Comisia Europeană răspunde ajutând România în valul 4 al pandemiei, ca urmare a solicitării eurodeputatului Nicu Ștefănuță
Foto: Alexis HAULOT

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță (Renew Europe) a trimis în 1 octombrie o scrisoare Comisarilor Europeni Stella Kyriakides (Sănătate) și Janez Lenarčič (Gestionarea crizelor) solicitând pregătiri și ajutor de urgență pentru România, în criza generată de valul 4 al infectărilor cu coronavirus.

Răspunsul oficial a sosit în această săptămână și consemnează implicarea rapidă și semnificativă a Uniunii Europene în criza sanitară din România:

  • Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) ține legătura permanentă cu autoritățile de la București;
  • ECDC este pregătit să trimită rapid o misiune care să sprijine pe teren, la cererea Ministerului Sănătăţii;
  • În 5 octombrie, România a activat Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene și anticorpii monoclonali solicitați, precum și medicamentele au ajuns la scurt timp în țară;
  • România a actualizat apoi lista de nevoi ca să includă și concentratoare de oxigen, ventilatoare, medicamente, precum și echipamente și accesorii medicale. Majoritatea au sosit deja.
  • România a solicitat în continuare echipe medicale și transport de pacienţi la spitalele din ţările vecine. Ungaria, Austria, Polonia și Germania preiau pacienți. Polonia și Danemarca au trimis echipe de medici.
  • Centrul de coordonare a răspunsului la urgență al Comisiei (ERCC) a coordonat și cofinanțat furnizarea de asistență din partea a șapte state membre UE.

Au fost trimise până astăzi echipamente și medicamente din 8 țări:

  • Polonia (200 de concentratoare de oxigen, 55 de monitoare cardiace, 50 aparate respiratorii, 1.000 de puls-oximetre și 3 seturi de echipamente pentru dezinfecție);
  • Italia (5.200 de fiole de anticorpi monoclonali);
  • Danemarca (15 ventilatoare și 8 concentratoare de oxigen);
  • Austria (1.075 cutii cu medicamente);
  • Franța (89.030 fiole cu medicamente, 18 ventilatoare mobile, echipamente individuale de protecție, teste antigen, truse de prelevare de probe și pompe cu seringi);
  • Germania (12.750 unități de Casirivimab / Imdevimab anticorpi monoclonali);
  • Slovacia (500.000 de teste antigene, 3.136.000 de seringi, 1.152.000 de ace și 1.000 de doze de Bamlanivimab anticorpi monoclonali);
  • Serbia – partener în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE – (20 de concentratoare de oxigen de 8 L, 150 concentratoare de oxigen de 5 L, 4 865 doze de Bamlanivimab anticorpi monoclonali și 1.500 de doze de Regneron).

În plus, ERCC a trimis 550 concentratoare de oxigen din stocul medical rescEU al Comisiei Europene, găzduit în Olanda.

Peste 46 de pacienți au fost transferați din România pentru îngrijiri medicale în Ungaria, Austria, Germania și Polonia. Sunt planificate transferuri suplimentare în Slovacia.

O echipă formată din 32 de cadre medicale din Republica Moldova (stat partener în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE) a fost dislocată în spitalele din județul Iași.

9 cadre medicale din Danemarca lucrează la Institutul “Matei Balș” din București.

32 de cadre medicale din Polonia lucrează în secții destinate COVID-19 din spitalele bucureștene.

Suntem foarte conștienți și foarte îngrijorați de înrăutățirea situației din România și ne-am activat mecanismele de răspuns în caz de urgență imediat ce am primit solicitarea pe 5 Octombrie. Suntem în contact permanent cu autoritățile române, la nivel politic cu Ministerul Sănătății și prin canalele noastre de sprijin și informare în situații de urgență. (…) Observăm o solidaritate puternică a UE în acțiune. Statele membre au răspuns rapid solicitărilor României” se mai specifică în răspunsul Comisiei Europene.

Problemele sanitare erau aici de multă vreme, dar nu am văzut semnalele. Iar când cei responsabili le-au văzut, nu au vrut să le recunoască. În acest moment suntem țara cu cea mai mare mortalitate pe cap de locuitor din cauza pandemiei de COVID-19. Dar iată că solidaritatea europeană funcționează organizat! Europenii ajută acum România, așa cum medicii români au ajutat Italia în primul val al pandemiei. Europa nu ne va lăsa la greu, dar România trebuie să fie mai bine pregătită pentru viitoarele crize neprevăzute. Voi continua să folosesc toate instrumentele de care dispune un eurodeputat pentru a ajuta în continuare țara noastră”, declară Nicu Ștefănuță.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a solicitat, saptamana aceasta, și ajutorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru nevoile urgente de acum din spitale din România, dar și pentru o campanie solidă de vaccinare, care să răspundă temeinic fricilor oamenilor.

Nicu Ștefănuță a fost raportor din partea grupului Renew Europe pe dosarul privind reforma Mecanismului European de Protecție Civilă, propunând o serie de amendamente importante pentru o finanțare mai consistentă și pentru un răspuns mai eficient în cazul dezastrelor.

Despre Nicu Ștefănuță

Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR.

Este vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite şi membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară, al Comisiei Speciale pentru Lupta Împotriva Cancerului și al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, precum și membru supleant în Comisia pentru Afaceri Externe.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică