Mai mulți angajați ai mai multor companii din SUA, printre care Mercedes și Boeing, se opun vaccinării, scrie Digi24.
Repercursiunile refuzului de a se vaccina anti-COVID-19 înseamnă și pierderea locului de muncă, fapt ce a dus la proteste în unele companii, inclusiv din cadrul Boeing. Lucrătorii caută să scape de obligativitatea de a se imuniza inclusiv prin obținerea de derogări pe motive medicale sau religioase, transmite Reuters.
În Wichita, statul Kansas, aproape jumătate din cei aproximativ 10.000 de angajați ai companiilor din domeniul aeronautic Textron și Spirit AeroSystems rămân nevaccinați împotriva Covid-19, riscând să-și piardă locurile de muncă pentru a se opune mandatului federal care impune inocularea, potrivit unui oficial de sindicat.
„Vom pierde mulți angajați din cauza asta”, a spus Cornell Adams, șeful unui sindicat local al mașiniștilor. Mulți lucrători nu s-au opus vaccinurilor, potrivit acestuia, însă se opun ferm față de ceea ce ei văd ca o amestecare a guvernului în deciziile privind sănătatea personală.
Sindicatul districtual a angajat un avocat din Texas pentru a-i asista pe angajați și pentru a pregăti un potențial proces împotriva companiilor, dacă sunt respinse cererile de derogare de la vaccinare pe motive medicale sau religioase.
Votant Democrat de o viață, Adams spune că nu va mai alege acest partid. „Nu vor mai primi niciun vot de la mine și le voi spune același lucru lucrătorilor de aici”.
Timpul se scurge pentru companiile care vor să primească în continuare contracte federale. Un ordin semnat de președintele Joe Biden prevede vaccinarea obligatorie a tuturor angajaților contractuali până pe 8 decembrie.
Aceasta înseamnă că angajații trebuie să fie vaccinați cu schema completă cu cel puțin două săptămâni mai devreme înaintea termenului limită, astfel încât să capete imunitate maximă, potrivit prevederii guvernamentale.
Vaccinul Pfizer/BioNtech are o perioadă de trei săptămâni între cele două doze, iar lucrătorii ar trebui să se vaccineze cu prima până miercuri. Dacă guvernul își menține termenul limită, este deja prea târziu pentru alegerea serului Moderna, care se administrează într-un interval de patru săptămâni între cele două doze. Lucrătorii s-ar putea vaccina cu singura doză de Johnson&Johnson până pe 24 noiembrie pentru a se conforma.
Mandatul obligatoriu a dus la proteste ale lucrătorilor din mai multe industrii din SUA, precum și în rândul oficialilor de stat din partea Republicanilor.
Opoziția față de imunizarea obligatorie ar putea face ca mii de lucrători americani să-și piardă locurile de muncă și să pună în pericol o redresare economică care este deja încetinită, spun liderii de sindicate, lucrătorii și directorii companiilor.
Mai multe conflicte juridice sunt posibile în ceea ce privește deciziile companiilor de a aproba sau nu derogările de la vaccinare.
Pentru companii, timpul devine o constrângere, deși administrația Biden a semnalat angajatorilor federali că nu vor trebui concediați imediat angajații nevaccinați care nu se conformează cu termenul limită de pe 8 decembrie.
Companiile vor avea o flexibilitate despre cum să implementeze mandatul, astfel să poată evita concedierile în masă.
Pentru producătorul aeronautic Boeing în SUA, mai mult de 7.000 de lucrători au aplicat pentru derogarea pe motiv religios iar aproape 1.000 caută să obțină excepții medicale, au declarat, pentru Reuters, persoane familiarizate cu acest subiect. Datele reprezintă aproape 6% din cei aproximativ 125.000 de angajați americani ai companiei.
„Ilegal, imoral și nu este practic”
La un protest de săptămâna trecută într-o locație a Boeing din Auburn, în sudul Seattle, mulți dintre cei zeci de lucrători s-au adunat în ploaie torențială spunând că ar prefera să fie dați afară de pe proprietatea Boeing pe 8 decembrie, decât să se vaccineze. Alții spun că vor urmări să se pensioneze mai devreme.
„Mandatul este ilegal, imoral și nu e practic”, a spus un analist veteran al programului Boeing care s-a alăturat protestului. „Stăm uniți împotriva unei companii și a unui guvern ce ne calcă în picioare drepturile”.
Mulți experți juridici au spus că vaccinarea obligatorie în interesul sănătății publice este legală.
Revolta îi pune în încurcătură pe directorii Boeing. Compania ar putea pierde personal calificat, însă trebuie să se conformeze cu ordinul prezidențial.
Un purtător de cuvânt al companiei a spus că aceasta este angajată menținerii unui mediu de lucru sigur pentru angajați.
Prevederile ordinului pentru exceptarea de la inoculare din motive medicale și religioase provoacă și mai multe tensiuni.
Doi lucrători Textron care au cerut derogări pe motive religioase au spus pentru Reuters că departamentul de resurse umane al companiei i-a întrebat despre numele liderilor bisericești și au pus întrebări detaliate despre credința lor.
Textron a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor, însă într-un comunicat au transmis că este obligat să se conformeze cu ordinul lui Biden.
Directorul executiv al companiei americane Raytheon Technologies din sectorul apărării a avertizat săptămâna trecută că vor pierde „câteva mii” de angajați din cauza mandatului.
Un grup care reprezintă FedEx Corp, United Parcel Service și alte companii de livrări au spus că va fi aproape imposibil să vaccineze toți angajații până la acel termen.
În schimb, unele companii au impus vaccinarea obliagtorie chiar și în absența reglementării guvernamentale.
Mercedes-Benz SUA, unitatea americană a producătorului auto german Daimler AG, care nu a încheiat contracte cu executivul american, le-a spus angajaților într-un email din octombrie, văzut de Reuters, că dovada vaccinării anti-Covid-19 va deveni o condiție a angajării începând de pe 4 ianuarie.
Producătorul de automobile a spus că a implementat acțiunea anticipând un mandat al guvernului care se va aplica afacerilor cu cel puțin 100 de angajați, astfel afectând aproape 80 de milioane de angajați la nivel global.
Mai puțin de jumătate dintre lucrătorii companiei din centrele de procesare a importurilor în SUA sunt vaccinați iar mulți refuză să se imunizeze, potrivit unei surse familiarizate cu subiectul.
Mercedes SUA a transmis într-un comunicat că a oferit angajaților o perioadă de 90 de zile pentru a se îndeplini de obligație, adăugând că două treimi dintre aceștia – fără a include lucrătorii din fabrica din Alabama – au oferit dovada vaccinării.
Sursa – Digi24