Evoluția în anul 2021 a Pestei Porcine Africane (PPA), la porcii domestici crescuți în exploatațiile nonprofesionale ale populației în județul Sibiu, dar si la o exploatatie comerciala de suine, impune avertizarea din a nou crescatorilor de animale din specia porcina, cu privire la evoluţia acestei boli şi a măsurilor de prevenire şi combatere ce se impun pe teritoriul judeţului.
Desi, la data prezentului material, in judetul Sibiu, evolueaza un singur focar de PPA, persistenta bolii se datoreaza in principal urmatoarelor cauze:
- Hranirea porcinelor cu resturi alimentare provenite din gospodarie sau procurate de la unitati de alimentatie publica ( restaurante, cantine, etc. ).
- Detinerea de animale din specia suina, neidentificate, neinregistrate in baza de date si a caror trasabilitate nu poate fi verificata si certificata.
- Deplasari ale fermierilor in zone unde evolueaza boala la mistreti ( vanatori, activitati forestiere si agricole ), fapt care, coroborat cu nerespectarea normelor minime de biosecuritate, poate genera contaminarea gospodariilor care detin porcine.
- Neanuntarea medicului veterinar de libera practica imputernicit sau a reprezentantilor DSVSA Sibiu, în situația în care se costata modificări ale starii de sănătate a animalului, uneori chiar tainuirea aparitiei unor semne de boala sau a mortalitatilor la porcine. De asemenea, s-a constatat cazuri de ucidere porcine in gospodarie, fara un control sanitar veterinar, precum si abandonarea cadavrelor acestora pe terenuri agricole sau forestiere din limitroful localitatilor.
- Sacrificarea porcinelor bolnave, in gospodarie, cu tentative de comercializare a carnii sau depozitarea acesteia in spatiile proprii locuintei, constituind o sursa semnificativa de virus.
- Comertul clandestin cu porcine, animale provenite in principal, din zone supuse restrictiilor sanitare veterinare ca urmare a evolutiei acestei boli. Important de retinut faptul ca, este strict interzisa miscarea porcinelor in/ din zonele supuse restrictiilor sanitare veterinare ca urmare a declararii focarelor de PPA.
- Iresponsabilitatea unor detinatori de suine de a vinde animalele, in momentul semnalarii unor aspecte privind alterarea starii de sanatate ale acestora.
- Existenta unor persoane neautorizate, care, cu scopul obtinerii unor foloase materiale, incalca prevederile legale cu buna stiinta si care, aduc si raspandesc boala in judet sau chiar in afara acestuia.
Având în vedere aspectele enuntate anterior, pentru prevenirea apariției și răspândirii bolii, proprietariilor de porcine le revin o serie de obligații, astfel:
- Anuntarea medicului veterinar, in vederea identificarii porcinelor prin aplicarea crotaliilor auriculare, urmata de inregistrarea acestora in Baza nationala de date. Mentionam ca, in cazul aparitiei bolii, proprietarii animalelor neidentificate, neinregistrate, introduse in exploatatie fara documente sanitare veterinare si ucise in vederea combaterii PPA, nu sunt despagubiti in conformitate cu prevederile legale. De asemenea, acestia risca sanctiuni contraventionale, potrivit legislatiei sanitare veterinare in vigoare.
- Achizitionarea de suine doar daca animalele sunt identificate, insotite de documente sanitare veterinare, nu provin din zone cu restrictii PPA, iar exploatatia de destinatie se afla in afara zonelor supuse restrictiilor.
- solicitarea urgentă a medicului veterinar arondat, în situația în care s-au costatat modificări ale starii de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mancare, decubit prelungit, apariția la nivelul tegumentului a unor pete de culoare roșie spre cianotică, vomă/diaree cu sânge și alte modificari de comportament;
- neadmiterea in hrana suinelor a resturilor alimentare provenite din gospodarie sau procurate de la unitati de alimentatie publica ( restaurante, cantine, etc. ).
- după sacrificarea tradițională a porcului din gospodărie, în situația în care constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte homoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică, va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar;
- până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabilii măsurile legale impuse de situația constatată ;
- evitarea deplasarilor crescatorilor de suine in mediul silvatic, sau alte zone unde evolueaza boala la mistreti, precum si respectarea cu strictete a normelor de biosecuritate in exploatatiile cu porcine ( crestere porcine in sistem inchis, acces limitat al persoanelor, echipament de protectie adecvat, dotarea cu substante dezinfectante, efectuarea de dezinfectii la incinte, mijloacele auto, etc. ).
În cazul apariţiei unor situaţii deosebite, se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar arondat, pentru a se interveni operativ şi eficient.