Greenpeace reacționează: România nu are strategie privind schimbările climatice
Sursa Foto - Mediafax.ro

Organizația Greenpeace reacție dură după ce Președintele României a declarat că din 1989 până în 2019 emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%.

„Suntem în aer, domnule președinte”, au transmis cei de la Geenpeace.

Greenpeace reacționează: România nu are strategie privind schimbările climatice

„Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 și 2019, România și-a redus și intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale”, a declarat Klaus Iohannis marți în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26).

Reprezentanții Greenpeace susțin că șeful statului are dreptate, că emisiile au scăzut, „dar acest lucru nu s-a întâmplat în urma eforturilor României pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, ci este – în mare parte – rezultatul prăbușirii economice post-decembriste”.

„Puteți să ne arătați un plan care a dus la această scădere? Domnule președinte, România nu are o strategie națională actualizată privind schimbările climatice, iar planul de acțiune care însoțește această strategie a expirat anul trecut și nu a fost pus nimic în loc. De asemenea, România nu este un partener european bun, pentru că nu are încă o strategie pe termen lung pentru reducerea gazelor cu efect de seră, așa cum a promis că va face până la finalul lui 2020. Suntem în aer, domnule președinte! Și greul de abia începe în cursa de reducere a emisiilor. Nu o să vă mai puteți lăuda mult cu realizările colaterale ale trecutului. Aveți un plan pentru ce urmează, pentru obiectivul european net zero 2050?”, au transmis reprezentanții organizației.

Aceștia mai spun că faptul că nu a fost anunțat un calendar de renunțare la combustibilii fosili zădărnicește șansele unei tranziții echitabile pentru toți cei afectați.

„Nu se poate face tranziție ecologică fără asumarea politică a unor decizii curajoase. E ceasul al doisprezecelea, nu rămâneți captiv în mentalitatea fosilă, dați șansa de a se crea locuri de muncă noi, decente, pe termen lung. Limitați inegalitățile sociale oferind un mediu curat, energie curată, slujbe sustenabile”, a mai transmis Geenpeace.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică