în luna noiembrie ne debarasăm în mod responsabil și gratuit de deșeurile periculoase

Cu toții avem în case acele sertare pline cu medicamente (dintre care jumătate expirate), pungi cu baterii uzuate și cutii cu resturi de vopsea, diluant, lacuri, adezivi și resturi de ulei de motor, lubrifianți și alte astfel de deșeuri care ne dau bătăi de cap pentru că nu știm cum să ne debarasăm corect de ele. Acestea fac parte din categoria deșeurilor periculoase, care, aruncate la întâmplare, pot polua grav mediul înconjurător.în luna noiembrie ne debarasăm în mod responsabil și gratuit de deșeurile periculoase

Compania Soma Sibiu vine în întâmpinarea sibienilor prin organizarea bianuală a campaniilor speciale de colectare a deșeurilor periculoase.

Următoarea campanie va avea loc între 15-19 noiembrie 2021. Campania vizează municipiul Sibiu, unde vor fi amenajate zece puncte publice de colectare a deșeurilor periculoase, unde cetățenii (utilizatori casnici) sunt așteptați să aducă și să predea deșeurile periculoase către personalul Soma.

Punctele de colectare mobilă vor staționa câte o singură zi în fiecare zonă a orașului, în intervalul orar 09.00 – 17.00. Personalul Soma va fi prezent în locații pentru preluarea deșeurilor și îndrumarea cetățenilor.

Program colectare deșeuri periculoase

 

Cartier / Zonă Punct colectare deșeuri periculoase Ziua colectării

(09.00 – 17.00)

Hipodrom Str. Gorăslău, Bl. 2 – Bl 4 Luni, 15.11.2021
Ștefan cel Mare / Vasile Aaron Str. Gheorghe Țițeica – Str. Măgura (în spatele complexului Ștefan cel Mare)  

Luni, 15.11.2021

Lazaret / Gușterița Str. Calea Gușteriței – Str. Podului (sub viaduct) Marți, 16.11.2021
Centru / Gară Str. Regele Ferdinand (în spatele Autogării Transmixt) Marți, 16.11.2021
Terezian Str. Târgul Cailor Miercuri, 17.11.2021
Țiglari Str. Țiglarilor (complex Țiglari) Miercuri, 17.11.2021
Turnișor Calea Turnișorului (lângă calea ferată) Joi, 18.11.2021
Ștrand Str. Sălajului (Dispensar) Joi, 18.11.2021
Valea Aurie Str. Sibiel (Școala nr. 25) Vineri, 19.11.2021
Hipodrom Str. Arieșului (în spatele complexului Cireșica) Vineri, 19.11.2021

 

Astfel, sibienii care locuiesc în cartierele Hipodrom, spre exemplu, vor aduce deșeurile periculoase la punctul mobil de colectare de pe Str. Gorăslău, Bl.2 – Bl. 4, în data de 15 noiembrie 2021, între orele 09-17.00. La locație va fi amplasat un container special de dimensiuni mari, dedicat colectării deșeurilor periculoase, iar personalul Soma va îndruma cetățenii și va prelua deșeurile periculoase, depozitându-le pe categorii specifice.în luna noiembrie ne debarasăm în mod responsabil și gratuit de deșeurile periculoase

Ce deșeuri intră în categoria celor periculoase? 

Deșeurile periculoase sunt acele deșeuri care nu se pot colecta împreună cu deșeurile obișnuite întrucât pot provoca poluare gravă sau prezintă riscuri asupra oamenilor, animalelor și mediului. Acestea pot fi inflamabile, corozive, iritante sau toxice.

Cele mai comune deșeuri periculoase sunt: baterii și acumulatori uzați, medicamente expirate, pesticide, insecticide, îngrășăminte chimice, stingătoare de incendiu, lacuri și vopsele uzate, cleiuri și adezivi, uleiuri, doze de spray & recipienți sub presiune care încă au conținut etc.

Deșeurile periculoase fac parte din categoria așa-numitor deșeuri speciale, care nu se aruncă în niciunul dintre recipientele uzuale de colectare de la case sau blocuri. Din aceeași categorie fac parte și deșeurile voluminoase, deșeurile DEEE, cele provenite din construcții și reamenajări sau vegetale. Mai multe detalii despre cum colectăm selectiv corect și categoria deșeurilor speciale puteți citi aici.

Lista completă a deșeurilor periculoase:

– baterii & acumulatori uzați;

– agenți de spălare și curățare;

– medicamente expirate;

– pesticide, insecticide, substanțe pentru conservarea lemnului, îngrășăminte chimice;

– stingătoare de incendiu;

– lacuri și vopsele uzate;

– grăsimi, ceară, cerneluri, toner;

– cleiuri și adezivi;

– combustibili;

– uleiuri, lichide de frână, lubrifianți;

– acizi și baze;

– doze de spray / fixativ etc, recipiente sub presiune, agenți de răcire;

– deșeuri cu conținut de mercur;

– materiale textile contaminate, materiale de lustruire, ambalaje contaminate și altele.

Mai multe detalii despre campania în curs pot fi obținute pe website-ul www.somasibiu.ro (în secțiunea Noutăți), pe pagina de Facebook SOMA Sibiu sau telefonic, la dispeceratul companiei: 0269 / 988.

***

Compania SOMA este principalul operator responsabil de gestiunea activității de colectare și transport a deșeurilor din județul Sibiu și administrarea Stației de Sortare și Compostare de la Șura Mică.în luna noiembrie ne debarasăm în mod responsabil și gratuit de deșeurile periculoase

Ultima oră

Comentariul meu