Cea mai afectată țară din Uniunea Europeană de incendiile de pădure este România
Foto Agent Green

Conform unui raport al Comisiei Europene pentru anul 2020, cea mai afectată țară din Uniunea Europeană de incendiile de pădure este România, scrie Mediafax.

Potrivit unui comunicat al CE, în 2020 incendiile au distrus suprafețe extinse de teren natural în Europa. Astfel, aproximativ 340.000 de hectare au ars în UE în 2020, o suprafață cu 30% mai mare decât Luxemburgul.

Situația este și mai gravă în sezonul incendiilor forestiere din 2021. Până la momentul publicării acestui raport, au ars aproape 0,5 milioane de hectare, 61% dintre acestea fiind păduri a căror regenerare va dura mulți ani. Aproximativ 25% dintre zonele care au ars în Europa se aflau în interiorul siturilor „Natura 2000”.

Conform CE, de la an la an, schimbările climatice sunt și ele tot mai prezente.

„O tendință de creștere ușor de remarcat indică niveluri mai ridicate ale pericolului de incendii, sezoane mai lungi ale incendiilor și incendii de mari proporții și violente, cu propagare rapidă, în fața cărora mijloacele tradiționale de stingere a incendiilor sunt ineficiente”, se arată în comunicat.

Anul acesta, aproximativ 130.000 de hectare au ars până în luna iunie, care marchează debutul tradițional al sezonului incendiilor.

Incendiile au început să nu mai afecteze doar statele sudice, ci devin o amenințare tot mai mare și pentru Europa Centrală și de Nord. Peste nouă din 10 incendii din UE sunt provocate de acțiuni umane.

Din raportul pe 2020 despre incendiile forestiere reiese că România a fost țara cea mai afectată, urmată de Portugalia, Spania și Italia, după cum se indică în raportarea națională. De asemenea, ca și în 2019, România a însumat din nou aproape jumătate din suprafața distrusă de incendii în cadrul siturilor „Natura 2000”, cea mai mare suprafață situându-se în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Totodată, raportul arată că în sezonul incendiilor 2020 și-au pierdut viața mai mulți oameni decât în 2019.

„Clima în schimbare are efecte asupra duratei sezonului incendiilor și a gravității acestora, periclitând tot mai multe vieți și distrugând natura. Raportul de astăzi arată cât de gravă a fost situația anul trecut, astfel cum reiese și din datele de anul acesta. Comisia Europeană a adoptat Strategia UE pentru păduri în scopul de a întări rezistența pădurilor europene. Ca să putem atenua impactul incendiilor de vegetație avem neapărată nevoie de păduri sănătoase și rezistente și de terenuri gestionate într-un mod care să protejeze biodiversitatea și oamenii. Iată de ce colaborăm cu partenerii noștri și cu autoritățile naționale pentru a stabili ca normă o prevenire a incendiilor de vegetație bazată pe gestionarea adecvată a terenurilor”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit.

Sursa – Mediafax

Ultima oră