Angajat de la Urbana, prins în flagrant când lua mită – A cerut 1.200 de euro în schimbul unei locuințe sociale în Sibiu

Un angajat de la Urbana S.A., consilier juridic al societății, a fost prins în flagrant în cursul zilei de joi când primea o mită de 1.200 de euro. Acesta i-a cerut bani unei femei pentru a-i putea oferi în schimb o locuință socială. Funcționarul i-a dat asigurări că îi va influența pe restul colegilor astfel încât să-i soluționeze favorabil cererea. Femeia lucra cu oamenii legii, iar astfel a fost posibil flagrantul.

video
play-sharp-fill

„La data de 04.11.2021 organele de cercetare penală din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu, s-au sesizat din oficiu, urmare a unui denunţ, cu privire la comiterea infracţiunilor de luare de mită, prev. și ped. de art. 289 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată, trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată, dare de mită, prev. și ped. de art. 290 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată, și respectiv cumpărare de influență, prev. și ped. de art. 292 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată”, informează Prim procurorul Ion Veştemean, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Funcționarul i-a cerut mită unei femei ca să primească locuință socială

În anul 2019, o femeie a depus un dosar la Urbana pentru a primi o locuință socială. La începutul lunii noiembrie, aceasta a fost contactată pe WhatsApp de consilierul juridic al societății. Funcționarul i-a cerut inițial 200 de euro mită pentru a-i putea atribui o locuință socială. Mai apoi, sibianul a plusat, și i-a cerut încă 1.000 de euro pentru a-i putea influența pe colegii lui astfel încât femeii să-i fie soluționată pozitiv cererea.

„În fapt s-a reținut că, în cursul anului 2019, numita C.C.I. a depus un dosar în vederea atribuirii unei locuințe sociale la S.C. Urbana S.A. Ulterior, în data de 02.11.2021, numita C.C.I. a fost contactată, prin intermediul aplicației de internet WhatsApp, de către numitul I.D.C., consilier juridic în cadrul S.C. Urbana S.A. Sibiu, sub pretextul completării acestui dosar. Denunțătoarea s-a conformat solicitării funcționarului public și s-a întâlnit cu numitul I.D.C., inițial, în data de 02.11.2021 și  apoi în data de 03.11.2021, iar cadrul discuţiilor purtate, numitul I.D.C. a precizat că, în schimbul sumei de 200 de euro primită cu titlu de mită, ar putea să își exercite atribuțiile sale de serviciu în legătură cu atribuirea unor locuințe sociale într-o manieră aptă a o favoriza pe această mituitoare, în sensul atribuirii către aceasta a unei locuințe sociale. Ulterior, numitul I.D.C. a mai solicitat plata sumei de 1000 de euro cu titlu de preț al influenței, asigurând-o pe denunțătoare că, în schimbul acestei sume de bani, va interveni pe lângă ceilalți doi funcționari din cadrul Urbana S.A. Sibiu care fac parte din comisia de atribuire a locuințelor sociale din municipiul Sibiu, care i-ar fi cunoscuți lui și pe care i-ar determina să o favorizeze pe aceasta”, informează Veștemean.

Flagrant la Piața Cibin când funcționarul primea mita – Femeia lucra cu poliția

În ziua de 04.11.2021, în jurul orelor 16.00, funcționarul I.D.C. s-a întâlnit în proximitatea intersecţiei străzilor Mihai Viteazu şi Nicolae Iorga din municipiul Sibiu, cu numita C.C.I., (aceasta din urmă având calitatea de colaborator cu identitate reală)  şi a invitat-o în interiorul autovehiculului său, după care au plecat spre zona Pieţei Cibin din municipiul Sibiu. În momentul în care au ajuns în proximitatea Pieţei Cibin, potrivit înţelegerii anterioare, numitul I.D.C. a primit de la colaboratoarea cu identitate reală C.C.I. suma totală de 6.000 de lei pretinsă de către acest angajat Urbana S.A. Sibiu cu titlu de mită şi respectiv preţ al influenţei, în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu în legătură cu atribuirea unor locuinţe sociale, dar şi în vederea exercitării unor influenţe spre a-şi determina colegii din cadrul S.C. Urbana S.A. Sibiu să îi soluţioneze favorabil cererea denunţătoarei, sumă ce a fost ulterior ridicată de la acesta de organele de urmărire penală, cu ocazia constatării în flagrant a faptelor de corupţie.

Reținut pentru luare de mită și trafic de influență

„Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu din data de 04.11.2021 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul I.D.C, cu privire lasăvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prev. și ped. de art. 289 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin.1 din Legea nr. 78/2000, republicată, și respectiv trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată. Ulterior, prin ordonanţa din aceiaşi dată a fost dispusă reţinerea suspectului, pentru o perioadă de 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunilor anterior menţionate”, spune Ioan Veștemean, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Prin ordonanţa procurorului de caz din data de 05.11.2021 a fost pusă în mişcare a acţiunea penală faţă de suspect pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prev. și ped. de art. 289 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin.1 din Legea nr. 78/2000, republicată, și respectiv trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată, în cauză urmând a fi dispuse măsuri preventive. Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu şi a lucrătorilor de poliţie din cadrul Biroului Operațiuni Speciale Alba Iulia şi Serviciului Acţiuni Speciale Sibiu. .

 Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ultima oră