USR se opune asfaltării drumului dintre Păltiniș și Sădurel - “E ca și cum invităm grătăriștii să distrugă sălbăticia”
Foto Arhivă

Consiliul Județean Sibiu are în plan reabilitarea și modernizarea mai multor drumuri din județ. Printre ele și drumul Păltiniș- Sădurel. Acum acesta este un drum forestier, dar după asfaltare ar putea fi o nouă legătură cu Păltinișul. Consilierii județeni din partea USR s-au opus însă proiectului și au votat împotrivă în cadrul ședinței din luna octombrie.

”Reabilitarea acestui drum va conduce la: sporirea capacității de circulație, realizarea unui confort sporit pentru
participanții la trafic, sporirea siguranței circulației, reducerea numărului de accidente, reducerea consumului de carburanți, reducerea semnificativă a poluării mediului prin reducerea noxelor și zgomotului. Lungimea drumului este de aproximativ 29 km. În prezent, drumul județean este un drum de pământ, care nu este practicabil.
Drumul județean propus  este unul de o importanță deosebită pentru județul Sibiu, având în vedere faptul că reprezintă o variantă de acces spre stațiunea montană Păltiniș și totodată traversează o zonă de o importanță turistică deosebită. În prezent accesul spre stațiune se face doar pe drumul județean 106 A, care în anumite perioade ale anului se supraaglomerează, creându-se blocaje majore. Drumul nu a mai beneficiat niciodată de lucrări de investiții/modernizare din lipsa de fonduri. Acest proiect face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Consiliului Județean Sibiu, respectiv, reprezintă un tronson dint-un traseu care străbate tot județul pentru care se încearcă identificarea de surse de finanțare alternative”, este motivația Consiliului Județean pentru proiectul propus.

Pentru finanțarea lucrărilor care sunt estimate la 784.268.757 lei inclusiv TVA, CJ dorește să obțină bani prin programul guvernamental ”Anghel Saligny„.

USR, vot împotrivă

Constantin Folescu, consilier județean din partea USR, a cerut amânarea proiectului. ”Toți am fost cel puțin o dată în drumeție pe munte. Imaginați-vă cum a fost- natură, liniște, verdeață, aer și râuri curate, faună la fiecare pas. Acum imaginați-vă poteca transformată într-un drum asfaltat, plin de turiști, grătare, pensiuni și poate camioane pline cu lemne. Toate acestea vor fi prin munții Cindrel, mai grav, pe lângă rezervația naturală Iezerele Cindrelului. În loc să protejăm sălbăticia și să încercăm să mărim rezervația naturală, noi tragem un drum de asfalt, atragem dezvoltatori imobiliari și grătăriști în mijlocul naturii. Realitatea din România ne spune că unde omul ajunge în sălbăticie o distruge. Haideți să păstrăm natura sălbatică până când vom fi în stare să o protejăm, pentru turismul la pas”, a spus consilierul județean.

Interpelarea sa nu a avut succes decât printre colegii de partid. Proiectul a fost votat cu 20 de voturi pentru și cele 4 ale USR, împotrivă.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică