ce trebuie să știți despre încălzirea cu o centrală pe lemne

Timp de multe secole, arderea lemnului a fost principala sursă de căldură pentru omenire. Astăzi, gospodăriile apelează din nou la lemn, atât de mult încât Franța este principala piață din Europa pentru sistemele de încălzire pe lemne, înaintea Norvegiei, Germaniei și Italiei.

Totuși, tehnologiile de încălzire cu lemne s-au schimbat foarte mult în ultimul deceniu. Focurile deschise au fost înlocuite de modele de centrală pe lemne și șemineu pe lemne din ce în ce mai sofisticate.

Încălzirea pe lemne este utilizată în general în casele unifamiliale și, în 80% din cazuri, pe lângă un alt sistem de încălzire, care funcționează cu energie electrică, gaz sau petrol. În Bretania, Franța, o treime din gospodării, sau 450.000 din 1,5 milioane, sunt echipate cu sisteme de incalzire pe lemne, exemplu centrala pe lemne.

Numărul estimat de gospodării din Franța dotate cu astfel de sisteme a crescut de la 7 milioane în 2011 la 8 milioane în 2016. Autoritățile publice au stabilit ținta la 9 milioane în 2020. În mod remarcabil, saltul de la 7 la 9 milioane în zece ani urma să fie realizat fără creșterea cantității de lemn consumat pentru încălzire, care urma să rămână stabil la 7,4 milioane de tone metrice echivalent petrol (Mtep). O astfel de ispravă a fost posibilă prin utilizarea mai eficientă a echipamentelor cum ar fi o centrală pe lemne și a combustibilului, pentru a produce mai multă căldură folosind mai puțin lemn.

Deși foarte confortabil, un foc deschis zgomotos nu este considerat tehnic a fi un sistem de încălzire; este foarte slab din punct de vedere al eficienței energetice (10%) și generează niveluri ridicate de emisii de poluanți, precum monoxid de carbon și particule fine.

Pe de altă parte, conform Sindicatului francez pentru Energii Regenerabile (SER), sistemele moderne de încălzire, cum ar fi centrala pe lemne, au triplat nivelurile de eficiență energetică și au împărțit atât emisiile de monoxid de carbon la trei, cât și eliberarea de particule fine la 30, începând cu anul 2000.

În general, sistemele de încălzire pot fi împărțite în următoarele categorii:

  • Inserturi, care sunt montate într-un șemineu pe lemne existent.
  • Șeminee cu ardere închisă sau sobe instalate pe un perete, dacă nu există un șemineu existent.
  • Șeminee pe lemne care sunt instalate, în mod ideal, în mijlocul unei încăperi mari, la parter.

În general, acestea sunt echipate cu o ușă de sticlă care le permite utilizatorilor să vadă flăcările, păstrând farmecul unui șemineu tradițional. Acestea asigură încălzirea încăperii în care sunt instalate și pot, de asemenea, să răspândească căldura în încăperile înconjurătoare, folosind conducte adecvate sau sobe hidronice.

Un alt tip de sistem, mai mare decât o sobă, este o centrală pe lemne. Instalată adesea într-un subsol sau garaj, o centrală oferă încălzire centrală și apă caldă pentru gospodărie. Cele mai sofisticate sisteme pot fi alimentate automat cu pelete de lemn.

Eficiența energetică poate fi, de asemenea, îmbunătățită prin implementarea standardelor pentru combustibil, în special prin garantarea unor niveluri adecvate de conținut scăzut de umiditate. Pentru a vă asigura că o centrală funcționează optim, conținutul de umiditate al combustibilului trebuie să fie sub 20%. Pentru ca lemnul să fie eficient, este nevoie de aproape doi ani să se usuce suficient. Utilizarea lemnului cu un conținut de umiditate de 40% duce la o reducere cu 25% a eficienței energetice.

Există patru tipuri de combustibil lemnos:

  • Bușteni clasici, din păduri sau gard viu, tăiați din copaci nepotriviți altor întrebuințări.
  • Peleți, care sunt fabricați din resturi de lemn comprimat de la fabrici de cherestea și producția de mobilă, dar sunt fragmente mult mai mici. Sunt folosite în centrale special concepute.
  • Ramuri mărunțite direct în pădure atunci când sunt tăiați copacii. Sunt utilizate în principal în centralele industriale.

Eficiența energetică este un factor cheie în determinarea costului. O centrală sau un șemineu utilizat și întreținut corespunzător, poate folosi de până la trei ori mai puțină lemne decât unul prost folosit sau mai vechi. În efortul de a promova sistemele de încălzire pe lemne, autoritățile publice din Franța au instituit stimulente, cum ar fi un credit fiscal de 30% pentru echipamente sau împrumuturi ecologice cu dobândă 0%.

Ultima oră

Comentariul meu