europarlamentarul nicu ștefănuță vrea să aducă în românia cele mai moderne tratamente pentru cancer

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță (Renew Europe), în calitate de coordonator al Comisiei pentru Lupta Împotriva Cancerului,  a participat săptămâna trecută la mai multe întâlniri pe teme legate de statusul și progresele înregistrate în combaterea acestei maladii. Comunicările au avut loc atât la Geneva, la sediul Organizației Mondiale a Sănătății, în prezența Directorului General, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, cât și la Lyon, la Agentia Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) și la Hospices Civil de Lyon (HCL).

Nicu Ștefănuță a stabilit contacte europene importante care să ajute România să reducă inegalitățile în ceea ce privește lupta împotriva cancerului.

europarlamentarul nicu ștefănuță vrea să aducă în românia cele mai moderne tratamente pentru cancer

“Țările cu venituri mici sau medii prezintă o rată ridicată de mortalitate pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Deși România face parte din grupul țărilor cu venituri ridicate, continuăm să vedem o discrepanță majoră între România și statele din Europa de Vest în ceea ce privește supraviețuirea acestor pacienți”, declară Nicu Ștefănuță, în urma întâlnirii cu medicii și specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății. Pentru a îmbunătăți  statusul actual, organizația își propune să se concentreze pe echitate și inovare.

La întâlnirea de lucru de la Lyon, membrii delegației au fost întâmpinați de Elisabete Weiderpass, Directorul Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului și de un număr semnificativ de cercetători care au prezentat cele mai recente studii în domeniu. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului lucrează exclusiv în domeniul prevenției acestei boli.

“Se cunosc cauzele a 50% din cazurile de cancer! Nu este neapărat o noutate absolută, dar cred că este necesar să repetăm ori de câte ori avem ocazia, astfel încât oamenii să înțeleagă ce riscă și să fie mult mai atenți cu sănătatea lor. Așadar, ce s-a menționat la această întâlnire ca fiind factori de risc? Consumul de tutun, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, dieta nearmonioasă și, în general vorbind, stilul de viață. Aceștia rămân principalii vinovați! Prin urmare, aproximativ 40% din toate cazurile de cancer ar putea fi prevenite cu o mai bună informare și o  conștientizare pe măsură din partea oamenilor”, a spus europarlamentarul.

Europarlamentarul român a atras atenția asupra inegalităților uriașe în materie de sănătate, atât în ​​ceea ce privește screening-ul, tratamentul, cât și ratele de supraviețuire în cazul bolnavilor de cancer: “Este complet nedrept ca un cancer pediatric să răpească 80% din suferinzi în țările sărace și 20% în cele bogate. Trebuie neapărat să reducem aceste inegalități, să avem un standard minim al sănătății europene în fiecare stat al UE”, a declarat eurodeputatul.

Intervenția lui Nicu Ștefănuță a făcut referire și la numărul foarte mic de persoane din România care își fac periodic teste de control în vederea stabilirii apariției cancerului. “Suntem țara cu cele mai puține screening-uri, știut fiind faptul că depistarea precoce a bolii mărește considerabil șansa de vindecare”.

Discuțiile de la Hospices Civil de Lyon (HCL) s-au axat pe abordarea multidisciplinară a acestei boli și pe o cooperare strânsă la nivel european, în beneficiul pacienților. Mai mult, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a stabilit împreună cu Secretarul General al HCL, domnul Patri Deniel, reluarea colaborării dintre HCL și personalul medical din județul Iași, începând cu anul viitor. Colaborarea constă în stagii de formare pentru cadrele medicale specializate în tratarea arșilor din județ.

Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR.

Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, coordonator al Comisiei Pentru Lupta Împotriva Cancerului și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică