerea unui proiect pentru obținerea finanțării prin PNNR pentru implementarea efectivă a proiectului”, spuneau reprezentanții Primăriei Sibiu într-un comunicat de presă remis la jumătatea acestui an.

Până atunci, angajații Soma arată că în noile containere inteligente găsesc adesea mai mult gunoi aruncat auirea decât în clasicele iglu-uri.

”Noi, ca operatori de colectare, avem mai puțin control asupra deșeurilor aruncate la platformele inteligente, nu mai putem verifica ce se aruncă, așa cum facem acum în cazul containerelor cu capac sau a igluu-rilor. În platformele inteligente cetățeanul aruncă direct sacul cu deșeuri din plastic sau hârtie, pentru că gura de introducere îi permite (e mai mare decât în cazul iglu-urilor, care te obligă să arunci deșeu cu deșeu). Astfel, la golirea platformelor inteligente în autogunoiere, noi vedem niște saci, fără să știm ce fel de deșeuri sunt în interiorul lor. Igluu-rile sunt uneori enervante pentru cetățeni, însă eficiente din punct de vedere al gradului de colectare deșeuri reciclabile”, mai spun oficialii Soma.

 

Important de menționat este și faptul că primăria a organizat și o licitație pentru achiziția de containere subterane de colectare a deșeurilor, tot cu cartelă, însă procedura fiind anulată din cauza lipsei ofertelor.

Amplasarea de containere inteligente în oraș reprezintă un proiect pilot pentru administrația sibiană, anul viitor urmând să știm primele concluzii clare. Până atunci operatorul de salubrizare al Sibiului spune că există avantaje vizibile, dar și dezavantaje, toate urmând să fie cântărite cu atenție.

”Pentru ridicarea și golirea noilor tipuri de platforme, compania noastră a achiziționat autogunoiere speciale, cu macara. Timpii noștri de colectare au crescut, întrucât acum trimitem pe traseu atât mașinile obișnuite pentru colectarea platformelor comune, dar și două autogunoiere speciale care colectează strict deșeurile de la aceste opt platforme inteligente. Ne bucură și considerăm firesc sprijinul nostru vizavi inițiativa autorităților locale de modernizare a platformelor de colectare, însă e nevoie să cântărim foarte bine avantajele și dezavantajele platformelor propuse. Momentan vorbim despre un proiect pilot, iar la finalul perioadei de testare e important să fie avute în vedere toate plusurile și minusurile, ca să ne asigurăm că aceste tipuri de recipiente reprezintă cea mai bună variantă pe termen lung”, concluzionează spune Ioana Pasc, Manager Comunicare și Relații Publice.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. foarte bine ca se arunca amestecat.
    primaria sibiu si-a batut joc de sibieni cu scumpirile la salubrizare de la 50 la 300%. In replica sibienii nu pot decat sa arunce de-a valma gunoiul. sa-l sorteze fodor ! selectarea se face in echipa si nu prin dublari de pret abonament fara jusificare