Mai mulți sibieni care locuiesc într-un complex de blocuri de pe strada Albert Bieltz din municipiul Sibiu au o serie de nemulțumiri, iar asta din cauza taxelor extrem de ridicate pe care trebuie să le plătească lunar asociației de proprietari. Aceștia spun că se fac abuzuri foarte mari și că în fiecare lună se strâng sume considerabile de bani, iar cheltuielile nu se fac în mod transparent.
Taxa de administrație și lumina, extrem de scumpe pe Bieltz
Oamenii care locuiesc în blocurile nou construite pe strada Albert Bieltz sunt extrem de nemulțumiți și aduc acuzații la adresa asociației de locatari. Aceștia se plâng că taxele sunt foarte mari comparativ cu cele de la alte blocuri din oraș administrate de alte asociații, iar de la o lună la alta apar alte cheltuieli noi pe care trebuie să le achite.
„Este vorba despre un cartier nou de blocuri, cu peste 200 de locatari și se fac abuzuri foarte mari din partea asociației de proprietari Exclusive Living. Nu sunt eu singura persoană nemulțumită, ci în situația mea sunt alți zeci de oameni care locuiesc aici. În fiecare lună trebuie să plătim taxele de administrare, de curățenie. Sunt total de acord cu ele, dar nu sub forma aceasta. Practic, noi suntem taxați în funcție de suprafața apartamentului. Dacă apartamentul este mare, plătești mai mult. Nu e ca și cum îmi face cineva curățenie în casă, ci este vorba despre curățenia pe scară. Apoi mai este lumina de pe scară unde lunar plătim între 200 – 250 de lei. Fiind un bloc cu două etaje, avem practic trei becuri cu senzor, care se aprind doar când treci pe lângă el. Cât poate să consume? Mai mult de 50 de lei nu ar avea cum, că nu stau aprinse non-stop”, spune Ionuț, un sibian care locuiește în blocurile respective.
Taxe adăugate peste noapte – „Nu este transparență”
Sibianul spune că în ultimele luni le-au fost adăugate diverse taxe de plătit, fără ca cineva să-i înștiințeze și fără să le dea vreo explicație. În luna iulie, de exemplu, oamenii aveau de plătit taxe pentru apă, curățenie și curent pe scară, care ajungeau la aproximativ 60 de lei pentru un apartament. În luna septembrie, au mai apărut pe listă și taxa pentru canalele pluviale, taxa pentru spațiul verde, taxa pentru administrație și taxa pentru cenzor, iar sumele au crescut considerabil.
„Taxa de cenzor au băgat-o fără acordul nostru. A apărut și taxa pentru mentenanța spațiilor verzi, pe care ar trebui să o plătim până în luna noiembrie, iar mai apoi din luna martie plătită din nou. Sunt foarte mulți oameni nemulțumiți fiindcă nu există transparență”, spune sibianul.
Au cerut ședințe, dar nimeni nu îi bagă în seamă
Oamenii au cerut să se facă o ședință pentru a discuta cu membrii asociației despre aceste taxe. Nu au fost băgați în seamă până în acest moment. „Am convocat o ședință, dar nu ni se răspunde la solicitări. Discutăm pe grup, iar dacă avem nelămuriri ne sună în privat. Noi dorim să avem totul în scris. Este deja o lună de când i-am scris doamnei de la asociație să facem o ședință, dar ea întârzie să apară”, mai spune Ionuț, cititorul care a semnalat problema de pe Bieltz.
Potrivit cititorului, sunt persoane care au apartamente în blocul respectiv, dar în fapt nu locuiesc acolo, și plătesc lunar 60 – 70 de lei pentru toate aceste taxe. Comparativ cu alte asociații, pe Bieltz se percep taxe mult mai mari. De exemplu, pe Calea Turnișorului, curentul pe scară costă 6,10 lei pentru apartamentele cu o persoană, pe când pe Bieltz costă 18,23 lei/persoană. Taxa de administrație pe Calea Turnișorului este 12 lei, iar pe Bieltz este 20,05 lei.
Sibianul care a transmis informațiile spune că atât el, cât și alți vecini, au făcut sesizări la Primăria Sibiu, dat fiind faptul că nu au găsit rezolvarea la asociație.
Administratorul blocului a fost contactat de Ora de Sibiu, însă nu a dorit să comenteze situația, menționând că „nu este în măsură să dea astfel de detalii”.
Nu este mai simplu ca acei locatari sa isi faca asociatie, sa isi aleaga presedinte si membri si apoi un alt administrator? Aproape oricine poate face un curs de administrator si apoi sa se ocupe de noua asociatie.
Citiți legea dragi concetățeni. Ajutați asociațiile cu numărul de persoane din fiecare apartament.
Cititi legea 196/2018 si nu facebook, in speta acest pasaj „l) cotă-parte indiviză – cota-parte de proprietate comună forțată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual și este calculată ca raportul dintre suprafața utilă a proprietății individuale și suma suprafețelor utile ale tuturor proprietăților individuale din condominiu. Suma cotelor-părți indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea trebuie recalculate prin grija președintelui asociației de proprietari, conform suprafețelor utile;”.
PS Nu sunt administrator de bloc/asoc de prop. si ii detest din tot sufletul, dar in acest caz raportat la taxare in functie de suprafata utila… sunteti in eroare.
situatia este similara si pe Milea!!! si nu este alceva decat foamea unora!!!
Aceeași situație este și în cartierul Belvedere. Plătim taxe foarte mari, cei cu suprafața apartamentului mai mare. Am cerut să se facă ședință să lămurim situația, dar nimeni nu ne bagă în seamă!