VIDEO - Primarul Astrid Fodor, declarații acide - ”Localitățile lipite de Sibiu ne căpușează. Vin la școlile și grădinițele noastre”
Sursa: Facebook Primăria Municipiului Sibiu

Primarul Sibiului, Astrid Fdor, a pledat încă o dată pentru o legislație în domeniul zonelor metropolitane. A dat exemplul municipiului Sibiu, a cărei infrastuctură este folosită de cei care locuiesc în ”localitățile dormitor” învecinate, dar fără a plăti Sibiului vreo taxă sau impozite.

[fvplayer id=”239″]

Primarul Astrid Fodor a participat la discuția ”Caravana Smart City etapa Sibiu” organizată de Asociația Română pentru Smart City. A atras atenția încă o dată că deși se vorbește îndelung despre zonele metropolitane la nivel național, acestea nu se pot concretiza în lipsa unei legislații coerente.

”Fiecare primar își urmărește propriile obiective. În momentul când poți prin constucția de locuințe să îți asiguri veniturile necesare nu ești interesant de prea multe alte proiecte. Tu ai venituri, poți să trăiești bine, poți să asiguri suficiente mijloace de ajutoare sociale și așa mai departe. Deci una este teoria, alta este practica. Vom încerca să mergem pe această direcție și atrag atenția asupra necesității unei legislații. În toate țările există o legislație și atunci ar trebui să existe și în România legat de aceste zone. Peste tot unde e vid lucrurile nu funcționează bine. Funcționează până la un punct și cel mai simplu e să faci niște hârtii. Punerea în practică  e mai dificilă. Până nu se lucrează cu toată seriozitatea și aplecare asupra unei legi a zonelor metropolitane, așa cum sunt ele acum, cum funcționează, nu aduc beneficii aproape deloc”, a spus primarul.

”Ne căpușează„

Primarul Astrid Fodor a explicat necesitatea unei legislații în domeniul zonelor metropolitane prin exemplul Sibiului. ”Noi suntem victimele dezvoltării de lângă noi. Unde s-au dezvoltat dormitoare nu exisă infrastructură educațională, culturală. Noi ca Sibiu ne confruntăm cu această sufocare, iar legislația nu ne ajută. Dacă nu există o legislație unde se stabilește un drept de veto sau metropola să aibă ceva de spus în această asociație nu va funcționa. Sibiul s-a dezvoltat economic și au beneficiat cele 2-3 localități din jur lipite de Sibiu. Nu au ridicat decât blocuri. Este o dezvoltare cu totul anormală, nu beneficiem cu nimic din taxele care se plătesc acolo, copiii vin la școlile noastre, la grădinițele noastre. În orice țară europeană civilizată această problemă este rezolvată. Nu ai școli, plătești celui la care te duci. Nu folosești întreaga structură a orașului, îl căpușezi practic. Zona metropolitană nu va rezolva această problemă dacă nu există o legislație. Din contră, presiunea va deveni tot mai mare„, a atras atenția Astrid Fodor.

Ultima oră

Participă la discuție

6 Commentarii

  1. Este revoltator ca nu exista scoala si gradinita in Cartierul Arhitectilor, asa cum a fost stabilit prin PUZ-ul care a reglementat urbanistic aceasta zona.S-au emis autorizatii de construire pentru blocuri, in zona reglementata prin PUZ ca zona rezidentiala cu locuinte individuale, fara a asigura un minim de facilitati urbane ( institutii de invatamant, transport in comun etc). Copii numiti „capuse a unitatilor de invatamant din Sibiu” unde sa mearga la cresa,gradinita, scoala?
    Sunt 6 km peste deal pana in vatra orasului Cisnadie iar transport in comun nu exista.Vinovatii pentru aceasta situatie nu sunt trasi la raspundere de nicio institutie a statului.Pe site-ul Primariei Cisnadie este publicat PUZ-ul prin care s-a reglementat aceasta zona, pe plansa reglementatoare fiind stabilita zona destinata construirii unitatilor de invatamant. De ce nu s-a respectat PUZ-ul – act normativ aprobat de Consiliul Local Cisnadie si avizat de Consiliul Judetean Sibiu? De ce nu verifica nicio institutie a statului acest aspect?
    In ce oras european mai exista vreun cartier cu mii de locuitori,fara scoala , gradinita, locuri de joaca pentru copii, transport in comun, spatii verzi ?

  2. Eu zic sa se duca de unde a venit mai bine, asa impaca pe toti :))) La Medias cu ea si poate sa o ia si pe Campeanu la pachet :)))

    1. 1 Atunci de ce a refuzat doamna primar sa semneze asocierea pentru constituirea zonei metropolitane?
      2.Oare acesti oameni care „capuseaza” nu lucreaza in Sibiu unde platesc taxe?

  3. Atunci o sa fac cumpărături doar in zona Selimbar daca cei care locuiesc în apropierea Sibiului capuseaza sistemul școlar.

    1. Prosta satului nu stie ca acele localitati au muncitori in municipiu care dezvolta si aduc bani mult mai multi decât impozitele platite la primarii? Benzinari , Magazine, Moll-uri, Diverse joburi, școlii de soferi sau alte domeni care aduc bani visteriei Sibiului? Nici nu ar trebui sa zica astfel de cuvinte…In loc sa zica ca se vor deschide școlii, crese, gradinite cea ce ne sunt de ajutor tuturor, Poftim cultura FDGR-uli

      1. nu e normal ca niste cartiere atat de mari ca cele aparute in Selimbar si Cisnadie sa nu aiba scolile lor. Daca localitatile respective nu au bani e vina autoritatilor care distribuie banii, daca au si nu-i folosesc pentru asta, e vina localitatilor respective. Si,din nou, vina altor autoritati care nu-i obliga sa foloseasca bani si pentru asta.